Etibank 30 trilyona Çağlar'ın

Güncelleme Tarihi:

Etibank 30 trilyona Çağların
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Etibank, Cavit Çağlar’a ait şirketlerin kurduğu İpek Ortak Girişim Grubu’na 155.5 milyon dolara satıldı.Satış kararı ÖYK’da kesinleşecek. Etibank daha önce 185 milyon dolara Doğan Kumaşçılık’a satılmış, şirket ödemeyi yapamayınca satış ertelenmişti.

Etibank, 155.5 (30.4 trilyon lira) milyon dolara satıldı. Etibank'ın blok satışına ilişkin dünkü nihai pazarlık görüşmelerinde, en yüksek teklifi 155.5 milyon dolarla, Bursa bağımsız milletvekili Cavit Çağlar'a ait İpek Ortak Girişim Grubu verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Nazime Gürkan'ın Başkanlığı'nda yapılan görüşmelerde, Diler Holding A.Ş 152.5 milyon dolarla ikinci en yüksek teklifi verirken, Bayındır Holding A.Ş de 148 milyon dolarla birinci turda elendi. İhale TV kanallarından naklen yayınlandı.

Etibank'ın bedelinin yüzde 40'ı peşin ödenecek. Kalanı, yıllık yüzde 10 faiz üzerinden 2 yıl vadeli olacak. Satış, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun kararı sonrası kesinlik kazanacak.

Etibank Bankacılık'ın 124 şubesi bulunuyor. Personel sayısı 2007 kişiyi bulan bankanın sermayesi 2.3 trilyon lira. Bankanın satışına ilişkin İlk ihale 20 Ocak 1997'de açılmıştı. Etibank'ın yüzde 100 oranındaki kamu payı daha önce Doğan Kumaşçılık'a 185 milyon dolara satılmış, ilgili şirketin ödeme yükümlüğünün yerine getirmemesi nedeniyle 30 Ağustos 1997'de satış iptal edilmişti.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, ihaleden sonra gazetecilerin sorulaını yanıtlarken, ‘‘Bir önceki ihalede teklif 185 milyon dolardı da, devlet alabildi mi? Bir kişi çıkıp 500 milyon dolar deyip sonra vermeseydi, demek ki değeri olmazdı. Ayrıca o teklifi veren grup da bu ihaleye katılmadı, inşallah hayırlı olur’’ dedi.

İpek Ortak Girişim Grubu adına görüşmeye katılan Nergis Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erman Yerdelen de, büyük bir banka olan Etibank'ı daha da büyütmeye çalışacaklarını belirterek, ‘‘Bir süredir içeride bir takım duraklamalar var. Onları harekete geçireceğiz’’ dedi.

‘‘Grubun ikinci bankası mı oluyor?’’ sorusuna ise Yerdelen, ‘‘Böyle birşey söylemiyorum. İpek Grubu diye başka bir grup söz konusu’’ demekle yetindi. Yerdelen, İpek ortak girişim grubundaki payların dağılımı konusunda ise bilgi vermedi.

Grup içinde Nergis Tekstil Sanayi, Yeşim Tekstil, Aksoylar, Intertech, Nergis Finansal Kıralam, İpek Finansal Kiralama ve Nergis Holding yer alıyor. Nergis Holding 6 Kasım'da İMKB'ye gönderdiği açıklamada, İpek Ortak Girişim Grubu'na yüzde 0.5 pay ile iştirak etme kararı aldığını bildirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!