Eşel mobil yine tartışmaya açıldı

Güncelleme Tarihi:

Eşel mobil yine tartışmaya açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Refahyol hükümeti tarafından uygulamaya konulan eşel-mobil sistemi 55. hükümet tarafından tartışılmaya açıldı. Devlet Bakanı Burhan Kara, amaçlarının yılbaşından itibaren eşel mobil sistemini kaldırarak, tekrar toplu iş sözleşmelerine geçmek olduğunu söyledi.

Kara, dün Türk-İş Başkanı Bayram Meral ile beraberindeki heyeti kabul etti. Kara, eşel mobil sisteminin çalışanlara ve ülkeye ne getirip, götürdüğünü hükümet olarak masaya yatıracaklarını kaydetti. Eşel mobil sisteminin yılbaşına kadar yürürlükte olacağını dile getiren Kara,‘‘Bugün geçen hükümetin yürürlüğe koyduğu, çağdışı bir uzlaşma olan eşel mobil sistemini, Türk-İş'in de görüşünü alarak tartışmaya açacağız'' diye konuştu. Bu sistemden yarar sağlanamayacağının anlaşılması ile birlikte en kısa zamanda geriye dönüş şekillerini arayacaklarını kaydeden Kara, Türk-İş'ten sonra diğer sendika temsilcileriyle de görüşeceklerini bildirdi.

ÇAĞAN DA KARŞI

Meral ise hükümetin kurulmasıyla hakları olmayan hiçbir şeyi talep etmediklerini ve etmeyeceklerini belirterek, eşel mobil sisteminin kaldırılması isteiğini yineledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nami Çağan, ücretlerin eşel-mobil sistemiyle belirlenmesi ile asgari ücretten vergi alınmamasını doğru bulmadığını açıkladı.

Kocaeli Bağımsız Milletvekili Bekir

Yurdagül, dün TBMM Genel Kurulu'nda, çalışanların hükümetten beklentilerine ilişkin gündem dışı bir konuşma yaptı. Yurdagül, muhalefette iken verilen sözlerin tutulmasını isteyerek, ücretlerin enflasyon oranında anında arttırılmasını öngören eşel-mobil sistemine geçilmesini, asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğini söyledi.

Yurdagül'ün konuşmasını yanıtlayan Bakan Çağan, eşel-mobil yönteminin, sendikacılık ve toplu sözleşme sisteminin özüne aykırı olduğu görüşünü savundu. Kişisel olarak asgari ücretten vergi alınmamasını da doğru bulmadığını kaydeden Çağan, ‘‘Bu durum, dar gelirlilerin refah seviyesinin yükselmesine tek başına katkı yapmaz. Bu asgari ücretin daha düşük belirlensine de yol açabilir'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!