Erez umudu azalıyor mu?

Güncelleme Tarihi:

Erez umudu azalıyor mu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yalım Erez, hükümeti kurmak amacıyla siyasi parti liderleriyle yaptığı ilk tur görüşmeleri tamamlarken, piyasalar dün tam bir bekleme havasındaydı. Erez'in hükümeti kurup kuramayacağı henüz netlik kazanmadı. Fakat hükümet beklentilerinin azalmaya başladığı yorumları, borsa ve faiz cephesini dün olumsuz etkiledi.

Erez'in hükümeti kuracağı umuduyla geçen haftayı artışla tamamlayan borsada dün satışların artması dikkat çekti. Aslında dünkü satışlar, önceki gün ikinci seanstaki satışların devamı niteliğindeydi. Sabah seansına satışlarla başlayan borsa ilk seansın sonuna doğru biraz toparlanmasına karşın, birinci seansı binde 5'lik kayıpla tamamladı. İkinci seans içinde gelen satışlarla endeks birara yüzde 1.3 oranında geriledi. Kapanışa doğru gelen son dakika alamları ile biraz toparlanan borsa, günü 5 puanlık kayıpla 2 bin 579 puandan tamamladı. Hisseler ortalama binde 2 oranında geriledi. Borsada işlem hacmi de 40 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Yalım Erez'in hükümeti kurma görevini üstlenmesinden itibaren tavan üstüne tavan yapan Haznedar Tuğla hisselerindeki artış da dün tersine döndü. Dün sabah seansını 7 bin 300 liralık tavan fiyattan tamamlayan Haznedar, ikinci seansın başında 8 bin 100 liralık tavan fiyatı görmesine karşılık, daha sonra gelen satışlarla, ilk seanstaki kapanış fiyatı olan 7 bin 300 liranın da altına inerek, 6 bin 500 liraya geriledi.

Fakat Yalım Erez'in henüz hükümet kurma çabalarından herhangi bir sonuç alınamamasına karşın Haznedar Tuğla hisselerine oynayanlar, az zamanda çok paralar kazandılar.

Borsanın yanı sıra faiz cephesinde de dün tersine dönüş dikkati çekti. Önceki gün 9-10 puan birden gerileyerek yüzde 125'e kadar düşen bono oranları, dün tekrar yükselişe geçti. Bono oranları dün çeşitli vadelerde, 4-5 puan kadar yükselerek, tekrar yüzde 130'un üzerine çıktığı gözlendi. Bono oranlarının dün tekrar yükselmesinde, hükümet kurma çalışmalarında beklentilerin giderek azalmasının yanısıra Merkez Bankası Başkanı ile IMF Türkiye Masası Şefi Martin Hardy arasındaki karşılıklı açıklamaların da büyük payı olduğu konuşuluyor. Gecelik faizlerle repo oranları, piyasalarda yaşanan Türk Lirası sıkışıklığı nedeniyle yüksek seyrini koruyor.

Piyasalardaki son gelişmelere karşın Erez'in hükümet kurma çalışmalarında başarı olasılığı devam ediyor. Erez'in bu çabaları bir iki gün içinde netlik kazanabilir. Sabredin..



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!