Erdoğan ‘suç işliyor’ dedi Koç’a 7 yıllık dava göründü

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan ‘suç işliyor’ dedi Koç’a 7 yıllık dava göründü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2005 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç’un Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın yargılamasına yönelik eleştirilerinin ardından yaptığı ‘Bu anayasa suçu. Devreye girilmeli’ açıklaması savcıları harekete geçirdi.

Erdoğan’ın konuşmasının ertesi günü bir açıklama yapan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Prof. Dr. Aşkın’ın yargılamasıyla ilgili yapılan tüm açıklamalar hakkında ‘yargı görevi yapanı etkileme’ suçundan inceleme başlattığını duyurdu. Savcılık incelemesinin yeni Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 277. maddesinde tanımlanan ‘yargı görevini yapanı etkileme’ ve 288. maddesinde tanımlanan ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ suçları çerçevesinde yürütüleceği belirtildi. İnceleme sonucunda, Aşkın’ın yargılanmasına ilişkin açıklama yapanlar hakkında ‘suç unsuru’ görülürse soruşturma başlatılmasına, soruşturma sonucunda da toplam 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabilecek.

AÇIKLAMALARA SORUŞTURMA:

Mustafa Koç, Ankara’daki toplantıda ‘Van Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın’a reva görülen muameleyi ve uzun gözaltı süresini tasvip etmemiz mümkün değil. Bazı çevrelerin kamuoyunu etkileme çabası olarak görülebilecek bu tür davranışlar, ne yazık ki adil olacağına inandığımız yargılama sürecine ciddi gölge düşürüyor’ demiş, Başbakan Erdoğan, bu konuşmaya TOBB’u ziyareti sırasında ‘Bunu söylemeye TÜSİAD İstişare Konseyi Başkanı’nın hakkı yok. Anayasa’nın 138. maddesi açık. ‘Hiç kimse mahkemelere telkinde bulunamaz. Anayasa suçu işlenmiştir, devreye girilmelidir. Yürütme olarak hatırlatıyoruz’ sözleriyle yanıt vermişti. Bu ‘hatırlatması’ üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu, gazetecilere dün Prof.Dr.Aşkın’ın yargılanmasına ilişkin açıklamalar hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı. Boyrazoğlu, ayrıntılı inceleme için ilgili bir Cumhuriyet Savcısı görevlendirileceğini belirtti.

TEZİÇ DE VAR:

Boyrazoğlu, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ile ilgili bir inceleme başlatılıp başlatılmadığı sorusuna da ‘O soruşturma safhasında belli olacak, bir şey söylemek için erken’ yanıtı verdi. Ancak, inceleme başlatılan kişiler arasında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, TUSİAD İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç ve bazı öğretim üyeleri ve milletvekillerinin bulunduğu belirtildi. Teziç, rektör Aşkın’ın yargılanmasına tepki göstererek 22 Ekimde bütün üniversite rektörleriyle Van’a gitmiş burada konuya ilişkin sert açıklamalar yapmıştı. Ayrıca Başsavcılığın, YÖK Başkanı Teziç hakkında soruşturma yetkisi bulunmuyor. YÖK Kanunu’na göre, YÖK Başkanı hakkında, Milli Eğitim Bakanı’nın başkanlık ettiği YÖK Genel Kurulu üyelerinden oluşacak heyetin ‘yargılama kararı’ verme yetkisi bulunuyor. Savcılık suç unsuru bulunduğuna kanaat getirirse dosyayı ilgili kuruma havale edebilecek.

Başsavcı: Kimseden emir almayız

ANKARA Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu, Yücel Aşkın davasıyla ilgili eleştiriler hakkında inceleme başlatılmasının Başbakan Erdoğan’ın açıklamasıyla ilgisi bulunmadığını, tamamen tesadüf olduğunu söyledi. Boyrazoğlu, şunları söyledi: ‘Yargının işleyişini bilenler bilir. Savcılarımız her zaman görevlerini yapmaktadırlar. İnceleme başalatmamızın Başbakanın açıklamısıyla ilişkilendirilmesi yanlış. Yargı bağımsızdır, kimseden emir almaz. Ama benim değil 80 milyonun Başbakanı. Söylediklerini dikkate almak lazım. Sadece onun değil Cumhurbaşkanının, bakanların ve bürokratların da söylediklerini de dikkate alırım.’ İnceleme başalatılması için kimseden talimat almadığını özellikle vurgulayan Boyrazoğlu, ‘Ancak inceleme başlattıktan sonra Bakana bizzat bilgi verdim’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!