Erdoğan’dan, G-20 liderlerine küresel toparlanma uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan’dan, G-20 liderlerine küresel toparlanma uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2013 02:13

Başbakan Tayyip Erdoğan, G20 zirvesinin “Büyüme ve Küresel Ekonomi” konulu çalışma oturumunda yaptığı konuşmada küresel ekonominin toparlanması için liderlere önerilerde bulundu. Erdoğan, IMF kota formülünün ve 15’inci Genel Kota Gözden Geçirmesi’nin Ocak 2014’e kadar tamamlanması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

OVP KİLİT ÖNEM TAŞIYOR

Erdoğan, liderlere hitaben yaptığı konuşmada, güvenilir orta vadeli programların, ekonomilerin hızla toparlanmasında ve istihdamı artırmada kilit bir önem taşıdığını söyledi. Erdoğan, orta vadeli kamu maliyesi stratejilerinin, özellikle gelişmiş ülkelerce, disiplinli ve kararlı bir şekilde uygulanmasının önemine değinerek, “Türkiye’de iyi tasarladığımız ve kararlılıkla uyguladığımız orta vadeli programlar; büyümede, istihdamda, kamu maliyesi göstergelerinde ve piyasada güvenin artmasında kritik rol oynadı” dedi. Erdoğan, küresel ekonominin geleceğine ilişkin belirsizliğin sürdüğüne değinerek, “G20’nin küresel krizin hemen ardından sergilediği işbirliği, kararlılık ve koordinasyon ruhunu muhafaza etmeliyiz. Ancak taahhütlerimizin somut politika adımları ile desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

PARA POLİTİKASINDA DUYARLI OLALIM

Bu çerçevede, zirve sonunda açıklanacak olan St. Petersburg Eylem Planı’nı önümüzdeki dönemin yol haritasını biçimlendirecek güçlü bir araç olarak gördüğünü belirten Erdoğan, gelişmiş ekonomilerin genişletici para politikalarından çıkış sürecinin koordinasyon ve işbirliği içerisinde yürütülmesinin önemini vurgulayarak şöyle konuştu: “Çıkış stratejilerinin yayılma etkileri konusunda duyarlı olunmalı ve şeffaf bir iletişim stratejisi izlenmeli. Bilhassa çıkışın zamanlaması ve hızı dikkatli bir biçimde ayarlanmalı. Bu sürecin yükselen piyasa ekonomilerinin büyüme ve mali istikrar hedeflerine zarar vermeden yürütülmesine özen gösterilmeli.”

Erdoğan’dan, G-20 liderlerine küresel toparlanma uyarısı

Revizyon gerekiyor

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’ın Hürriyet’e yaptığı ‘Ekonomide yeni bir program şart’ açıklamasının ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da Orta Vadeli Program’da (OVP) revizyon gerektiği söyledi. Önceki gün iki ülke arasın-
daki ticari ilişkilerin gelişimi için gittiği Tataristan’da ekonomideki gelişmelerle ilgili soruları yanıtlayan Çağlayan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

GEMİ SU ALMADAN ATLATALIM

“ABD Merkez Bankası’nın daha fiili değil sözle yapmış olduğu görüşler taşları yerinden oynattı. Gemiler her zaman dalgasız denizlerde ilerlesin diye yapılmamıştır. Fırtınalı ortamlarda, gemiyi en iyi şekilde kumanda eden kaptan ile birlikte gemi su almadan sıkıntılar atlatılmalıdır. İhracat ve diğer alanlardaki şartlarda, OVP’de revizyon gerekiyor. Büyümede yüzde 4 öngörmüştük. 158.5 milyar dolarlık ihracat hedefi vardı.

Şartlar hedefleri revize yapmamızı gerektiriyor. 2023 hedefi için minimum yüzde 5 büyümektir. Öngördüğümüz rakamın altına gelmesi sürpriz olmayacaktır. 4’ün altında 3’ün üstünde. Ortasını alırsanız yüzde 3.5. Bu şartlarda yüzde 3-4 Türkiye için küçümsenmeyecek bir rakam. İhracatta hedefin altında kalacağız. Enflasyon konusunda döviz fiyatlarındaki artışla birlikte önemli gelişmeler söz konusu.”
Merkez Bankası’nı eleştiren Çağlayan “Tüccarların işlerine ilişkin gerekli tedbirleri kendilerinin alması lazım. Merkez’in dövize fiili müdahalesini doğru bulmuyorum” dedi.
Umut ERDEM/TATARİSTAN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!