Erçel: Türkiye Tayland krizinden yararlanabilir

Güncelleme Tarihi:

Erçel: Türkiye Tayland krizinden yararlanabilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Türkiye'nin Tayland'daki ekonomik krizden yararlanabileceğini söyledi. Erçel, ‘‘Eğer biz gerekenleri yaparsak başta Tayland olmak üzere diğer ülkelerden kaçan sermayeyi Türkiye'ye çekebiliriz’’ dedi.

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Türkiye'nin Temmuz ayında ortaya çıkan ve hiç ilgisiz ülkeleri bile etkileyen ‘‘Tayland'daki ekonomik kriz’’den yararlanabileceğini söyledi. Erçel, uluslararası piyasada Türkiye için olumlu bir hava oluştuğunu belirterek, ‘‘Eğer biz gerekenleri yaparsak başta Tayland olmak üzere diğer ülkelerden kaçan sermayeyi Türkiye'ye çekebiliriz’’ dedi.

Dünya ekonomisinin 1996'da olduğu gibi bu yıl da genelde çok iyi bir konjonktür izlediğini kaydeden Erçel, Türkiye'nin ekonomisinde gerekenleri yapmaya devam etmesi halinde dünya sermayesinden büyük fon çekebileceğini, bu takdirde gelecek yıl planlanan 10 milyar dolarlık dışborçlanmanın da çok rahat gerçekleşebileceğini söyledi.

IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları için Hong Kong'a gelen Erçel, Türkiye ekonomisi ve yapılacak temaslar hakkında Hürriyet'e bilgi verdi.

Türkiye'nin de katılacağı toplantıların 3 önemli unsuru bulunduğunu kaydeden Erçel, bunlarden birinin dünya ekonomisindeki gelişmeleri izleyip, gidişatın öğrenilmesi, IMF dünya bankası gibi kuruluşların makro anlamda planlarının öğrenilmesi olduğunu kaydetti. İkinci unsur olarak Türkiye ekonomisindeki son gelişmelerin ve ileriye dönük planlarının uluslararası kuruluşlar ve finans çevrelerine anlatılma imkanı bulunacağını kaydeden Erçel, üçüncü unsur olarak da ekonomi yönetiminin hep birlikte dünya gelişmeleri absorbe ederek, kendi arasında bundan sonra izlenecek politikalar konusunda tartışıp, dünya ekonomisi içerisinde türkiye'nin yerinin daha sağlıklı çizilme imkanına kavuşacağnı söyledi.

Bankacılık sisteminin daha iyi denetlenmesi ve sağlıklı yapıya kavuşturulup şeffaflığın sağlanabilmesi için tartışmalar yapılacağını belirten Erçel, Temmuz ayında Tayland'da ortaya çıkan krizin de bankacılık sistemindeki aksamalara da dayandırılığını kaydetti. Tayland krizinin neden çıktığını, tetiği kimin çektiğini, neden her tarafa yayıldığının tartışılacağını kaydeden Erçel, ‘‘Örneğin Tayland krizinden bir hafta sonra Çekoslovakya'da doğan sıkıntıların, Latin Amerika ülkelerine sıçrama eylemininin tartışılmasını bekliyoruz’’ dedi. İlgili kuruluşların Tayland'da ‘‘Acil ihtiyaç kredisi’’ olarak 16 milyar dolar verdiğini kaydeden Erçel, bankacılık sektöründeki tartışmaları bu krizin hızlandırdığını kaydetti. Serbest kur rejimi uygulandığı için ödemeler dengesinde sorun bulunan ülkelerin bu tür krizlerden daha çabuk etkilendiğini kaydeden Erçel, ‘‘Ödemeler dengesi düzeltilemeyince kimin tetiği çektiği sorusu da çok önemli olmuyor. Örneğin Tayland'da krizden Soroz'u sorumlu tutuyorlar. Ama sanayileşmiş ülkeler Soruz'un o kadar önemli olmadığını, sorunun ödemeler dengesinden doğduğunu düşünüyorlar’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!