Erçel: IMF'le anlaşırsak programda rötuş olabilir

Güncelleme Tarihi:

Erçel: IMFle anlaşırsak programda rötuş olabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

IMF görüşmeleri için Washington'da bulunan Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, toplumun bütün kesimlerini enflasyonu düşürme hedefine kenetlenmeye çağırdı. Erçel, IMF ile stand-by yapılması halinde hazırlanan üç yıllık programda ufak tefek değişiklikler olabileceğini bildirdi.

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, IMF ile tartıştıkları programın asıl amacının toplumun bütün kesimlerini enflasyon hedefine kenetlemek olduğunu söyledi.

Mühim olanın bekleyişleri kırmak ve belirli bir enflasyon bekleyişine yöneltmek olduğunu belirten Erçel, ‘‘Enflasyon çıpa olacak. Çıpa olduğu zaman enflasyon hedefine kenetlenilip döviz, para, faiz, bütçe, tarımsal fiyatlar, ücretler yani hepsinin bu hedef çerçevesinde gitmesi gerekiyor’’ dedi. Sadece programın anlayışı üzerine konuşan Gazi Erçel, hazırladıkları programda IMF ile sonuçlanacak görüşmelere göre bir stand-by anlaşması yapmaları halinde ufak tefek değişiklikler olabileceğini söyledi. Erçel, yapılacak küçük değişikliklerin kredibiliteyi arttıracağını kaydetti.

Türkiye'deki enflasyonun karakteristiğini ‘‘kendi kendini besleyen bir enflasyon’’ olarak belirten Erçel, ‘‘Program, mevcut bekleyişlerin kırılıp, bekleyişlerin belli ber yere doğru yönlendirilmesi ile enflasyonun düşürülmesini hedef alan bir program’’ dedi. Böyle bir programda büyüme hızının da fazla küçülmediğini dolayısıyla kredibilitenin yüksek olduğunu kaydeden Erçel, ‘‘Mesela, yüzde 50'lik enflasyona doğru gittiğiniz zaman gözünüzü kapıyorsunuz. Yüzde 80'lik enflasyondayken bir bakıyorsunuz 50'lik enflasyondasınız ve çok şey değişmemiş oluyor’’ dedi.

Talebin ne kadar kısılacağı yolundaki soruyu yanıtlayan Erçel, ‘‘Talepten çok bekleyişler üzerine kurulan bir program ve bu nedenle kredibilitesi daha yüksek bir program’’ diye konuştu.

Programın kredibilitesini sağlamak için üç önemli unsur bulunduğunu kaydeden Erçel, bunlardan birincisini ‘‘hükümetin politik isteği’’ olarak belirtti ve bunun oluştuğunu, Başbakan'ın son demeçlerinin de bunun en iyi göstergesi olduğunu söyledi. İkinci unsuru ‘‘programın dozajı’’ olarak belirten Erçel, hazırladıkları programın ‘‘ne çok sert ne de yumuşak’’ bir program olduğunu kaydederek bunun da kredibiliteyi ve başarı şansını arttırdığını söyledi.

Üçüncü unsurun ise ‘‘işbirliği’’ olduğunu belirten Erçel, bu unsurun da üç alt başlığı olduğunu kaydetti. Alt başlıklardan birincisi olan ‘‘kamu içindeki işbirliği’’nin sağlandığını ifade eden Erçel, Bakanlar ve Bakanlıklar arasında uzun zamandır olmayan bir işbirliği sağlandığını, Merkez Bankası ile Hazine arasındaki protokolün bunun en iyi örneği olduğunu söyledi. İkinci alt başlık olan ‘‘kamu ve özel sektör arasındaki işbirliği’’ni sağlamaya çalıştıklarını kaydeden Erçel, Rahmi Koç'un hükümetin enflasyon hedefine doğru yönlendiğini açıklamasının bunun en iyi örneği olduğunu kaydetti. Üçüncü alt başlığı ise ‘‘Türkiye ile uluslararası finans çevreleri arasındaki işbirliği’’ olarak belirten Erçel, şu anda Washington'da bunu sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Görüşmeler sürüyor

Washington'da Perşembe günü başlayan görüşmelere Pazar günü ara verildi. Devlet Bakanı Güneş Taner başkanlığındaki heyet, bugün IMF, arkasından da Dünya Bankası ile görüşmelerine yeniden başlayacak. IMF ile bir yandan teknik görüşmeler sürerken Bakan Taner ile Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez ve Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, öğleden sonra IMF Başkanı Micheal Camdessus ile görüşme yapacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!