Erçel: Herkes liraya dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Erçel: Herkes liraya dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Aralık ayında ortaya çıkan dövize talep eğiliminin tersine döndüğünü belirtti. Erçel, ‘‘Şimdi herkes TL'ye geri dönüyor’’ dedi. Erçel, yılbaşından buyana piyasadan 500 milyon dolardan fazla döviz çektiklerini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, yılbaşından itibaren bankaların hızla döviz bozdurmaya başladıklarını kaydederek, ‘‘Şimdi herkes Türk Lirasına geri dönüyor’’ dedi. Aralık ayında ortaya çıkan döviz talebi nedeniyle bankalara döviz sattıklarını ve döviz rezervlerinin bir miktar eridiğini hatırlatan Erçel, yılbaşından itibaren bu eğilimin hızla tersine döndüğünü ve piyasaların açık olduğu son üç gündür, yüklü döviz alımları yaptıklarını kaydetti.

Yılbaşından sonra piyasaların açık olduğu geçen Cuma günü ile önceki gün (Pazartesi) yaklaşık 400 milyon dolarlık döviz aldıklarını kaydeden Erçel, dün akşam itibariyle rakamın 500 milyon doları aşacağını belirtti.

Son 4 yıldır Aralık ayında döviz satışları görüldüğünü ve yılbaşından sonra bu eğilimin tersine döndüğünü hatırlatan Erçel, bu yıl döviz geri dönüşlerinin biraz daha hızlı yaşandığını belirterek, ‘‘Bu eğilimin önümüzdeki günlerde hızlanarak devam etmesini bekliyoruz’’ dedi.

ARALIK SENDROMU

Hazine'nin dışborç geri ödemelerinin Aralık ayına yığıldığını, bu ayda toplam 1.3 milyar dolarlık geri ödeme için gereken dövizin verildiğini kaydeden Erçel, bunun yanısıra bankaların da Aralık ayında ‘‘açık pozisyon kapatma eğilimi’’ne girip döviz talep ettiklerini, şirketlerin de ellerinde nakit dövizle yıla girme eğiliminde olduklarını kaydetti.

Piyasalarda, son bir-kaç yıldır ‘‘Aralık sendromu’’ denilebilecek bir eğilime rastlandığını belirten Erçel, Hürriyet'in sorusu üzerine, gereksiz yere yaratılan bir ‘‘devalüasyon beklentisi’’ yaşandığını ifade ederek, ‘‘Dövizdeki geri dönüşte bu devalüasyon beklentisinin yersiz olduğunun ortaya çıkmasının da etkili olduğunu’’kaydetti.

Merkez Bankası'nın piyasaya para vericisi durumunda olduğunu hatırlatan Erçel, bu durumun kendilerine büyük bir rahatlık sağladığını, Hazine ile imzaladıkları protokol ile birlikte oluşan olumlu hava ve Hazine'nin Merkez Bankası kaynaklarına başvurmayacağını açıklamasının da bu eğilimi güçlendirdiğini kaydetti.

Para programı açıklanıyor

MERKEZ Bankası Başkanı Gazi Erçel, bu ayın sonundaki Ramazan Bayramı için hazırlık yaptıklarını, böyle dönemlerde görülebilecek arızi durumlara karşılık istikrarlı bir seyrin korunacağını kaydetti. Yarın (Perşembe ) günü 3 aylık para programını da bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklayacaklarını kaydeden Erçel, bunun da piyasaların önünü görebilmeleri için ek bir tedbir olacağını söyledi. Erçel, para programı ile birlikte önemli bir değişiklik öngörmediklerini kaydederek, ‘‘Daha önce yaptıklarımızla uyumlu, 3 aylık genel hedeflerimizi açıklayacağız’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!