Enflasyonumuz Nobel Ödüllü ekonomisti bile yanılttı

Güncelleme Tarihi:

Enflasyonumuz Nobel Ödüllü ekonomisti bile yanılttı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye , enflasyonda 1990 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Prof. Dr. Merton Miller'ı da yanılttı. 1985 yılında Türkiye'nin enflasyonu için ‘‘Bundan sonra ya sıfırlanacak, ya da tamamen kontroldan çıkacak’’ tahmininde bulunduğunu söyleyen Miller, ‘‘Yanıldığımı gördüm, çift haneli olarak devam ediyor. Çözülmesi zor bir bilmece’’ dedi.

Dünyaca ünlü bilim adamlarının yer aldığı Koç Üniversitesi Danışma Kurulu, üniversitenin 6 yıllık geçmişini değerlendirmek ve geleceğe yönelik stratejisini tartışmak için dün toplandı. 1990 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Prof. Dr. Merton Miller'in de arasında bulunduğu bilim adamları, geleceği parlak Türkiye'nin, uluslararası alanda rekabet için iyi yetişmiş iş gücüne ihtiyaç duyacağını söylediler.

Nobel ödüllü Prof. Dr. Miller, 1985'te, Türkiye'nin enflasyonu için ‘‘Bundan sonra ya sıfırlanacak, ya da tamamen kontroldan çıkacak’’ tahmininde bulunduğunu hatırlatarak, ‘‘Yanıldığımı gördüm, çift haneli olarak devam ediyor. Çözülmesi zor bir bilmece. Ama bilmecenin cevabı ekonomik değil, siyasi boyuttadır.’’ dedi.

Koç Üniversitesi'nin Danışma Kurulu toplantısı dün Çırağan Otel Kempinski'de, Rektör Prof. Dr. Seha M. Tiniç'in açılış konuşmasıyla başladı. Toplantıya Koç Holding Yönetim Kurulu üyeleri Suna Kıraç, Semahat Arsel ve Sevgi Gönül'ün yanısıra, Leiden Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Ekonomisi Kürsü Başkanı, Uluslararası Kamu Finans Enstitüsü'nün Onursal Başkanı Prof. Dr. Victor Halberstadt, Harvard Üniversitesi İşletme Enstitüsü'nün eski dekanı ve Dünya Bankası Başkanı'nın Başdanışmanı Prof. Dr. John H. McArthur, Pennsylvania Üniversitesi eski Rektörü ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Martin Meyerson, Chigago Üniversitesi İşletme Enstitüsü, Robert R. MucCormick Üstün Hizmet Kürsüsü Profesörü, 1990 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Prof. Dr. Merton Miller, Cornell Ünivesitesi eski Rektörü ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Frank H. Rhodes, Princeton Üniversitesi'nden Prof. Dr. Abraham L. Udovitch, J.P Morgan and Co. eski Yönetim Kurulu Başkanı Rodney Wagner katıldı.

Danışma Kurulu üyeleri, gazetecilerin sorusu üzerine Türkiye'deki enflasyon sorunuyla ilgili görüşlerini de açıkladılar.

Prof. Dr. Victor Halberstadt, enflasyonun son 10 yılda bir çok ülkenin sorunu olduğunu belirterek, ‘‘Enflasyonla başa çıkabilmek için alınacak önlemler vardır, Türkiye bazılarını sağlamıştır. Türkiye'nin ekonomisinin patansiyeline, insan gücüne ve bu sorunu aşacağına inanıyoruz.’’ dedi.

Nobel ödüllü Prof. Dr. Merton Miller, Türkiye'deki enflasyonla ilgili 1995'de yaptığı tahminin yanlış çıktığını belirterek, ‘‘Çözülmesi zor bir bilmece. Basit bir hesapla, enflasyon Gayri Safi Hasıla'nın, yani ürettiğinizin yüzde 4'ünü, Boğaz'ın sularına atıyorsunuz. Bunun cevabı, ekonomik değil, siyasi boyuttadır.’’ dedi. Bu cevabın ardından Sevgi Gönül, Prof. Miller'e, Türkiye'nin enflasyon bilmecesini çözerek yeni bir Nobel alabileceği esprisini yaptı.

PARALI EĞİTİM

Eğitim paralı olup, olmaması konusunda yöneltilen soruya da Suna Kıraç, eğitimin, sünger gibi para emen bir kurum olduğunu, Türkiye'nin bütçesinden yeterince kaynak ayrılamadığını belirtti. Kıraç, önümüzdeki dönemde paralı eğitimin daha güncel olacağını söyledi. Semahat Arsel de önümüzdeki yıllarda eğitim ve sağlık hizmetlerinin bedelli olmasının kabullenileceğini belirtti. Sevgi Gönül, devlet üniversitelerinin de paralı eğitime geçmesi görüşünde olduğunu, belirterek, ‘‘Ücretini ödediğimiz şeyin değerini bilebiliriz. Üniversitelerde az ücret alan öğretim üyeleri yan işlere veya politikaya kayıyor.’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!