Enflasyona sebep hıyar değil faiz

Güncelleme Tarihi:

Enflasyona sebep  hıyar değil faiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2017 00:34

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası’nın tahminlerine dikkat çekerek, “Söylediklerinizin hiçbiri tutmuyor ya, tutmaz. Yanlış yoldasınız. Neymiş merkez bankalarının bağımsızlığı var müdahale etmeyin. Müdahale etmediğimiz için bu hale geliyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞ-KANI Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası’nı eleştirerek, “Enflasyon şu, bu gibi yok hıyarmış yok salataymış falan bunlardan kaynaklanan bir şey değil. Enflasyonu doğuran ana sebep faizdir, faiz. Efendim, ‘Merkez Bankalarının bağımsızlığı var, müdahale etmeyin’ tamam. Müdahale etmediğimiz için bu hale geliyor” dedi.

Erdoğan, dün AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında konuştu. Ekonomide ciddi bir operasyonla karşı karşıya olunduğunu belirten Erdoğan, “Belli ki bir yerlerden Türkiye’nin dikkatinin dağıtılması için düğmeye basılmış. Buna rağmen öyle üstesinden gelemeyeceğimiz bir yükle de karşı karşıya değiliz. Büyümede çok iyi orandayız. İlk yarıda yüzde 5’i geçtik. 3’üncü çeyrek ile beraber büyümenin 6-7’yi bulması belki de aşması bekleniyor. Rasyonel temeli olmayan dövizdeki şişkinliğin kısa sürede ortadan kalkacağına inanıyorum. Yatırımlar konusunda ciddi bir hareketlenme olduğunu biliyorum. Borsa 110 bin seviyesini zorluyor. Merkez Bankası rezervleri yükseliyor. 120 milyar dolar seviyesine yaklaştık. İhracatta ekim ayı itibariyle 154 milyar dolar seviyesini yakaladık. Yükseliş istikrarlı şekilde sürüyor. Özellikle enerji alanındaki yatırımlarımızın semeresini almaya başladıkça cari açıkla da daha kolay baş edeceğimizi görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ANA SEBEP FAİZ

Erdoğan, faiz ve enflasyon ilişkisi konusunda fikrini herkesin bildiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Faizin sebep, enflasyonun netice olduğu kanaatindeyim. Bu konuda beni anlamayanlar er veya geç anlayacaklar. Enflasyon şu bu gibi yok hıyarmış yok salataymış falan bunlardan kaynaklanan bir şey değil. Enflasyonu doğuran ana sebep faizdir faiz. Bunu öğreneceksiniz. Bütün gelişmeler bunu teyit ediyor. Hâlâ bunu anlamayanlar, batıdaki kafalarla çözmeye çalışanlar bizi anlamazlar. Kaldı ki batıdaki kafaların bir kısmı uygulamalarıyla bizi destekliyor. ABD’deki faiz oranları ortada. Gel gör ki bizdekilere bunu anlatamadık. Anlamadıkları şu, faiz lobisine çalışıyorsunuz. Faiz lobisi bunu düşürür mü? Bu ülkede en çok kazanan banka sahipleri, finans sektörü. Onlar götürüyor parayı. Yüksek faizle kredi vermeye kalkarsan, bu ülkede yatırımlar durur.”

Haberin Devamı

YANLIŞ YOLDASINIZ

Bu konuda maalesef devletin bankalarının dahi ciddi bir tutuculuk, muhafazakarlık içinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Başbakanla da konuştuk. Bu iş böyle yürümez. Bunu bir tabu haline getiremeyiz. 15 senedir bunda inat edilmiştir. Faizi düşürdük, enflasyon tek haneye gelmeye başladı. Merkez Bankası ne diyor? Yıl sonu itibariyle şu olacak ne oldu? Kaç kere revize ettiniz. Söylediklerinizin hiçbiri tutmuyor ya, tutmaz. Yanlış yoldasınız. Efendim, ‘Merkez Bankalarının bağımsızlığı var. Müdahale etmeyin.’ Tamam. Müdahale etmediğimiz için bu hale geliyor. Tablo ortada. 2018 yılı için mali disiplini elden bırakmayacak, ancak ekonomiyi çok fazla sıkmadan yatırımcılara nefes aldıracak bir orta yolu bulmalıyız. Türkiye’yi diz çöktürmek için sabırsızlıkla bekleyenlere ben bir kez daha sesleniyorum. Başaramayacaksınız” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!