Enflasyon oranları ne zaman açıklanacak? Enflasyon farkı belli oluyor! Gözler TÜİK verilerinde

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon oranları ne zaman açıklanacak Enflasyon farkı belli oluyor Gözler TÜİK verilerinde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2022 23:46

Enflasyon rakamları için gözler TÜİK verilerine çevrildi. Temmuz ayının ilk haftasında TÜİK tarafından belirlenecek olan 2022 haziran enflasyon rakamları, 13 milyon 662 bin emekli aylığına yapılacak zam oranı ile 3 milyon memura verilecek enflasyon farkı için belirleyici olacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Haziran ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki döneme göre artarak  yüzde 64.59 oldu. Peki, Enflasyon oranları ne zaman açıklanacak? İşte, haziran ayı enflasyon rakamları hakkında bilgiler.

Haberin Devamı

Enflasyon oranı ne zaman açıklanacak sorusu son gelişmeler ile takip ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ayın ilk haftası açıklanan enflasyon rakamları, temmuz ayında memur ve emekli zamları için kritik önem taşıyacak. Kritik enflasyon rakamları 4 Temmuz Pazartesi günü saat 10:00’da açıklanacak. Açıklanan enflasyon oranları ile 6 aylık memur enflasyon farkı belli olacak.

ENFLASYON ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Haziran ayı enflasyon oranı 3 Temmuz'un pazar gününe denk gelmesinden dolayı 4 Temmuz Pazartesi günü saat 10:00’da açıklanacak.

ENFLASYON BEKLENTİ ANKETİ YAYINLANDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Haziran ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki döneme göre artarak  yüzde 64.59 oldu. Bir önceki dönemde enflasyon beklentisi yüzde 57.92 açıklanmıştı.

Haberin Devamı

12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 33.28 olurken; bu anket döneminde yüzde 37.91 olarak kaydedildi. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 19.54, Haziran ayı anketinde ise yüzde 22.04 olarak gerçekleşti.

MAYIS AYINDA ENFLASYON NE OLDU?

TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 2,98, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 35,64, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 73,50 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 39,33 attı.

TÜFE'de yıllık en düşük artış yüzde 19,81 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla yüzde 27,48 ile eğitim, yüzde 29,80 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 37,74 ile sağlık oldu. Buna karşılık bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla yüzde 107,62 ile ulaştırma, yüzde 91,63 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 82,08 ile ev eşyası oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!