Enflasyon eylülde tek haneye iner

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon eylülde tek haneye iner
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2019 08:30

Enflasyonla ile mücadele konusunda atılan adımların önemine işaret eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Birinci önceliğimiz enflasyonda kalıcı düşüşün sağlanması. Eylül ayı gibi enflasyonda tek haneli rakamları göreceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyonla mücadelede sıfır taviz vereceklerini, çok katı ve kararlı olduklarını vurgulayarak, “Mevsimsel koşulların olumlu etkisi, aldığımız yapısal tedbirler ve en önemlisi baz etkisiyle eylül ayı gibi enflasyonda tek haneli rakamları göreceğiz. Yeni Ekonomi Programı’nda 2019 yılı için yüzde 15.9 hedef koymuştuk bunun çok daha altında gerçekleşecek” diye konuştu. Albayrak, ‘Adım Adım Ekonomi Trabzon-İş Dünyası Buluşması’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin eskiden yüksek enflasyonun sancılarını çok çektiğini belirterek, “Bu nedenle birinci önceliğimizi enflasyonda kalıcı düşüşün sağlanması olarak ortaya koyduk. Yüzde 25’in üzerini test ettik, attığımız adımlarla 2018 yılında hedefin altında gerçekleşti. Bunun yanında enflasyon üzerindeki baskının en önemli unsurlarından biri olan gıda fiyatlarındaki spekülatif artışı sınırlamak için tanzim satış noktalarını devreye aldık. Enflasyonist baskıyı azalttık” dedi.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ ADIMLAR

Yaşanan saldırılara 2 ayda o kadar hızlı karar alarak müdahale ettiğini ve bu güçlü kararlı adımlar ile koordinasyonun beklenenden çok daha kısa Türkiye’nin yaşananların üstesinden geldiğini vurgulayan Albayrak, şöyle devam etti: “Dünyanın hayretle izlediğini gördük. Türkiye, diz çökecek, 2 sene 3 sene resesyon, enflasyon 30-40 olur, Türkiye toparlayamaz. Beklenti buydu 3-5 aylık süreçte çok önemli adımlar attık. Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) koyduk. Tüm bu gelişmeler o gün birileri dalga geçse burun kıvırsa da YEP’te neyi öngördüysek ondan da iyi bir süreçle Türkiye yoluna ilerliyor. 2001 krizinde Türkiye 4 çeyrek küçüldü, 2008 küresel krizde yine 4 çeyrek etkilendi. Tüm bunlara rağmen 2018’in son çeyreğinde yüzde 3 küçüldü ve öncü göstergelere bakıyorum bu yılın ilk çeyreğinde çok daha iyi performans görüyoruz. Bırakın 4 çeyreği 2 çeyrek bile küçülme görmeyeceğiz.”

İHRACAT VE TURİZM

Albayrak, öncü göstergelerin en kötünün geride kaldığını gösterdiğini ve ikinci çeyrekten itibaren Türkiye’nin hedeflenen potansiyel büyüme sürecine taşıyacaklarını dile getirerek, şunları söyledi: “Öncü göstergeler 2019 için bize çok güçlü toparlanmayı işaret ediyor. İhracat, turizm ilk 2.5 ay gayet olumlu, birilerinin aksine Türkiye eskiden benzeri saldırılar yaşarken hem ithalat hem ihracatta küçülmüştü yeni dönem ithalatta dengelenme oluyor. Lüks tüketim düşerken ihracatta büyüme sürüyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı yükseliyor. Bu süreç cari açıkta beklediğimizden çok daha güçlü neticede olacak. Şubat sonu cari açık 17 milyar doları bulur. Yaz aylarında turizm, tarım, ihracatın daha güçlü etkisiyle cari fazla sürecine giriyoruz.”

 

Haberin Devamı

DAHA ÇOK BEKLERSİNİZ

BAKAN Albayrak, nisandan başlayarak yeni dönemde atılacak adımlarla alakalı önemli bir fırsat penceresi ortaya çıkacağını kaydederek, “İlk çeyrekte hazırlıkları gerçekleştirdik küresel piyasaların Türkiye‘ye bakışlarının güçlendiğini, pozitif yöne seyredildiğini görüyoruz. Kötü mesajları iki kesim söylüyor, siyasi motivasyonla karalama, kötücül söylemle manüpüle etmeye çalışan kesim birincisi, ikincisi şu ağustos eylül ekim aylarında bol bol döviz alanlar. Dolar düştü 5 liraya bunlar kara kara düşünüyor. Bir kriz olsa da satsak kar etsek, çok beklersiniz hele de seçimden sonra daha çok beklersiniz. İlave istihdam teşviklerinde üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

‘THY BATIYOR’ MESAJINA HÜCRE EVİNDE GÖZALTI

KONUŞMASINDA bazı önemli detaylar da veren Bakan Albayrak, “Geçenlerde mesaj atmışlar, ‘Türk Hava Yolları batıyor’ diye. ‘Şunu bir araştırın bakalım’ dedim. Hemen emniyet ve siber güvenlik savcılarımızla irtibata geçti, kaynağını araştırdık, bir baktık ki enteresan, bir hücre evinde ya Adana ya Mersin, birisi gözaltına alındı. Bir baktık ki yurt içi, yurt dışı ilişkileri var. Sonuç; işin komik tarafı, bu mesajı attıktan 3 gün sonra batacak dedikleri THY tarihi kârlılıkla dünyaya manşet oldu” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!