Enflasyon düşmezse rejimi zor koruruz

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon düşmezse rejimi zor koruruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, ‘‘paket açıklaması’’nın beklendiği TİSK toplantısında enflasyon uyarısı yaptı. Yılmaz, ‘‘Enflasyonla mücadele başarıya ulaşmazsa, Türkiye'de rejimi korumak sorun olur’’ dedi.

Başbakan Mesut Yılmaz, TİSK toplantısında yeni ekonomik paketin ayrıntılarını açıklamak yerine, rejim uyarısı yaptı. Yılmaz, ‘‘Türkiye'de enflasyonla mücadele başarıya ulaşmazsa ve gelir adaletsizliği sürerse Türkiye'de rejimi korumak çok ciddi bir sorun haline gelecektir’’ dedi. Yılmaz, toplantıdan ayrılırken bir gazetecinin ‘‘Askeri darbe endişeniz mi var?’’ sorusunu yanıtlamadı.

Yılmaz, enflasyonun, Türkiye'deki en sıcak mesele olduğunu hatırlatan ve bu sorunun giderek sosyal barışın ön şartı haline geldiğini vurguladı. Yılmaz, Bulgaristan gezisi önce TİSK'in düzenlediği panelde, enflasyonla mücadele ederken, sorunun, siyasi ve sosyal boyutlarını da dikkate almak gerektiğini belirtti. Yılmaz, ‘‘Hükümet, ne meseleye sadece teknik açıdan yaklaşan IMF gibi kuruluşların önerilerini, ne de siyasi çıkar bekleyen muhalefetin siyasi kaygılarını ölçü olarak alamaz’’ dedi.

ALTERNATİFİ YOK

Sorunun ‘‘Hükümetin değil Türkiyenin meselesi’’ olduğunu savunan Yılmaz, ‘‘Çünkü bu meseleden çıkar umanlar, Türkiye bu mücadeleyi kaybettiği zaman hiç kimsenin çıkar hesabının tutması mümkün olmayacaktır’’ uyarısını yaptı. Demokrasinin daha iyi bir alternatifinin bulunmadığını kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:

‘‘Demokrasi kültürünü geliştirmedikçe sorunları çözmekte zorluk çekeriz. Sorunumuz uzlaşamamaktır. Uzlaşamayan toplumda ortaya çıkan çatışma ve kavga ortamı, siyasi yelpazenin merkezini zayıflatmaktadır. Merkezin zayıflaması, radikal unsurların ve uç tavırları güçlenmesidir. Aynı zamanda siyasi dağınıklığın başlıca sebebidir.’’

Ülkenin rejim tartışmalarıyla kaybedecek zamanı olmadığını ve siyasetçinin yarına karşı da sorumlu olduğunu vurgulayan Yılmaz, ‘‘Türkiye siyasetçiler maalesef her zaman bu sorumluluklarının bilncinde değildir’’ dedi.

Yılmaz, reforma destek istedi

Türkiye'nin önünün tıkayan, vergi, sağlık, sosyal güvenlik ve yerel yönetim reformlarının hayati önem taşıdığını kaydeden Mesut Yılmaz, ‘‘Bana sorarsanız Türkiye'nin başkanlık rejimini tartışacak yerde bu reformların nasıl bir an önce hayata geçirileceğini tartışması lazım’’ diye konuştu.

Reformların gerçekleşmesi için aydınlardan din adamına, üniversitelerden sivil toplum örgütlerine dek bütün kesimlerin uzlaşısına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Başbakan, ‘‘Bu reformlar yapılmadıkça, Türkiye daha on yıllar boyunca havanda su dövmeye devam eder’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!