Enerjide Türk-Yunan iÅŸbirliÄŸi

Güncelleme Tarihi:

Enerjide Türk-Yunan işbirliği
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 13, 2002 10:50

Enerji Bakanı Zeki Çakan, Türkiye ile Yunanistan arasında bir doğalgaz boru hattının yapılması konusunda çalışmaların başlatıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, "Güneydoğu Avrupa Enerji Forumu" toplantılarına katılmak üzere İtalya'ya gitti.
 
Çakan, "Güneydoğu Avrupa'da Ülkelerarası Enerji Altyapısı" ve "Balkan Enerji Kompleksinde Yatırımlar" konulu panellerde konuşmalar yapacak.
 
Bakan Çakan, hareketinden önce yaptığı yazılı açıklamada, Milano'daki forumda, Türkiye'nin, Güneydoğu Avrupa ülkelerine yönelik özellikle doğalgaz ve elektrik sistemleri enterkonneksiyonu alanlarında sürdürdüğü projeler ile enerji alanında izlenen politikalara ilişkin görüşlerini açıklama fırsatı bulacağını kaydetti.
 
Enerji kaynaklarının sınırlı olduÄŸu dikkate alındığında, kaynakların akılcı ve verimli kullanılması açısından sadece ülkeler bazında deÄŸil, bölgesel bazda da çözüm yollarının bulunması gerektiÄŸini vurgulayan Çakan, Türkiye'nin, gelecek yıllarda Avrupa'da oluÅŸacak gaz açığının karşılanmasına katkıda bulunmak amacıyla Hazar Havzası ve diÄŸer uluslararası kaynaklardan gelecek doÄŸalgazı, Yunanistan ve Ä°talya üzerinden Avrupa'ya iletecek "GüneydoÄŸu Avrupa Gaz Ringi Projesi" üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.Â

Haberin Devamı

Bakan Çakan, şunları kaydetti: "Bu kapsamda, Türkiye ile Yunanistan arasında bir doğalgaz boru hattının yapılması konusunda çalışmalar başlatılmıştır.

Türk ve Yunan doğalgaz şirketleri BOTAŞ ve DEPA, iki ülke gaz sistemlerinin enterkonneksiyonu ile ilgili ekonomik fizibiliteyi yaptırmaktadırlar. Çalışmaların tamamlanmasının ardından 6 ay içinde hükümetlerarası anlaşma imzalanacak ve temel mühendislik çalışmalarına geçilecektir."
 
ELEKTRÄ°K ENERJÄ°SÄ°
 
Elektrik enerjisi konusunda da Türkiye'nin bölgesel işbirliğinin gelişmesini benimsediğine işaret eden Zeki Çakan, "Türkiye ile Bulgaristan arasında mevcut hatta ilave olarak 400 KV'lik ikinci iletim hattının Nisan ayı sonuna kadar tamamlanması beklenmektedir.

Mevcut olanaklar içinde Türkiye'nin tercihi Güneydoğu Avrupa üzerindenBatı Avrupa Elektrik Sistemi içinde yer almak ve Avrupa Elektrik İletim Birliği'nin (UCTE) üyesi olmaktır" dedi.
 
Türkiye'nin, Yunanistan ve Balkanlar üzerinden UCTE ÅŸebekesine baÄŸlanması yönündeki fizibilite çalışmalarının olumlu sonuç verdiÄŸini belirten Bakan Çakan, ayrıca Yunanistan ile kurulması planlanan 400 KV'lık enerji iletim hattının çalışmalarının devam ettiÄŸini bildirdi.Â
 Â
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, 16 Mart Cumartesi günü yurda dönecek
   Â
ABD GEZÄ°SÄ°
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın, Ä°talya gezisinin ardından Amerikan-Türk Konseyi'nin (ATC) 21. Yıllık Konferansı ile Temiz Fosil Yakıt Sistemleri Toplantısı'na katılmak üzere 17 Mart Pazar günü, Washington'a gideceÄŸi bildirildi.Â
  Â
Bakan Çakan, ABD Enerji Bakanı S. Abraham ile Türkiye ABD arasında "Enerji Teknolojisi İşbirliği Uygulayıcı Düzenlemesi Anlaşması"nı imzalayacak.

Haberin Devamı

Ayrıca Devlet Su İşleri (DSİ) ile ABD Konsorsiyumu arasında Tunceli'de Munzur Çayı üzerinde yapılacak Konaktepe Barajı'nın proje yapım sözleşmesi imza törenine katılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!