Enerjide 3.5 milyar dolarlık imza tamam

Güncelleme Tarihi:

Enerjide 3.5 milyar dolarlık imza tamam
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tamamlandığında Türkiye'nin yıllık enerji üretiminin yüzde 20'sini sağlayacak olan dört doğalgaz enerji santralının

Yap-İşlet modeliyle gerçekleştirilmesi için imzalar dün Ankara'da atıldı. 2003 yılından itibaren devreye girecek olan santrallar 3.5 milyar dolara (969 trilyon lira) malolacak.

Enerji sektöründeki en büyük projelerden biri olan doğalgaza dayalı dört enerji santralının Yap-İşlet modeliyle yapılması için düğmeye basıldı. Dün Ankara Devlet Konukevi'nde düzenlenen törende toplam maliyeti 3.5 milyar dolara (969 trilyon lira) ulaşan projeler için imza atıldı. Santrallar 2003 yılında hizmete girecek.

İmza törenine katılan Başbakan Mesut Yılmaz, yaptığı konuşmada, bu santralların, yıllık enerji üretiminin yüzde 20'sin karşılayacağını söyledi. Yılmaz, gelişmişliğin en önemli kriterlerinden biri olan elektrik tüketimi konusunda Türkiye ile Fransa'yı karşılaştırdı. Fransa'da kişi başına elektrik tüketimi yıllık 8 bin kilovat iken, bu rakamın Türkiye'de bin 500 kilovat olduğunu anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

‘‘Enerji, otoyol, liman, telekom gibi altyapı yatırımları açısından bakıldığında, Türkiye ile gelişmiş ülkeler arasında 4-6 kat fark var. Bu farkı kapatmak için Türkiye'nin 800 milyar dolarlık yatırım yapması gerekiyor.’’

Türkiye'nin 2005 yılında Türkiye'nin kişi başına enerji üretiminde 4 bin kilowatı yakalayacağını bildiren Yılmaz, şunları söyledi:

‘‘Bu rakamın hala Fransa'nın yarısını ifade ediyor. Ancak 2005 yılına kadar bugün aşağı yukarı aynı düzeyde olunan dünya ortalamasının geçilmiş olacak. Fransa'yı örnek alacak, ğını söyledi. Bu rakamların çok büyük atılımı ifade ettiğini de anlatan Yılmaz, ‘‘Ama hala çok mütavazi rakamlar’’ dedi.

ENERJİ DEVRİMİ

Hükümete gelir gelmez çıkarılan ilk yasanın Yap-İşlet yasası olduğuna dikkat çeken Yılmaz, bütçeye ve devlete yük getirmediği için, yap-işlet yasasıyla yapılacak bu santralların ‘gerçek bir özelleştirme' olduğunu vurguladı. Yılmaz, bütün çalışmalar dikkate alındığında, Türkiye'nin 55. hükümet döneminde gerçek bir ‘enerji devrimi' yaşadığını kaydetti.

15 ay öncesine kadar Türkiye'nin, gündeminde ‘elektrik kesintileri olan, yeniden karanlığa gömülme tehlikesi ile karşı karşıya olan' bir ülke olduğunun unutulmamasını isteyen Yılmaz, ‘‘Böyle bir ülke manzarasından, dünya ortalamasını geride bırakıp gelişmiş ülkeler düzeyine ulaşmayı hedefleyen bir Türkiye'ye gelinmiştir. Bu gelişme, 55. Hükümetin ülkemiz meselelerine, 21. yüzyılın gereklerini esas alan bir vizyonla kavrayıp, kısa sürede gerçekçi ve akılcı çözüm yolları bulduğunun işaretidir’’ diye konuştu.

Devlet bir lira bile harcamayacak

Yap-İşlet modeliyle gerçekleştirilecek, doğalgaza dayalı Gebze, Adapazarı, İzmir ve Ankara santralının toplam tutarı 6 milyar metreküp. 3 milyar dolarlık bu projelerin finansmanı, yüzde 30'u firmalar, yüzde 70'i de dış krediyle karşılanacak. Türkiye'ye 2 milyar 650 milyon dolar yabancı sermaye girişi olacak. Santrallar, elektrik satışıyle kendini finanse edecek.

Santrallar işletmeye alındığında, üretilecek enerjinin kilovatsaati TEAŞ'a 4.27 cent'ten satılacak.

Bugüne dek bir defada gerçekleştirilecek en büyük yatırım olan yap-işlet santralları, yılda 6 milyar metreküp doğalgaza ihtiyaç duyuyor. Bu doğalgazın sağlanmasında, Karadeniz Boru Hattı ile Hazar geçişi projeleri önem taşıyor.

İthal kömüre dayalı İskenderun santralı da eklendiğinde, bu modele göre inşa edilecek beş santralın toplam kurulu güç kapasitesi 5 bin 200 megavat olacak.

Santrallar, 2003 yılından itibaren kademeli olarak devreye alınacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!