Enerji verimliliğinden 1 milyar dolar tasarruf

Güncelleme Tarihi:

Enerji verimliliğinden 1 milyar dolar tasarruf
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2021 07:00

Türkiye’nin, enerji verimliliğiyle 2 yılda 1 milyar dolar tasarruf sağladığını ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Daha az enerji harcayıp daha fazla katma değer üretmenin yollarını arıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 2017-2019 yıllarında enerji verimliliği uygulamalarıyla 1 milyar dolara yakın tasarruf sağladığını ve bununla birlikte getirisi çok yüksek olan enerji verimliliği uygulamalarının arttırılması gerektiğini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, video konferans yöntemiyle katıldığı Belediyelerde Yenilenebilir ve Akıllı Enerji Uygulamaları Toplantısı’nda konuştu. Enerji verimliliğinin toplumsal algıda enerji kaynağı gibi görünmediğini fakat verimliliğin dünyanın birçok yerinde bir kaynak olarak kabul edildiğini söyleyen Dönmez, modern ekonomilerin alışılagelmiş üretim ve tüketim anlayışını geride bıraktığını dile getirdi.

DAHA AZ ENERJİ

Dönmez, “Yenilenebilir enerji, iklim değişikliği, küresel ısınma ve çevreci teknolojiler gibi kavramlar yeni bir enerji düzenine doğru geçişi zorluyor. Artık günümüz dünyasında atık veya kullan-at diye bir kavram neredeyse kalmadı. Yeniden değerlendirme süreçlerini yaşıyoruz. Döngüsel bir mantıkla kaynakları daha sorumlu kullandığımız, sürdürülebilir ve ürün ömrünün uzadığı bir sistemle daha az enerji harcayıp daha fazla katma değer üretmenin yollarını arıyoruz” diye konuştu.

ÖNEMLİ PAYDAŞ

Haberin Devamı

Yerel yönetimlerin enerjinin verimli kullanılmasına yönelik uygulamalar açısından en önemli paydaşlar arasında yer aldığını ve Türkiye nüfusunun yüzde 90’ından fazlasının il ve ilçe belediyelerinin sınırları içerisinde yaşadığını kaydeden Bakan Dönmez, şöyle devam etti: “Nüfusumuzun dörtte üçünden fazlası ise büyükşehir belediyelerinin sınırları içinde ikamet ediyor. Dolayısıyla, öncelikle yerel yönetimlerin enerji maliyetlerini yönetmede toplumsal rol model olmalarını arzu ediyoruz.

Üreten tüketici olarak adlandırdığımız, kendi elektriğini üreten ve depolayan yerel yönetimlerin tüm Türkiye’ye yayılmasını istiyoruz. Önümüzdeki günlerde özellikle çatı gibi güneş santrali uygulamalarının yaygınlaşmasını bekliyoruz. Mevzuatımız geçen yıl yenilendi ve artık lisanssız üretimde üst sınır, kurumların elektrik bağlantı gücüne kadar artırıldı. Artık kurumlar elektrik bağlantı gücüne kadar yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kapasite kurabiliyor. Yerel yönetimler elektrik bağlantı gücüne göre öz tüketim fazlasını da satabiliyor ve böylece ilave gelir de elde etme imkanına kavuşuyor.”

Haberin Devamı

 BELEDİYELER ELEKTRİK TEDARİKÇİSİ OLABİLECEK

Belediyelerin serbest tüketici haklarını kullanarak istedikleri tedarik şirketinden Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) yayınladığı düzenlemeye tabii tarifelerin de altında fiyatla elektrik temin edebilecekleri bilgisini paylaşan Fatih Dönmez, belediyelerin bir yarışmayla daha ucuz bir tedarikçiden elektriğini alabileceğini aktardı.

 1 PUANLIK ARTIŞ 100 MİLYON DOLAR KATKI SAĞLIYOR

Tarımsal sulama maliyetlerinin oldukça yüksek olduğuna değinerek, güneş enerjisi santrallerinin bu maliyetlerin hafifletilmesi için önemli rol oynayabileceğini söyleyen Fatih Dönmez, enerjide her 1 puanlık yerli ve yenilenebilir kaynak artışının milli ekonomiye yıllık katkısının 100 milyon dolar olduğuna dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!