Enerji ihalelerine Danıştay vizesi

Güncelleme Tarihi:

Enerji ihalelerine Danıştay vizesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

DANIŞTAY İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, 10'uncu Daire'nin üç elektrik dağıtım bölgesi ve altı santral devri ile ilgili verdiği iptal kararını bozdu. Genel Kurul'un ‘‘kesinlik’’ taşıyan bu kararı ile görevlendirme kararları onaylanmış oldu.

DANIŞTAY İdari Dava Daireleri Genel Kurulu dün enerji ihalelerine vize verdi. Kurul, Danıştay 10'uncu Dairesi'nin üç elektrik dağıtım bölgesi ile altı santral devri için verdiği iptal kararını reddetti. Kurul'un ‘‘kesinlik’’ taşıyan kararı ile Bakanlar Kurulu'nun elektrik dağıtım ve ticaretinin yapılmasına ilişkin görevlendirme kararları onaylanmış oldu. Danıştay 10. Dairesi, Bakanlar Kurulu'nun elektirik dağıtımı ile ilgili üç ayrı görevlendirme kararını Özel Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın (RTÜK) ilkeleri hakkındaki yasaya aykırı bularak, iptal etmişti. Daire iptal kararlarını, ‘‘Görevlendirilen şirketlerin hissedarlarının yasanın öngördüğü herhangi bir yayın kuruluşundaki paylarının yüzde 10'dan fazla olduğu’’ gerekçesine dayandırmıştı.

TEMYİZ EDİLMİŞTİ

İptal kararları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görevlendirilen şirketler tarafından temyiz edilmişti. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu oy çokluğu ile Danıştay 10. Dairesi'nin verdiği üç ayrı iptal kararını bozdu. Kurul, bu kararı ile Daire ile yaşanan çelişkiyi de ortadan kaldırmış oldu. Genel Kurul, RTÜK yasasının 29. maddesinin 10. fıkrasındaki ‘‘Herhangi bir özel radyo veya televizyon kuruluşunda yüzde 10'dan fazla hisseye sahip olanların devlete karşı bir taahhüt işini kabul edemeyeceğine’’ ilişkin hükmü, iptal kararını veren Danıştay 10'uncu Daire'den farklı yorumladı. Genel Kurul, Bakanlar Kurulu tarafından görevlendirilen şirketlerin, ‘‘Tüzel kişilik olarak herhangi bir özel radyo veya televizyon kuruluşundaki paylarının yüzde 10'dan fazla olup olmadığına bakılması gerektiğine’’ karar verdi. Kurul, her üç görevlendirmede de sözkonusu şirketlerin ‘‘Tüzel kişilik olarak herhangi bir yayın kuruluşundaki hisselerinin yüzde 10Ä'dan fazla olmadığına’’ ve paylarının yasaya aykırı olmadığına dikkati çekti.

Danıştay'ın ‘devam’ dediği ihaleler

İstanbul-Trakya dağıtım bölgesi. (İsedaş: Doğan Holding, Çukurova Holding, Adilbey Holding, Demir Toprak A.Ş., Tekfen İnşaat)

Kocaeli-Gebze dağıtım bölgesi. (Cedaş Ceylan Elektrik Üretim, İletim Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.)

Şanlıurfa dağıtım bölgesi. (Suredaş Elektrik Dağıtım Ticaret)

Soma A-B Termik Santrali işletme hakkı devri. (Süzer Holding)

Çatalağzı B Termik Santrali işletme hakkı devri. (Avrupa Amerika Holding, Corona Grubu)

Yatağan Santrali işletme devri. (Bayındır İnşaat, National Power, Mimag, Pacificorp)

Tunçbilek Santrali işletme devri. (Temtaş A.Ş.)

Yeniköy Santrali işletme devri. (Bayındır İnşaat, National Power, Mimag, Pacificorp)

Kemerköy Santrali işletme devri. (Bayındır İnşaat, National Power, Mimag, Pacificorp)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!