Enerji Bakanı Dönmez Meclis’te konuştu: Yenilenebilir enerjinin meyvesini topluyoruz

Güncelleme Tarihi:

Enerji Bakanı Dönmez Meclis’te konuştu: Yenilenebilir enerjinin meyvesini topluyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2020 07:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Yerli elektrikli otomobilimiz TOGG banttan inmeden şarj altyapı çalışmalarımızı büyük oranda tamamlamış olacağız” dedi. Yenilenebilir enerjide sadece üretim değil tüketimde de vatandaşları bu sürecin bir parçası haline getirmek amacıyla Yeşil Tarife’yi (YETA) devreye aldıklarını belirten Dönmez, isteyenlerin sadece yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriği kullanabileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Dönmez, bakanlığının önceki gün Meclis’teki bütçe görüşmelerinde şunları söyledi:

 

POZİTİF AYRIMCILIK

“Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğini merkeze alacak şekilde son yıllarda atmış olduğumuz önemli adımların meyvelerini şimdiden toplamaya başladık. Elektrik üretim sepetimizin çeşitlendirilmesine yönelik yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına uyguladığımız pozitif ayrımcılık neticesinde elektrik üretiminde ithal enerji kaynaklarının payında ciddi bir düşüş yaşanmıştır.” Bakan Dönmez konuşmasınında devamında “Yenilenebilir enerji alanında; sadece son iki yılda devreye giren 7 bin 51 megavat kurulu gücün yüzde 78’i yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşmuştur. 2020 yılı ilk on ayında devreye alınan 2 bin 950 megavat kurulu gücün neredeyse tamamı yenilebilir enerji kaynaklı olup, sadece bu dönemde devreye giren yenilenebilir enerji kurulu güç miktarı, Avrupa’daki 20 ülkenin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünden daha fazladır. 2019 yılında sadece yenilenebilir enerjiden üretilen elektrik miktarı 2002 yılındaki toplam elektrik üretimini aşmıştır. 2020 yılı ilk on ayında üretilen 252 milyar kilovatsaat elektriğin yaklaşık yüzde 60’ı yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından gerçekleştirilmiştir” dedi.

Haberin Devamı

HEDEF GAZ BORSASI OLMAK

Enerji piyasalarının sürdürülebilir şekilde çalışması için oluşturulan Enerji Piyasaları İşletme AŞ sayesinde ülkemiz enerji ticaret merkezi olma vizyonu doğrultusunda bölgesinde önemli bir noktaya taşınmıştır” diyen Fatih Dönmez, “Gazın ya da elektriğin sadece transit olarak kullanıldığı bir ülke olmaktan çıkacağız, bu ürünlerin burada ticarileştiği, alınıp satıldığı bir borsa haline gelmeyi hedefliyoruz. Enerji sektörünün ve piyasanın gelişimi doğrultusunda, ileri tarihli fiziksel teslimatlı elektrik piyasası olarak da ifade edilen Vadeli Elektrik Piyasası’nı 2021’de hizmete sunmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘NASIL BULDUYSAK ÖYLE ÇIKARTACAĞIZ’

Fatih ve Yavuz sondaj gemileryle bugüne kadar toplam 9 derin deniz sondajı yapıldığını aktaran Dönmez, sözlerine şöyle devam etti: “1 derin deniz sondajına ise devam ediliyor. Kanuni’nin ise Filyos Limanında kule montaj işlemleri tamamlandı, 2021’in ilk aylarında Karadeniz’de sondaja başlayacak. Doğu Akdeniz havzasında uluslararası hukuk kaynaklı meşru haklarımızdan taviz verilmeden bu bölgeyle birlikte Karadeniz’de de arama ve sondaj faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Tuna-1’de 405 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfettik. Toplamda yaklaşık 40 kuyu açacağız. Bazı milletvekillerimiz ‘bunu nasıl çıkartırsınız’ dedi. ‘Arayamazsınız’ dediler, aradık, ‘Bulamazsınız’ dediler, bulduk, şimdi de ‘Çıkartamazsınız’ diyorlar, nasıl bulduysak öyle çıkartacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!