En pahalı tepki

Güncelleme Tarihi:

En pahalı tepki
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2017 20:38

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın Irak, İran, Suriye, Sudan, Libya, Somali ve Yemen’den oluşan 7 ülkenin vatandaşına ülkeye girme yasağı getirmesine teknoloji devleri büyük tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Federal Mahkeme’nin kararı geçici süreyle askıya almasının ardından başta Apple ve Google olmak üzere birçok şirketin yöneticisi çalışanlarına e-posta göndererek hem Trump’ın kararını eleştirdiler, hem de yurtdışında tatilde olan 7 ülkenin vatandaşlarının bir an önce ABD’ye geri dönmelerini istediler. Apple ve Google’ın yanı sıra Microsoft ve Facebook’un yöneticileri de tepkilerini dile getiren diğer şirketler arasında. Ayrıca, Amazon, Twitter, Netflix, Uber, Airbnb ve Tesla  gibi şirketlerin kurucuları ve yöneticileri de Trump’ın kararına sessiz kalmadı. Tepki gösteren şirketlerin piyasa değeri ise 2.7 trilyon doları geçiyor.

HEMEN GERİ DÖNÜN

Ücretsiz yer sağlıyoruzGOOGLE CEO’su Sundar Pichai, 7 bölgede tatilde olan çalışanlarının acilen ABD’ye geri dönmesini istedi. Pichai, “Trump’ın son hamlesi 100’den fazla teknoloji şirketini etkiledi” dedi. Pichai, ismi geçen ülkelerde doğan ve Google’da çalışmak için ABD’ye gelenlerden bazılarının yıllık izinlerini ülkelerinde geçirdiğini belirterek “Herhangi bir sıkıntı yaşamamaları için derhal ABD’ye çağırıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

DESTEKLEMİYORUZ

GÜNLÜK ev kiralama platformu Airbnb CEO’su Brian Chesky yaptığı açıklamada, yasağın ardından ABD’de bulunmalarına izin verilmeyecek mültecilere ücretsiz kalacak yer ve diğer hizmetleri sağlayacaklarını açıkladı.

ÇEŞİTLİLİĞE ADANDIK

APPLE CEO’su Tim Cook, çalışanlarına bir e-posta gönderdi. Cook, e-postada Trump’ın onayladığı yönetmenliği “desteklediğimiz bir politika değil” diyerek reddetti. Cook, “İnsan Kaynakları, Hukuk ve Güvenlik ekiplerimiz onlarla temasa geçtiler ve Apple bu çalışanlarını desteklemek için elinden gelen her şeyi yapacak. İş arkadaşlarımız ve şirketimiz üzerindeki olumsuz etkiyi açıklamak için Beyaz Saray’a ulaştık” diye konuştu.

ABD’YE YAKIŞMIYOR

AMAZON Başkan Yardımcısı Beth Galetti, çalışanlarına şu e-postayı gönderdi: “Amazon en başından beri eşit haklara, hoşgörü ve çeşitliliğe adandı. Şirketi geliştirdikçe dünyadaki yetenekli insanları çekmek için çok uğraş verdik ve bunun, Amazon’u harika kılan şeylerden biri olduğuna inanıyoruz.  Tüm emekçilerimizi ve yakınlarını desteklemeyi taahhüt ediyoruz.”

Haberin Devamı

MÜLTECİLER KORUNMALI

NETFLIX CEO’su Reed Hasting, “Bu tarz yasaklar Amerika’ya yakışmıyor ve ülkemize yönelik nefretin, tehditin bu yasak ile birlikte daha da artması kaçınılmaz” yorumunu yaptı.

ÇOK CAN SIKICI

OLACAKMICROSOFT CEO’su Satya Nadella, LinkedIn üzerinden yaptığı paylaşımda şunları söyledi: “Mülteci bir CEO olarak, mültecilerin şirketimiz, ülke ve dünyamız için olumlu etkisini görüyorum. Bu konuyu savunmaya devam edeceğiz. Yasaların, insanların özgürlüğünden ödün vermeden halkı koruyabilmesi gerektiğine inanıyoruz.”

TWITTER CEO’su Jack Dorsey, uygulanan kararın insani ve ekonomik etkilerinin çok can sıkıcı olacağını belirterek, “Mülteci ve göçmenler ABD’ye her zaman fayda sağlamıştır” dedi.

Haberin Devamı

BU YOL EN İYİ YOL DEĞİL

SPACEX ve Tesla’nın CEO’su Elon Musk, söz konusu politikaya karşı olanlardan. Ülkenin problemlerini çözmek için bu yolun en iyi yol olmadığını savunan Musk, Amerika’ya destek veren çoğu insanın bu politikalar yüzünden desteklerini geri çekebileceğini belirtiyor.

AİLELERİNE DESTEK GEREK

UBER CEO’su ve aynı zamanda Trump’ın danışmanlarından biri olan Travis Kalanick, Uber sürücülerinin karardan olumsuz etkileneceğini kaydederek, “Çalışanlarımız ailelerini destekleyemeyecek. Bu sürücüleri belirlemek ve ailelerini desteklemek için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

BÜYÜK ENDİŞE DUYUYORUM

FACEBOOK CEO’su Mark Zuckerberg, ailesinin Almanya, Avusturya ve Polonya, eşinin alesinin ise Çin ve Vietnam’dan ABD’ye gelen mülteciler olduğunu belirterek şunları söyledi: “Kararnamelerin etkisinden endişe duyuyorum. Bu ülkeyi güvende tutmamız gerekiyor ama bunu tehdit unsuru olanlara odaklanarak yapmalıyız, sınır dışı edilmekten korkan milyonlarca belgesiz göçmene değil. Kapılarımızı mültecilere ve ihtiyacı olanlara açık tutmalıyız, bizi biz yapan da bu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!