En önemli varlık yetenek havuzu

Güncelleme Tarihi:

En önemli varlık yetenek havuzu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2017 20:54

Dijitalleşme çağında yönetim kurulu üyelerinin bakışı ve yapısı da değişiyor. Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin (TKYD) düzenlediği yönetim kurulu dinamikleri panelinde her şirkete uyan bir yönetim kurulu üyesi profili olmadığı ihtiyaca göre yönetici seçilmesi gerektiği vurgulandı.

Haberin Devamı

ÜST düzey yönetici araştırma ve değerlendirme alanında dünyanın önde gelen kurumlarından Odgers Berndtson ile kurumsal yönetim anlayışının gelişmesi ve en iyi uygulamalarıyla hayata geçirilmesi misyonuyla faaliyet gösteren Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) işbirliğiyle düzenlenen “Yönetim Kurulu Dinamikleri Paneli”nin 9´uncusu gerçekleştirildi. Odgers Berndston Türkiye Yönetici Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar ile MD Yönetim ve Strateji Danışmanlık Kurucusu Mustafa Doğrusoy moderatörlüğündeki panelde Doğan Online ve Hepsiburada Yönetim Kurulu başkanı Hanzade Doğan Boyner, Coca Cola International’ın eski başkanı Ahmet Bozer ve TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır konuşmacı olarak yer aldı.

Hanzade Doğan Boyner, şirketlerin en önemli varlıklarının yetenek havuzları ve yarattıkları kültür olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Biz sanayi devriminde değiliz, teknoloji devrimindeyiz. Benim yönettiğim şirketlerin tamamı hizmet sektöründe, hepsiburada.com başta olmak üzere... Dolayısıyla şirketin varlığı nedir? Kültürüdür... Çünkü; pazarlamanız eksikse yatırım yaparsınız, pazarlamanızı arttırırsınız. Üretim ağınız zayıfsa, yatırım yaparsınız, üretim ağınızı arttırırsınız. Ama şirketinizin kültürü ve şirketinizdeki yetenek havuzu, bu çağa uygun değilse, bu çağın mecbur kıldığı dönüşümü yapmaya uygun değilse gidip kültür satın alamazsınız. Yönetim kurulları da bu bağlamda bir şirketin kültürüne, DNA’sına uygun olmalılar.”

Haberin Devamı

Hanzade Doğan Boyner, “Stratejik katmadeğer katabilmesi için yeni nesil yönetim kurullarında görev alacak yönetim kurulu üyelerinin profili nasıl olmalıdır?” sorusuna da “İdeal yönetim kurulu üyesi profili şirketin ihtiyaçlarına göre değişir. Ortak özellikler vermem gerekirse; sorunu çabuk anlayıp formülize edebilmek, bir yapıyı oturtabilmek önemli. Çeşitlilik çok önemli. Tek bir ideal profil yok. Ayrıca yönetim kurulu, yönetim üzerine de yük olmaması lazım” şeklinde yanıt verdi.

NEGATİF SARMALA GİRİLİYOR

Ahmet Bozer de bir şirketin global oyuncu olma yolunda yönetim kurulu üyelerinin çok önemli bir role sahip olduğunu belirterek, “Yönetim kurulu bir takımdır ve bu takımda gelecek odaklı bir bakış açısı büyük önem taşır. Farklı şirketlerde etkin yönetim kurulu üyeliği yapan yöneticiler farklı bakış açılarına ve sektör tecrübelerine sahip oldukları için şirketlere bütünsel bakış açısı getirir ve büyük katma değer sağlar. Hedeflere ulaşmada, etkin ve hızlı bir yönetim süreci oluşturarak, kritik görevleri başarıyla yerine getirir” dedi.

Haberin Devamı

Bozer, şöyle konuştu: “Yönetim kurulunun çok operasyonel rol aldığı bazı zamanlarda, bazı yöneticiler, ‘nasılsa kararlar yukarıda veriliyor’ diye yavaş yavaş kendini geri çekiyor. O kendini geri çekince, yönetim kurulu başkanı da onu olduğundan daha az görmeye başlıyor ve negatif bir sarmala giriyorsunuz. ‘Profesyonellere ne kadar güvenebilirim’ sorusu ortaya çıkıyor. Bu sarmala girdiğiniz andan itibaren en tepeden, teşkilatınızı güçlendirmenin önüne bir bariyer koyuyorsunuz.  Bu sinsi bir dinamik ve bunun önüne geçmek gerekiyor.”

TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır da, bir kurumda farklı sektörlerden gelen yönetim kurulu üyeleri olmasının sağladığı faydaları anlatarak, şöyle dedi: “Yönetim kurulu üyelerinin çeşitliliğinde önemli olan bu çeşitliliğin niteliği, şirket kültürüyle uyumu ve farklı bakış açılarına sahip olması. Bir yönetim kurulunda, riskleri önceden görebilen, ona uygun aksiyon alabilen, geliştirici bir role sahip üyelerin varlığı çok büyük önem taşıyor. Değişken şartlara hızlı adapte olabilen ve zor zamanlarda liderlik duruşu sergileyen yönetim kurulu üyeleri, şirketleri her zaman ileri taşır.”

BAKMADAN GEÇME!