En düşük memur maaşı 1030 mu, 1163 YTL mi olacak

Güncelleme Tarihi:

En düşük memur maaşı 1030 mu, 1163 YTL mi olacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2008 00:00

Hükümet ile kamudaki üç konfederasyondan ikisinin uzlaşmasından çıkan yıllık kümülatif 8.7’lik zamdan sonra en düşük memur maaşının ne olduğu, tarafların farklı rakamlar vermesi nedeniyle kafaları karıştırdı.

Hükümet adına toplu görüşme masasına oturan Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, önceki akşam uzlaşmaya varılmasının ardından, Ocak 2009’dan itibaren aile yardımı ödeneği de dahil en düşük devlet memuru maaşını 1163 YTL olarak açıkladı. Başesgioğlu, yaklaşık 2 milyon 400 bin kamu çalışanının yararlanacağı bu zamla temmuzda rakamın 1215’e, Ocak 2009’da 1414’e, Temmuz 2009’da da 1478’e yükseleceğini söyledi.

Kamu-Sen’in hesabı

Hükümetle zam konusunda uzlaşan konfederasyonlardan Kamu-Sen’in Başkanı Bircan Akyıldız ise buna ilişkin kendi rakamlarını, 15 Ağustos’taki ek ödemeler de dahil, askerliğini yapmış, lise mezunu bekar bir çalışanın aylık ücretinin 1030 YTL’ye yükselip açlık sınırının üzerine çıkacağını söyleyerek verdi. Akyıldız, açlık sınırının altında maaş alan kamu çalışanı kalmayacağını da savundu. Sendika kaynakları, en düşük memur maaşına ilişkin masanın iki tarafının verdiği rakamlar arasında ortaya çıkan farkın, Başesgioğlu’nun verdiği rakama bütün iyileştirme ve ek ödeme kalemlerinin eklenmesinden kaynaklandığını söyledi.

KESK: Bu zam günlük 1 YTL

KESK Genel Başkanı Sami Evren, zammın memur maaşlarına günlük 1 YTL olarak yansıyacağını savundu. Evren, en düşük düzeydeki kamu emekçisine ilk altı ay 32 YTL, ikinci altı ay ise 37 YTL’lik bir zam önerisine imza atıldığını da söyledi. Evren, "Görüşme masasına ’taban aylığa 200 YTL seyyanen zam ve yüzde 10 maaş artışı’ talebiyle oturan Türkiye Kamu-Sen ve ’taban aylığa 30 YTL seyyanen zam, 100 YTL ek ödeme, yüzde 12 maaş artışı’ talebiyle oturan Memur-Sen ne oldu da yüzde 4 artı 4.5 artışa ikna oldular?" diye konuştu.

Tatilde il dışına çıkan izin almayacak

HÜKÜMETLE memur sendikaları arasında anlaşmayla sonuçlanan toplu görüşmelerde; taraflar, mali hakların dışında 23 konuda mutabakata vardı. Memurlar açısından bir dizi değişikliği öngören düzenlemelerden bazıları şöyle:

Aynı kurum içinde, aynı nitelikteki kamu görevlilerinin karşılıklı yer değiştirme taleplerin yerine getirilmesine ilişkin kurumlara tanınan takdir yetkisi kaldırılacak.

Olumsuz sicile itirazları değerlendirecek bir komisyon kurulacak. Disiplin cezalarında savunma süresi istek üzerine 7 gün uzatılabilecek.

Resmi tatil ve bayram tatillerinde hizmetine ihtiyaç duyulanlar hariç, il dışına çıkışta izin alınması uygulamasına son verilecek.

Memura eşinin doğum yapması durumunda verilen izin süresi 5 güne çıkarılacak, birinci derecedeki kayın hısımlarının ölümü halinde de 3 gün izin verilecek.

Bakmakla yükümlü olduğu hastasına, sağlık kurulu raporuyla refakatçi tahsisinin belgelendirilmesi halinde, memura yılda 1 aya kadar ücretli refakat izni verilecek.

Görevleri sebebiyle haklarında kamu davası açılıp beraat edenlere yapılması öngörülen ödeme, müracaat tarihinden itibaren 1 ay içerisinde yapılacak.

Başka bir şehirdeki ortaöğretim kurumunu merkezi sınavla kazanan çocuğu bulunan memur, çocuğun yatılı öğrenim görme imkanı yoksa, nitelikleri uyması şartıyla o bölgeye atanabilecek.

Başarılı memura ödül geliyor

KAMUDA etkinlik, verimlilik ve kalitenin arttırılması amacıyla "ödül sistemi" geliyor. Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, "Kamu bürokrasisinde verimliliği artırma konusunda bütün imkanlarımızı zorlamamız lazım. Onun için Kamu Personel Rejimi çıkıncaya, performans sistemi hayata geçinceye kadar her hizmet kolunda 11 kamu çalışanı olmak kaydıyla ve her yıl 3 başarılı kamu kurumunu ödüllendirme konusunda bir fikir ortaya attık. Bunu konfederasyonlarımız da prensip olarak benimsedi. Bunun jürisi kim olacak, proje yarışması mı olacak, Kamu İşveren Kurulu mu buna karar verecek? Önümüzdeki günlerde detaylı çalışmalar yaptıktan sonra ortaya çıkaracağız" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!