En 'akıllı' girişim

Güncelleme Tarihi:

En akıllı girişim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2015 22:29

Orhan Taşdemir ile Avni Kara’nın, sınıf arkadaşı iki makine mühendisi olarak 1981’de kurduğu ortaklıktan 40 milyon lira cirolu iki şirket çıktı. Visa ve MasterCard sertifikasyonunu da tamamlayan ve akıllı kart üreten Teknik Kart, yılı 25 milyon adetlik üretimle tamamlıyor.

Haberin Devamı

GAZİANTEPLİ Orhan Taşdemir ile Rizeli Avni Kara’nın Zonguldak’ta üniversitede başlayan arkadaşlıkları ikisi de makine mühendisi olduktan sonra ortaklığa dönüştü. Önce kimlik kaplama cihazları üreterek Teknik Atılım Ltd.’i kuran ikili, 1990’ların sonuna doğru da Teknik Kart ile kart üretimine girdi. Eşit ortaklar olarak iki şirketi yöneten Taşdemir ve Kara’nın Arnavutköy’deki ‘akıllı kart’ fabrikası Visa ve Mastercard sertifikasyonunu da tamamlayarak bankalar için kredi kartı üretimine başladı. 2015’i iki şirkette 140 kişilik istihdam ve yaklaşık 40 milyon lira ciro ile tamamlamaya hazırladıklarını söyleyen Orhan Taşdemir şöyle konuşuyor:

İŞ BULAMADIK BÖYLE OLDU

“Gaziantepliyim. Liseden sonra Zonguldak’a üniversite okumak için gittim ve orada ortağım Avni Kara ile tanıştım. Aynı sınıfta okuduk. Babam Gaziantep’te, fotoğrafçılık ve arzuhalcilik yapardı. Üniversite bitince 1980’de İstanbul’a geldim ve Avni de İstanbul’daydı. İkimiz de makina mühendisleri olarak işlere başvurduk ama almadılar. Biz de kendimiz Karaköy’de bir ofis tutup ticarete başladık. Ağabeyim Gaziantep’te kırtasiyeciydi ve bizden ‘kimlik kaplama’ cihazı istedi. Biz de bu konuda piyasadaki talebi görünce iki mühendis kendimiz bu cihazın üretimini yaptık. Böylece kırtasiye alanına girmiş olduk. Sonra Nüfus İdareleri bu cihazları talep etti, onlara da sattık. Sarf malzemelerini de ürettik. İşimizin kaldıraçı bu oldu. Ardından da plastik kartlar üretimine girdik. 1997’de de ikinci şirketimiz Teknik Kart’ı kurduk. Teknik Atılım kırtasiye sektöründe ürün ve sarf malzemelerinde faaliyet gösteriyor. ”

Haberin Devamı

İŞYERLERİNE PROJE ÇİZDİK

Avni Kara da şunları söylüyor: “Rizeliyiz. Ailem çay, fındık ile uğraşırdı. Babam da bakır işletmesinde işçiydi. Orhan ile aynı sınıfta okurken çok iyi dost olunca İstanbul’da da birlikte yola devam etti. Karaköy’de ofis açtığmızda bazı ürünlerin pazarlamasını yaparız diye düşünmüştük. Ayrıca mühendis olduğumuz için proje de çiziyorduk. O dönemde ‘ruhsatsız işyeri kalmayacak’ diye bir kampanyası vardı. Makina mühendislerinin imza yetkisi vardı onu da değerlendirdik. Sonra da kimlik kaplama cihazlarının üretimine başladık. Önce Topçular’da küçük bir yerde başladık, sonra orayı büyüttük. Sarf malzemesini de üretmeye başladık. Bu iş kaldıraç etkisi yaptı. Orada sonra daha büyük bir alana geçiş yaptık. Ardından kırtasiye malzemelerinde ithalat yapmaya başladık. 2001’de İkitelli OSB’de 1.600 metrekare bir fabrika kurduk. 1997’de de Teknik Kart’ı kurduk. 2010’da da Arnavutköy’deki fabrikamıza taşındık.”

Haberin Devamı

Kimlik kartından kredi kartına

AVNİ Kara, Teknik Kart’ın gelişimini de şöyle özetliyor: “Müşteri kartları, royality kartlar üretmeye başladık. Anadolu Sigorta ilk kart müşterimiz oldu. Milliyet’e Milkart yaptık. Sonra, sektörde sıkıntıya girmiş bir tesisin makinelerini aldık ve daha teknolojik kartlara geçiş yaptık, kapasitemiz de yükseldi. İlk akıllı-temassız kartı da PO’ya (Pozitif Kart) yaptık. 3 milyon adetlik bir iş oldu. PTTBank kartları yaptık. Arnavutköy’e taşınıp tüm sertifikaları aldık ve kredi kartlarına geçiş yaptık. Vakıfbank için kredi kartı üretime başladık. 2016’da 5-6 banka için kredi kartı üretiyor oluruz. TC Kimlik Kartları için de hazırız. 2015’te (11 ayda) 25 milyon adet civarı kart ürettik. Bunun 1.3 milyonu kredi kartı. Ağırlık Kent Kart üretiminde. İstanbul Kart ve diğer illerin ulaşım kartlarını, öğrenci kimlik kartlarını ve kurumların kimlik kartlarını üretiyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!