Emlak, sanayiciyi mutlu eder mi?

Güncelleme Tarihi:

Emlak, sanayiciyi mutlu eder mi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2013 01:05

En son Mutlu Akü’nün sahipleri de şirketi satıp gayrimenkule girdi.

Haberin Devamı

Başta tekstil olmak üzere otomotiv, kuyumculuk, ilaç gibi iş kollarından şirketler rotayı inşaata kırımaya devam ediyor. Gayrimenkul hala cazip görülüp fırsatlar sunsa da uzun süredir iş yapan mevcut oyuncular kar marjının daralmasından yakınıyor.

GAYRİMENKULE yatırım yapan şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor. Farklı iş kollarında aradıklarını bulamayan yatırımcılar inşaata yöneliyor. Pastandan pay alanlar arttıkça dilimler küçülüyor. Son olarak Mutlu Akü’nün Hollandalı firma Metair Investments’a satılması ve şirketin yeni iş kolu olarak gayrimenkule yatırım yapacağının açıklanması yeni bir tartışma başlattı: Sanayicilerin inşaata girmesi ne kadar doğru?

KÂR ORANI YÜZDE 15

İnşaat sektöründe son yıllarda kar marjlarının mimum seviyeye düştüğünü belirten Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Aziz Torun, “Eskiden 3’te 1 arsa, 3’te 1 imalat, 3’te 1 kar oranı olarak hesaplanırdı. Şimdi ise ortalama kar oranı yüzde 15” dedi.

SEKTÖR DIŞI TAHRİK EDİLİYOR

Şirket temsilcilerinin projelerini hızlı sattıkları yönündeki açıklamaların sektör dışındakileri tahrik ettiğini söyleyen Torun, “Halka açık şirketler 3 aylık bilançoları görüldüğü için bu tarz yorum yapmıyor ama kimi şirketler ‘ilk ayda yüzde 70-80 sattım’ diyor. Bu da sektörü cazip gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

KOLAY BİR ALAN DEĞİL

İnşaatın kolay bir alan gibi görülmesini eleştiren Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, yeni oyunculara en kötü senaryoyu düşünerek sektöre girmeleri tavsiyesinde bulundu. İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektörüne girenlerin yüzde 80’inin pazarda tutunamayıp geri adım attığını söyledi.

Fark yaratan kazanır

KUYUMCULUKTAN sonra gayrimenkule soyunan Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, sanayinin farklı kollarındaki bir çok şirketin gayrimenkule yatırım yapmayı planladığını belirtti . Özkök, fark yaratan firmaların kazançlı çıkacağına vurgu yaptı. Kuyumculukta ve inşaatta faaliyet gösteren Kılıçoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Talat Kılıç ise işe hakim olmayan isimlerin kaliteyi düşürdüğüiddiasında bulundu.

Haberin Devamı

Fabrika arsaları konuta dönüştü

ŞAHİNLER Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, tekstil sektörünün kan kaybetmesi nedeniyle inşaata geçiş yaptıklarını söyledi. Gayrimenkulde karlılık oranını cazip bulduklarını söyleyen Şahin, “Biz ve birçok şirket fabrika kurarız diye şehrin güzel yerlerinde arsa aldık. Ancak bu alanlar değerlenince ve kendi alanımızdan kar elde edemeyince bu arazileri konuta dönüştürmeye başladık” dedi. Arsaların üzerindeki fabrikalardan daha pahalı hale geldiğine dikkat çeken Şahin, Merter, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Trakya gibi noktalarda yatırımları olduğunu belirtti.

Açıklanan rakamlar yanıltıyor

2012 yılında Türkiye genelinde 701 bin konut satıldı. 2013’ün 3 çeyreğinde ise Türkiye genelinde 861 bin satış gerçekleşti. İstanbul’da ise 174 bin konut satışı yapıldı. Bu rakamlara göre 3 çeyrek (9 ay) boyunca satışlar çığ gibi arttı. KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik’e göre ise sektörde böyle bir satış yok. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamların yanıltıcı olduğuna dikkat çeken Çelik, bu yıl rakamlara ipotekli satışların eklendiğini ve bu nedenle yüksek rakamlar ortaya çıktığınu dile getirdi. Çelik’e göre İstanbul’da satılan 174 bin konutun yarısı 2’inci el konut ve bunların yüzde 80’i de kentsel dönüşüm alanlarındaki sözleşmelerin tapuya yansıması.

Haberin Devamı

İnşaat sektörüne giren bazı sanayi şirketleri

Eroğlu: Tekstil Mar Yapı: Kuyumculuk

Şahinler: Tekstil Gedizler: Otomotiv Boyner: Tekstil

Selçuklu Holding: İlaç Gülaylar: Kuyumculuk Gürallar: Makina Sanayi

Sanko Holding: Tekstil, gıda, sigorta, çimeto Ali Başyazıcıoğlu Holding: Tarım

Kiler Holding: Perakende ve gıda Özdilek: Ev tekstili

Zorlu Grup: Enerji, tekstil Aydınlı Grup: Tekstil

Petek Grup: Tekstil Esas Holding: Sağlık, gıda

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!