Elektronik ticarete vergi geliyor

Güncelleme Tarihi:

Elektronik ticarete vergi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

ÖNDE gelen sanayileşmiş ülkelerden oluşan Yediler Grubu (G-7) üyesi ülkelerin maliye bakanlarının Japonya'nın Fukuoka kentindeki Temmuz ayındaki toplantısında, bilgisayar yazılımı ve müzik gibi internet üzerinden dijital enformasyonun vergilendirilmesi konusunda anlaşmaya varılacak.

Kyodo Haber Ajansı'nın haberine göre, Fukuoka'daki toplantıda, bu hususta anlaşma sağlanması, G-7 ülkelerinde bu verginin hemen uygulamaya konulmasını sağlayamayacak.

G-7 üyesi ABD, internet üzerinden dijital enformasyon satışının vergilendirilmesine karşı çıkarken, Avrupa ülkeleri ve Japonya bu vergiyi destekliyor.

Mevcut sistemde, internet üzerinden kompakt disk ve video gibi ürünlerin satışları vergilendiriyor, ancak, müzik eserleri ve görsel malzemelerin satışlarının bilgisayarlara yüklenmesi vergiye tabi tutulmuyor. Internet üzerinden veri ticareti, devletlerin, dolaylı vergilere dayalı vergi gelirlerine tehdit oluşturuyor.

Toplantıda, internet üzerinden veri ticareti ve dijital enformasyon alışverişinde tüketiciler ve satıcıların kimliklerini belirleyici bir sistemin de ele alınması bekleniyor.

OECD'NİN SİSTEMİ

G-7 üyesi ülkelerinin dijital enformasyonun vergilendirilmesi konusunda anlaşmaya varmalarıyla, Türkiye'nin de üyesi bulunduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) da, internet üzerindenveri satışında global vergi sistemini geliştirecek.

OECD'nin bu konudaki global vergi sistemi taslağında, dijital verisatıcısının, tüketicinin (alıcının) bulunduğu ülkenin vergi dairelerine kayıtlı vergi mükellefi olması şartının konulması öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!