Elektronik ticaret için akıllı dolap

Güncelleme Tarihi:

Elektronik ticaret için akıllı dolap
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2001 00:00


Haberin Devamı

Giderek artan elektronik ticaret hacminin getirdiği sorunlardan biri de verdiğiniz siparişi teslim almak. Elektrolux tarafından geliştirilen UDU adlı özel bir dolap sayesinde artık evde bulunmasanız bile verdiğiniz siparişi teslim alabileceksiniz.

Halen Stokholm'de seçilen evlerde test edilen UDU, bilgisayar destekli ve evin veya apartmanın dışına yerleştirilen elektronik şifreli bir dolap. UDU'nun, dondurulmuş gıdalar için derin dondurucu, buzdolabında korunması gereken gıda ve diğer malzemeler için soğutucu, kitap, video kaseti ve giysiler için kuru olmak üzere 3 ayrı saklama bölümü bulunuyor. Saklama bölümlerinin toplam kapasitesi 200 litre.

NASIL ÇALIŞIYOR?

UDU'nun kullanımı son derece pratik ve güvenli. Evsahibi işyerinde veya şehir dışındayken, eve teslimini istediği gıda, kitap, kuru temizleme gibi siparişlerinin listesini, internet, telefon veya faks üzerinden satıcıya gönderiyor. Sipariş ile birlikte, alıcının oluşturduğu ve sadece 1 kez kullanılabilen şifre (one time code) de satıcıya ulaşıyor. Şifre sipariş listesi ile birlikte, kısa mesaj servisi (SMS) tarafından UDU'nun merkezi sistemine de gönderiliyor. Siparişleri getiren satıcı şifreyi kodlayarak UDU'nun kapısını açabiliyor. Siparişleri bırakıp UDU'nun kapısını kapattığında, şifre otomatik olarak siliniyor ve ‘‘sipariş alındı’’ bilgisi, SMS üzerinden alıcının cep telefonuna bildiriliyor. Alıcı her yeni siparişi için ayrı bir şifre oluşturuyor.

UDU'nun merkezi bilgisayar sistemi, siparişi kimin, ne zaman getirdiği, bırakılan siparişlerin listesi gibi bilgileri kaydediyor ve istenildiğinde ev sahibi veya satıcıya gönderebiliyor. Böylece, siparişlerde meydana gelebilecek olası bir hatada, sorumlu tespit edilebiliyor.

Electrolux Başkanı Michael Treschow, ‘‘Bizler, tasarımı ve teknolojiyi, günlük yaşamı daha kolay, daha güvenli ve daha az stresli hale getirmek için kullanıyor, akıllı, dayanıklı tüketim eşyaları üretiyor, akıllı evler yaratıyoruz. UDU, akıllı ev felsefemizin mükemmel bir örneği’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!