Elektronik devleri müzik DVD'sinde ikiye bölündü

Güncelleme Tarihi:

Elektronik devleri müzik DVDsinde ikiye bölündü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Elektronik devleri Betamax ve VHS'den sonra bu kez de DVD müzik diskleri teknolojisi konusunda ikiye bölündü. Tüketiciler, bu yılın sonlarına doğru piyasaya çıkacak olan DVD Audio ve Super Audio CD adlı iki farklı format arasında doğru seçimi yapmakta zorlanacak.

AMERİKA Birleşik Devletleri'nde DVD teknolojisiyle üretilen müzik diskleri piyasaya çıkmadan, video kasetlerdeki Betamax ve VHS savaşına benzer bir çekişme başladı. Ayrı müzik DVD'si teknolojisi, elektronik devlerini ikiye böldü. ABD'de başlayan çekişmeyi ele alan The New York Times Gazetesi konuya geniş yer verdi. Gazetede yer alan araştırma yazısında, ‘‘DVD Audio’’ üreten Hitachi, JVC, Matsushita, Mitsubishi, Pioneer, Seagram, Thomson, Time Warner ve Toshiba ile ‘‘Süper Audio CD’’ üreten Sony ve Philips'in ürettikleri teknolojiler ve bu teknolojilerin birbirlerine karşı üstünlükleri ele alındı.

The New York Times’da yer alan makalede iki teknolojinin karşılaştırması yapılırken şu görüşlere yer verildi:

Normal CD'lerin 7 katı veri saklama kapasitesine sahip olan DVD Audio ve Süper Audio CD'lerin ses kalitesi de mükemmel. İki hopörlerden verilen sesi yüksek ‘‘surround’’ (sarmalayan ses) tekniğiyle 6 hoparlörden elde edilen ses kalitesine çıkaran yeni teknikle ayrıca dijital ortamda çok yüksek kalitede kayıt yapmak mümkün olacak.

DVD Audio ve Süper CD Audio diskleri kullanacak olan müzikseverler çoğunlukla yeni cihazlar kullanmak zorunda olacaklar. Her iki sisteminde formatı ayrı olduğundan diskler sadece kendilerine ait diskçalarlarla kullanabilecek. Gelecek 16 yıl içerisinde ABD'li dinleyicilerin yüzde 75'i DVD teknolojisi kullanacak.

FORMAT SORUNU

DVD müzik disklerinin üretiminde teknoloji şirketlerinin iki kutuba ayrılması ve iki ayrı formatta iki ayrı ürün ortaya çıkması tüketicileri korkutuyor. Geçmişte video kasetlerinde yaşanan VHS ve BETA teknolojilerindeki farklılığın tüketicilere yarattığı sıkıntıların DVD Audio ve Süper Audio CD ayrımında da ortaya çıkacağından korkuluyor.

Gazetede, DVD Audio ile Süper Audio CD'lerin karşılaştırılması ise bir tablo ile yapıldı. tabloda yer alan veriler ışığında bir değerlendirme yapan The New York Times gazetesinde DVD Audio'ların ses kanalı sayısı, disk çalar fiyatı ve bu teknolojiyi geliştirecek firma sayısı açısından avantajlı olduğunu, Süper Audio CD'lerin ise, istenildiği taktirde eski tip CD çalarlarda kullanılabilmesi ve yüksek kapasiteleri ile avantajlı olduğu belirtildi.

DVD teknolojilerinin karnesi

DVD AUDIO SUPER AUDIO CD

Üretici firmalar : Hitachi, JVC, Matsushita Sony, Philips

Mitsubishi, Pioneer

Seagram, Thomson, Time

Warner, Toshiba

Çıkış tarihi : Ekim-Kasım 1999 Ekim 1999

Diskçalar fiyatı : 1.000 dolar 5.000 dolar

Disk fiyatı : 20-25 dolar 25 dolar

Ses kanalı sayısı : 6 2

Kayıt süresi : 74 dakika 110 dakika

Veri kapasitesi : 4.7 gigabyte 7.4 gigabyte

Diğer özellikler : Metin, grafik, video Metin, grafik, video



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!