Elektrikte mali uzlaştırma dönemi

Güncelleme Tarihi:

Elektrikte mali uzlaştırma dönemi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2003 00:55

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Aralık 2003'ten itibaren elektrik piyasasında mali uzlaştırma yapılmasına ilişkin işlemleri başlattı. Kurum, mali uzlaştırmayla birlikte bu kapsamda elektrik piyasasında geniş çerçeveli uygulamalara da gidilecek.

EPDK'dan yapılan açıklamaya göre, uygulama çerçevesinde, artık serbest piyasada elektrik enerjisi satan şirketler, elektrik enerjisi miktarlarını, gece, gündüz ve puant saatlerinde ayrı ayrı ve müşterilerinin ihtiyacını tam olarak karşılayacak şekilde temin edecekler.

Başlatılan uygulamada, serbest piyasada satılan ve tüketilen elektrik miktarları 06.00-17.00, 17.00-22.00 ve 22.00-06.00 saatleri arasında ayrı ayrı ölçülerek karşılaştırılacak. Bu dönemlerin sayısı, ölçme-iletişim-kontrol altyapısının gelişimine paralel olarak EPDK kararı ile artırılacak.

Bu dönemlerde müşterilerinin ihtiyacından daha fazla elektrik enerjisini şebekeye veren bir tedarikçiye verdiği fazla elektrik için düşük bir fiyat ödenecek. Şebekeye eksik elektrik veren bir tedarikçi ise piyasa fiyatının üzerinde olan bir bedel karşılığı eksik kalan elektriği satın almak zorunda kalacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!