Elektrikte gece-gündüz tarifesi evlere giriyor

Güncelleme Tarihi:

Elektrikte gece-gündüz tarifesi evlere giriyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

KABARIK elektrik faturaları artık sorun olmaktan çıkıyor. Bugüne kadar sadece iş yerleri için uygulanan çok tarifeli elektrik tüketimi bundan böyle konutlar içinde geçerli olacak. Böylece, elektriğe ödenecek bedeli kullanıcı belirleyebilecek. Günün farklı saatlerinde kullanılan elektrik için farklı ücret tarifeleri uygulanacak ve elektrik kullanım yoğunluğu indirimli saatlere kaydırılarak, aynı miktarda elektriği daha az bedel ödeyerek kullanma imkanı sağlanılabilecek.

Türkiye'nin ilk çok tarifeli ve ön ödemeli elektrik sayacı üretimi yapan Başarı Elektronik Genel Müdürü Ferda Yıldız, çok tarifeli sistemin avantajlarından yararlanabilecek ve elektrik harcamalarından tasarruf sağlanabilmesi için eski mekanik sayaçların bu sisteme uyumlu çok tarifeli elektronik sayaçlarla değiştirilmesi gerektiğini savunuyor.

GEREKSİZ YATIRIM

Türkiye'de enerji darboğazı ortayı çıkınca, enerjiyle ilgili otoritelerin bu tip cihazların kullanılmasını öngeren gerekli düzenlemeye yaptıklarını söyleyen Yıldız, ‘‘Devlet bu sistem sayesinde lüzumsuz bir yatırımdan kurtuluyor. Günün yarım saati icin gereken elektriği sağlamak için milyarlarca dolarlık yatırım yapmaya gerek yok. Tabiki yatırımdan kaçmak diye bir şey yok ama yatırımın ne zaman yapılacağı, ne kadar yoğunlukla yapılacağı ayarlanmalı’’ dedi.

Meskenlerde kullanılacak çok tarifeli elektrik kullanımı için başta enerjiyle ilgili otoritelerin bununla ilgili gerekli tarifeleri ve yönetmelikleri hazırladıklarını kaydeden Yıldız, ‘‘Bir takım firmalarda bu işlevi görecek cihazları yaptı. Şimdi iş sadece insanları bilinçlendirmeye kaldı’’ dedi.

Yıldız,, Türkiye'de iki tip sayaç pazarı olduğunu ifade ederek, birinin hali hazırda kullanılan sayaçlar, diğerinin ise her sene 700 bin ilave konutun yapılmasıyla oluşan yeni pazar olduğunu belirtti. Devletin yeni pazarı bu sisteme yönlendirmesi gerektiğini söyleyen Yıldız şöyle konuştu: ‘‘Bu pazarı doyurmak çok zor. Mevcut eski sayaçlar da kendiliğinden tabi şartlarla ortadan kalkacaklar. İnsanlar elektronik sayaçlarla yeni sistemin avantaj sağladığını görünce bunu yapacaklar.

Meskenlere çoklu tarifeyi kullandırmak için birtakım öneriler getirmek lazım. Devlet bunu yaparak fiyatlarda ayarlama gerçekleştirdi. Ama bunu insanlara duyuramadığı için kimse sistemi bilmiyor. Basının bunu halka duyurup bilinçlendirmesi lazım. Böyle bir sektörü ortaya çıkarıp bu ürünlere bir pazar yaratılması gerekiyor.’’

Yeni konutlara yeni sayaç zorunlu olmalı

DEVLETİN, günün farklı saatlerinde kullanılan elektrik için farklı ücret tarifesi uygulamasının elektronik sayaçlar olmadığı için devreye girmediğini belirten Ferda Yıldız, ‘‘Devletin koyduğu bir tarife var ama bunu uygulacak sayaç yok. Mevcut sayaçlarda çok büyük sıkıntılar var. Akıllı değil, mekanik olduğu için kalibrasyon problemi var ve belli zamanlarda bu sayaçların kalibrasyonunun yapılması gerekiyor. Bu tip sayaçlarda ayar yok. Oynaması kolay olduğundan güvenlik açısından da sıkıntılı. Elektronik sayaç ise ne derse onu yapıyor. Şu an kullanılan 14 milyondan fazla eski tip sayaç var.’’ dedi.

Elektronik sayaçların devlet zoruyla sattırılamayacağını ve sattırılmaması gerektiğini de belirten Yıldız şunları söyledi:

‘‘Ancak yeni yapılan konuttaki bir insana eski bir sayaç kullandırarak da devletin kaynaklarını kötüye kullandırırsınız. O adama yeni sayaç almayı zorunlu kılmalısınız. Eski sayaç kullanan kişide ya sayacı kırıldığında, ya da bilinçlendiğinde kendiliğinden gönünllü olarak yeni sayaç taktıracak.’’

Şu an az satılan bir ürün olduğu için fiyatının 100 dolar civarında olduğunu söyleyerek, ‘‘Satış cep telefonunda yaşanana artış gibi olursa fiyat otomatikman düşer’’dedi.

Yeni sistemle herkezin karlı bir iş yapacağını da sözlerine ekleyen Yıldız, ‘‘Biz sayaçları satarak kar ediyoruz. Devlet karda çünkü yatırımlarını daha planlı ve proramlı yapıyor. Halk karda daha az parayla daha çok enerji tüketiyor. Medya karda daha fazla reklam ve ilan giriyor. İnanması zor ama herkezin bu işten kazancı var’’ dedi.

Ne kadar tasarruf edilecek?

KONUTLARDA kullanılacak çok tarifeli elektrik kullanımı için yapılan yeni uygulama sayesinde aylık tüketime göre 1 milyon 237 bin, yıllık tüketime göre ise 14 milyon 850 bin liradan başlayan tasarruf elde ediliyor. Enerji tüketimi bundan böyle belli çeşitli zaman dilimleri arasında farklılık gösterecek. Örneğin aylık 250 kWh tüketimi olan bir konutta, saat 17.00 ile 22.00 arası 110 kWh olan tüketim dağılımı yeni düzenleme ile 62.5 kWh, saat 22.00 ile 06.00 arasında 60 kWh olan tüketim dağılımı yeni düzenleme ile 125 kWh, saat 6.00 ile 17.00 arasında 80 kWh olan tüketim dağılımı ise 62.5 kWh olarak uygulanacak. Bu uygulama ile aylık tüketimi 8 milyon 485 bin lira olan bir konutun tüketimi 7 milyon 247 bine iniyor. Böylece aylık bazda 1 milyon 237 bin liralık tasarruf elde edilirken yıllık tasarruf ise 14 milyon 850 bin lirayı buluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!