Elektriği kur çarptı

Güncelleme Tarihi:

Elektriği kur çarptı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2014 01:58

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, kurdaki artışın elektrik fiyatlarına olası etkisini değerlendirirken, “Kurdaki yükseliş elektrik fiyatlarına eninde sonunda yansıyacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, dolar kurundaki yüzde 8’a yakın artışın eninde sonunda tüketiciyi de, yatırımcıyı da etkileyeceğini söyledi. Yeni kur seviyesi ile yapılan fizibilitelerin enerji fiyatlarına yansımaları olacağını dile getiren Köktaş, buna ek olarak proje maliyetlerindeki artışın sıfırdan yatırımların gecikmesine neden olabileceğini söyledi.

FİZİBİLİTELER KALKTI

Altı yıllık görev süresinin dolmasına 1 gün kala düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtlayan EPDK Başkanı Köktaş, döviz kurundaki artışların enerji sektörüne etkilerinin olacağını söyledi. Enerji projeleri hazırlanırken, fizibilitede dolar kurunun önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Köktaş, 1.90 TL alınan kurun 2.19 TL’ye çıkmasının sonucunu şöyle değerlendirdi: “Yaptığınız projenin fizibilitesi ortadan kalkar. Maliyetlerdeki artışlar, yatırımcıların projelerini hayata geçirmesinde, hem öz kaynak temini açısından, hem de yabancı kaynak temini açısından zorluk yaşanmasına sebep olur. ”

Haberin Devamı

13 bin 500 lisans

GÖREVDE bulunduğu altı yılda toplam 13 bin 500 civarında lisans verildiğini sadece nükleer ve güneş enerjisinin sistemde bulunmadığını ve bunun da yakın dönemde dâhil olacağını kaydeden Köktaş, “Son dönemde doğalgaz lisansı talebi azalırken kömür tarafında arttı. Yerli kömür kaynaklarının kullanımı için ciddi başvuru var” diye konuştu.

MALİYETLER ARTACAK

Türkiye’nin elektrikte kurulu gücünü her yıl en az 3 bin 500 megavat (MW) artırmak zorunda olduğunu anımsatan Köktaş, kur artışının yeni yatırımları etkilediği kadar, bekleyen ve gündemde olan özelleştirmeleri de etkileyeceğini kaydetti. . Köktaş, “Döviz kurundaki artış proje maliyetlerinin artışı sıfırdan yatırımların gecikmesine neden olabilir” dedi.

KRİZ KISKACI NASIL AŞILACAK?

TÜKETİMİ karşılamak için alarma geçildiği yönündeki soruyu ise Köktaş, şöyle yanıtladı: “Bu, elektrik sektöründen kaynaklanan bir sorun değil. Doğalgazdan kaynaklanan bir sorundur. Sorun, gelen gazın ve stoklama kabiliyetlerinin az olmasından kaynaklanıyor.

BAKMADAN GEÇME!