Ekonomiyi güçlendirin, dış hareket etkisini azaltın

Güncelleme Tarihi:

Ekonomiyi güçlendirin, dış hareket etkisini azaltın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2006 00:00

Bugün Mustafa Koç’la beraber Başbakan Erdoğan’la görüşecek olan TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, bugünkü ortamda yapılması gerekenin ekonominin dayanıklılığının güçlendirilmesi olduğunu söyledi. Sabancı, "Uluslararası piyasalardaki hareketliliğin neden olabileceği olası olumsuz etkilere karşı Türkiye için tek kalıcı çözüm, yapısal önlemlerdir" dedi.

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, önümüzdeki aylarda da devam etmesi beklenen uluslararası piyasalardaki hareketliliğin yaratabileceği olası olumsuzluklarına karşı tek çözümün yapısal önlemler olduğunu savundu.

DAYANIKLILIK ARTIRILMALI: TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç ile birlikte bugün Ankara’da Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşecek olan Ömer Sabancı, yine yapısal önlemlere dikkat çekti. TÜSİAD tarafından hazırlatılan "Eğitim ve Sürdürülebilir Büyüme: Türkiye Deneyimi, Riskler ve Fırsatlar" konulu raporun tanıtıldığı toplantıda konuşan Sabancı, uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmaların Türk ekonomisi üzerindeki etkilerinin diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha olumsuz olduğuna dikkat çekti. Sabancı bu konuda şunları söyledi: "Bu nedenle önümüzdeki aylarda da devam etmesi beklenen uluslararası piyasalardaki hareketliliğin neden olabileceği olası olumsuz etkilere karşı Türkiye için tek kalıcı çözüm, yapısal önlemlerdir. Ekonomimizin bugüne kadar sergilediği başarının altında, olumlu seyreden uluslararası konjonktürün rolü yadsınamayacak boyutlarda oldu. Dolayısıyla uluslararası konjonktürün eskisi kadar olumlu olmadığı bugünkü ortamda yapılması gereken, ekonomimizin dayanıklılığının güçlendirilmesi."

DEMOKRATİK BİR ORTAMDAYIZ: Ömer Sabancı, son günlerde piyasalarda görülen dalgalanmaların istihdam, toplumsal refah düzeyi, gelir eşitliği ve benzeri konularda kayda değer ilerlemeler sağlayabilmeleri ve sürdürülebilir büyüme oranlarına ulaşabilmeleri açısından uzun dönemli stratejilere gereksinim olduğunu unutturmaması gerektiğini ifade etti. Toplantı sonrası Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ın TÜSİAD ile ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine de "Demokratik bir ortamdayız. Farklı düşünceler, görüşler olacak" diyen Sabancı, şöyle konuştu: "Bizim söylemek istediğimiz, önümüzde bir AB süreci var. Rotadan sapılmadan çalışmalara, tüm kesimlerin aynı kararlılık ve tutarlılıkla devam etmesi gerekir."

YÜZDE 7’LİK BÜYÜMENİN ŞARTI: Toplantıdaki konuşmasında ise, insan sermayesi, verimlilik artışı ve büyüme üzerinde duran Sabancı, bu unsurlar arasındaki bağ güçlendirilirse 2006-2020 döneminde Türkiye’nin yılda ortalama yüzde 7 büyüyebileceğini, milli gelirin de kişi başına 10 bin dolara yaklaşacağını savundu.

TÜSİAD’ın eğitimde önerdiği reformda neler var

Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve 6 yaş için zorunlu kılınması konusunda kapsamlı idari, hukuki, mali ve teknik reforma ihtiyaç var.

Zorunlu eğitim 12 yıla çıkmalı ve müfredat yenileme tüm okul kademelerine yaygınlaştırılmalı.

Dar meslek alanları yerine geniş tabanlı sektörel eğitimin verildiği, mesleki ve teknik eğitim sistemi için çalışmalar hızlandırılmalı.

Yüksek öğretim sisteminde çeşitliliği vurgulayan, adem-i merkeziyetçi, kurumların yaratıcılığını ve kimliklerini ön plana çıkaran, üniversitelerin birbirleriyle rekabet edebilmelerine fırsat tanıyan bir sistem tasarlanmalı.

Okullaşma oranları bakımından kızlar ile erkekler arasındaki farklılığın giderilmesi için devletin, özel sektörün ve sivil toplum örgütlerinin çalışmaları sürdürülmeli.

Eğitim reformlarının uygulanmasında önemli rolü olan eğiticilerin eğitimi için daha fazla kaynak aktarılmalı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!