Ekonomide Koç bombası

Güncelleme Tarihi:

Ekonomide Koç bombası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Rahmi Koç'un ‘‘Gerekirse bir yıl kâr etmem’’ açıklamasından sonra Koç Holding Topluluk Yürütme Kurulu, diğer özel sektör kuruluşlarını da Hükümet'in 1998 yılında enflasyonu yüzde 50'ye düşürme hedefini destekleyecek doğrultuda hareket etmeye çağırdı.

KOÇ Holding Topluluk Yürütme Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç'un bir süre önce yaptığı, ‘‘Enflasyonun düşürülebilmesi için gerekirse bir yıl kâr etmem’’ açıklamasına ‘‘resmen’’ sahip çıktı. Topluluk Yürütme Kurulu, dün yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, enflasyonla mücadeleye destek vermek için Koç Topluluğu'nun üzerine düşen görevi yapmaya karar verdiği ve 1998 planlarını da hükümetin hedefleri doğrultusunda tespit ettiği belirtildi. Koç'un açıklamasında, ‘‘Başta özel sektör olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin bir kararlılık içinde aynı doğrultuda hareket etmesi gerekir’’ denildi.

Koç Holding Topluluk Yürütme Kurulu, Koç Topluluğu'na bağlı şirketlerin 1998 yılı iş programları için Hükümetin hedefleri doğrultusunda verilen enflasyon varsayımlarının çeşitli çevrelerce değişik yorumlara yol açması üzerine, yazılı bir açıklama yaptı. 4 maddelik açıklamada, uzun yıllardan beri ülkenin içinde bulunduğu yüksek enflasyonist ortamın gelir dağılımını bozduğu ve sosyal barışı tehdit eder hale geldiği vurgulandı.

KARARLILIK ÇAĞRISI

Ülkenin en önemli sorunu haline gelen enflasyonun aşağıya çekilebilmesi için hükümet uygulamalarının yanında, başta özel sektör olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin kararlılık içinde aynı doğrultuda hareket etmesinin gerekli olduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi: ‘‘Hükümetimizden, bu çok önemli sorunu çözme yönünde ortaya koyduğu ciddi niyetini, somut ve kararlı adımlarla desteklemesini ve özel sektör kuruluşları başta olmak üzere, toplumun tüm kesimlerinin kendilerine düşen görevi yapmalarını bekliyor, aksi bir durumla karşı karşıya kalmamayı diliyoruz.’’

Doğuş'tan destek

Doğuş Grubu da hükümetin enflasyon mücadelesine Koç Topluluğu'na benzer destek verdi. Doğuş Grubu'ndan yapılan açıklamada, ‘‘Biz 1998 hükümet programına göre bütçe ve uyarlamalarımızı yapıyoruz. Hedeflerimizi 1998 yılı beklentileri doğrultusunda oluştururak yürüyoruz. Biz, programımızda 1998 yılı için yüzde 50-60 düzeylerinde bir enflasyonu baz aldık’’ denildi.

Eczacıbaşı benimsemedi

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Bülent Eczacıbaşı, önceki gün yaptığı açıklamada, gönüllü olarak zarar ederek enflasyonun düşmesine yardımcı olunamayacağını savunmuştu. Eczacıbaşı, dünde bu görüşlerinin geçerli olduğunu açıkladı. 1998 yılı için iş programlarını yüzde 80-85 düzeylerinde enflasyon öngörüsüne dayandıran Eczacıbaşı Topluluğu, dün enflasyonun daha yüksek gerçekleşmesi halinde bu rakamların revize edileceğini açıkladı.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım, hükümete enflasyona mücadele konusunda özel sektörün kârdan fedakarlık yapmasına sıcak bakmadı.

İşte Koç'un çağrısı

1. Uzun yıllardan beri ülkemizin içinde bulunduğu yüksek enflasyonist ortam gelir dağılımını bozmuş ve sosyal barışı tehdit eder hale gelmiştir.

2. Ülkenin en önemli sorunu haline gelen enflasyonun aşağıya çekilebilmesi için hükümet uygulamalarının yanında, başta özel sektör olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin kararlılık içinde aynı doğrultuda hareket etmesi gereklidir.

3. Koç Topluluğu, bu sorunun çözümüne yardımcı olmak üzere kendisine düşen görevi yapmaya karar vermiş ve 1998 iş programları varsayımlarını hükümetin hedefleri doğrultusunda tespit etmiştir.

4. Hükümetimizden, bu çok önemli sorunu çözme yönünde ortaya koyduğu ciddi niyetini, somut ve kararlı adımlarla desteklemesini ve özel sektör kuruluşları başta olmak üzere, toplumun tüm kesimlerinin kendilerine düşen görevi yapmalarını bekliyor, aksi bir durumla karşı karşıya kalmamayı diliyoruz.

Ne anlama geliyor?

Başta otomotiv, beyaz eşya ve gıda olmak üzere pek çok sektörde faaliyet gösteren Koç Topluluğu, hükümetin 1998 yılı öngörülerini benimseyerek hereket ederse, fiyat artışlarında yıl sonunda yıllık yüzde 50'yi aşmayacak.

Koç, işçisine maaş zammı verirken, Hükümet'in KİT işçisine verdiği artışı emsal alacak.

Pek çok sektöre hammadde ve ara madde üreten Koç Topluluğu'nun, zam oranını yüzde 50 ile sınırlaması diğer sektörlere de yansıyacak.

Koç, 1998’de hükümetin öngördüğü yıllık yüzde 3'lük büyümeye uyacak.

Hükümetin 1998 bütçe hedefleri Büyüme 3

GSMH deflatörü 64

TEFE yıllık ortalama (%) 64

TEFE yılsonu (%) 50

Ortalama dolar kuru (TL) 240.000

Enflasyonda özel sektörün payı yüksek

DEVLET İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre ekim ayındaki fiyat artışlarında özel sektör zamları etkili oldu. Ekim ayında toptan eşya fiyatlarındaki ortalama artış yüzde 6.7 olurken, bu artışın 1 puanı devletten, 5.7 puanı ise özel sektörden kaynaklandı. Ekim ayın enflasyonu devlette yüzde 4.3 iken özel sektörde yüzde 7.4 olarak gerçekleşti.

Sabancı: Sonra konuşacağım

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, Koç Grubu'nun çağrısı konusunda şimdilik konuşmayacağını bildirdi. Sabancı, konuyu Holding yönetim kurulunda görüştükten sonra alacakları kararı kamuoyuna duyuracağını ifade etti.

TOBB: Şartları konuşmaya hazırız

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Fuat Miras, hükümetin üç yıllık programının başarıya ulaşabilmesi için tüm kesimlere fedakârlık düştüğünü belirtti, ‘‘Bazı büyük işadamlarının beyanatlarını yönetim kurulumuzda değerlendireceğiz. Fedakârlıkta kararlı iseler, ülkenin geleceğine ışık tutmak için kendileriyle bir masa etrafında toplanıp, şartları konuşmaya hazırız’’ dedi.

Kayhan: TÜSİAD karar alamaz

TÜSİAD Başkanı Muharrem Kayhan, Koç'un çağrısına TÜSİAD'ın yaklaşımının ne olduğu yolundaki sorumuz üzerine, şunları söyledi: ‘‘Bu genel bir TÜSİAD tavrı olamaz. Kişisel olarak kendi şirketimde bunu yaparken, ilk önce hedefin tutturulacağı aksiyonları görmem lazım. Reformlar Meclis katına indiğinde, yasalaştığında, bu istikrar programı net şekil almış olacak. Onu bekliyoruz. Bunu hem kurum olarak hem de kişisel olarak bekliyoruz. Sadece fiyat artırarak kâr edilmiyor maliyetler düşürülerek de kâr ediliyor. Kendi sektörüm (tekstil) için söyleyeyim; hiç bir zaman maliyet artık kâr diye çalışmıyoruz. Fiyatları piyasa tayin ediyor. Biz altında kalmaya çalışıyoruz maliyet olarak. Benim kârımı tayin etme lüksüm pek yok. Ancak şunu söyleyebilirim, kesin olara ekonominin soğutulacağı. Bundan daha belirgin sinyallar verilemezdi. Bu şirketler yönünden zorlayıcı olur, talep daralması olur. Şirketlerin ihracat yönündeki atılımlarını, o talebi bulabilmek için belli fiyatlara katlanma zorunlulaklarını getirir. Kesin olan bir şey Hükümet'in enflasyonla mücadelede çok kararlı olduğudur. Bu herkese açık bir sinyaldir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!