Ekonomide güven hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Ekonomide güven hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2017 22:48

HÜKÜMET kurmayları, ekonomide güven ve öngörülebirliğin arttırılmasını sağlayacak çalışmalara öncelik vereceklerini belirttiler.

Haberin Devamı

Son Bakanlar Kurulu toplantısında ana hatlarıyla gündeme gelen çalışmaya göre, alacak sigortası sisteminin yaygınlaştırılması sağlanacak. Altına dayalı tahvil çıkartılması sağlanacak. Yastık altındaki altınların, ekonomiye kazandırılması için formüller geliştiriliyor.

YENİ ÇALIŞMALAR

Hükümetin ekonomi kurmayları, önümüzdeki süreçte Türkiye ekonomisine olan güvenin attırılması için çalıştıklarını belirterek, ‘güven ve öngörülebilirliğin’ Türkiye’nin yurtışından fon bulmasını kolaylaştıracağını söyledi. Kurmaylar, banka kredi faizleriyle ilgili yeni bir çalışma yaptıklarını dile getirerek, “Kredi hacmi artınca, bankalar bunu karşılamak için mevduat faizlerini artırıp, daha fazla mevduat toplanmak için kıyasıya bir rekabete girdiler. Bu rekabeti kırmaya yönelik önlemler alınacak. Biraz diyalog, biraz yeni adımlarla bunun önüne geçilecek. Mevduat faizi yarışına girmek yerine, bankaların nakit ihtiyacı yurtdışından bulunacak fonlarla karşılanabilir. Bu fonlar, bankaların reel sektöre vereceği krediler konusundaki tutuk davranmasının da önüne geçer” dediler.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, ekonomiye yönelik atılacak adımlar arasında, alacak sigortası sisteminin geliştirilmesi ve altına dayalı tahvil çıkarılması da bulunuyor. Bazı özel sigorta şirketlerinin uyguladığı alacak sigortası, iki kişi arasındaki borç-alacak ilişkisinde, alacakların teminat altına alınması anlamına geliyor. Alacak sigortası yaptıran kişi, prim ödüyor. Alacakları ile ilgili bir sıkıntı çıktığında alacağını sigorta şirketinden karşılıyor. Bu sistemin genişletilmesi için çalışma yapıldığı belirtildi.

Altına dayalı tahvil çıkartılması çalışmaları ise bir süreden beri devam ediyor. Türkiye’de yastık altı altın miktarının en az 2 bin 200 ton ve yaklaşık 100 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de açıkladığı gibi Hazine Müsteşarlığı’nın yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için yaptığı yeni çalışmayla, ‘altın tahvili’ ve ‘altına dayalı kira sertifikası’ olmak üzere iki yeni uygulamanın sisteme katılacağı belirtiliyor. Bu iki adımla, tasarrufların artırılması, ekonomiye ivme kazandırılması ve vatandaşların atıl duran altınlardan getiri sağlamasının amaçlandığı kaydediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!