Ekobi

Güncelleme Tarihi:

Ekobi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2006 00:00

İzolasyonda 80 milyon dolara çıktı şirketin çoğunu İrlandalıya verdi
/images/100/0x0/55eb06cdf018fbb8f8a63447

YURTDIŞINDA
okuyup ’patlayıcı uzmanı’ olarak yurda dönen Suat Kıroğlu, 1983’te duayen sanayici Nejat Eczacıbaşı’nın tavsiyesine uyarak izolasyon firması İzopoli’yi kurdu. Geçen yıl 80 milyon dolar ciro yapan firmanın yüzde 51’ini İrlandalı Kingspan satın aldı. İzopoli’nin ikinci fabrikası mayısta Yumurtalık’ta açılacak.

SANAYİ tesislerinin duvar yalıtım malzemelerini üreten İzopoli Yapı Elemanları Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yüzde 51’i yakın zamanda İrlandalı Kingspan Group’a satıldı. Yeni şirkette de CEO görevini sürdüren İzopoli’nin kurucusu Suat Kıroğlu, geçen yıl 50 milyon doları ihracattan olmak üzere 80 milyon dolar ciro yapan şirketin Bolu’daki fabrikasını üretimini ikiye katlayacak ve sonraki yatırımlarla prefabrik yapı elemanları üretimine de girecek ikinci fabrika yatırımının Yumurtalık’ta devam ettiğini ve Mayıs ayında açılacağını belirtiyor. Kıroğlu, Bulgaristan’da da 10 milyon dolar cirolu bir üretim tesisleri olduğunu söylüyor ve Kingspan’in Türkiye ayağı olarak geniş bir coğrafyaya üretim yapacaklarını, Hindistan’a temsilcilik açacaklarını anlatıyor.

PATLAYICI DOKTORALI: Suat Kıroğlu şöyle başlıyor girişimcilik öyküsünü anlatmaya: "Biz aslen Nevşehirliyiz. Babam Yüksel Kıroğlu, gıda, otomotiv gibi alanlarda işleri olan bir girişimcidir. ODTÜ Kimya’yı bitirip İskoçya ve Almanya’da patlayıcı üzerine doktora yaptım. Döndükten sonra aile şirketlerinde çalışmak yerine kendi başıma bir iş başarmak istedim. Ancak patlayıcı işi çok hassastı ve bu alanda sadece devlette çalışmak mümkündü."

FİKİR NEJAT BEY’DEN: Suat Kıroğlu, kendi başına iş kurma çabası sürerken 1980’lerde duayen sanayici Nejat Eczacıbaşı ile tanıştığını ve onun kendisine fikir verdiğini söylüyor. Kıroğlu şöyle devam ediyor: "Nejat Eczacıbaşı bir büyüğüm olarak bana ’Suat neden poliüretan işi yapmıyorsun? Ben başladım bıraktım ama bu alanda çok büyük boşluk var’ dedi. Onların Padeko diye bir firması vardı ve kapanmıştı. Ben de onun sözünü dinleyip Padeko’nun yerini doldurmak için bu alana yöneldim. Poliüretan, köpük izolasyon malzemesidir ve özellikle sanayi tesislerinde ses, ısı, su yalıtımında kullanılır. 1983’te ben bu işe basit anlamda ve uygulayıcı olarak girdim. Sermaye için da babam bana 36 bin Alman Markı vermişti. Ben de onunla ilk makinemi aldım. Sonra krizler esnasında da yine baba desteği gördüm. Kendisi o ilk 36 bin markı da geri almadı benden. 1992’de de Bolu Organize’de üretimine başladık."

BÜYÜKLER DE GİRDİ: Suat Kıroğlu, poliüretan işine Koç ve Kibar Grubu gibi büyüklerinde girdiğini ve İzopoli’nin yıllarca onlarla başarılı şekilde rekabet ettiğini belirtiyor. Kıroğlu, "Ben onlardan farklı olabilmek için önce ihracata yöneldim. İhracatımız 50 milyon dolar seviyesine kadar yükseldi. Vestel, Toyota, Coca-Cola, Pınar gibi büyük sanayi tesislerinin izolasyonlarını biz yaptık. Rekabet gücümüz yabancıların da dikkatini çekmeye başladı ve 28 Eylül’de İrlandalı Kingspan Group ile evlendik. Kingspan 2 milyar Euro cirolu, dünyada bu alanda söz sahibi bir firma. Biz küçüğüz ama bize çok güvendiler. Çevre pazarlar için de güvendiler. Yüzde 51’i almalarına rağmen yönetimi de bizde bıraktılar. Biz 80 milyon dolar cirolu, 2 milyon metrekare üretimi olan 150 kişi çalıştıran bir firma olarak dev bir şirketle evlenmiş olduk" diyor.

Adana’da 1000 kişilik yatırım başlattık

İZOPOLİ-Kingspan CEO’su Suat Kıroğlu, ortaklık sonrası Adana Yumurtalık’taki yatırımın mayıs ayında devreye alınacağını ve şu andaki üretin iki katına çıkacağını belirtiyor. Kıroğlu, "Ortağımız Yumurtalık Serbest Bölgesi’ndeki yatırıma çok önem veriyor. Çünkü burası Süveyş’e en yakın liman ve direkt Ortadoğu’ya ihracat da yapılacak. Ayrıca Türkiye’de ilk kez alev almaz ürünler de üretmeye başlayacağız. Çünkü AB standartları ve sigorta şartnameleri bunu gerektiriyor. Kingspan prefabrik yapıda uzman bir grup. Bu alanda Alman ve İngiliz hükümetlerinin olganüstü hallerdeki resmi tedarikçi ortağıdır. Stokunda her zaman 300-400 bin arası ev bulundurur. Özel bir teknolojisi var ve Adana’da ilk yatırım tamamlanınca prefabrik üretimi için de yatırım yapılacak. Yakın gelecekte Yumurtalık’ta 1000 kişinin üzerinde istihdam sağlayan bir sanayi kompleksi ortaya çıkabilir."

İrlandalılar, en zor günlerindeki Osmanlı yardımını unutmuyor

İRLANDALI Kingspan Group ile ortaklık sürecinde kendisini de şaşırtan çok ilginç bilgiler öğrendiğini söyleyen İzopoli-Kingspan CEO’su Suat Kıroğlu, şöyle konuşuyor: "İrlandalıların bize çok büyük sempatileri varmış. Bunu ortaklık görüşmelerimiz sırasında öğrendik. Türkleri çok seviyorlar ve çok iyi tanıyorlar. Bunun nedenini sorunca karşımıza bizim bile unuttuğumuz bir bilgi çıktı. 1800’lerde İrlanda’da büyük bir veba olmuş ve 3 milyon kişi ölmüş. İngiltere Kraliçesi Victoria o dönemde vebanın İngiltere’ye de sıçramasından korktuğu için İrlanda’ya yardım etmemiş. Osmanlı Padişahı 2’nci Mahmud ise İrlanda’nın bu acınacak halini duyunca, 3 gemi dolusu buğday ve 2 bin İngiliz altını yardım göndermiş gönderiyor. Bu ’zor günlerdeki cömert destek’ İrlanda tarihinde çok önemli bir olay olmuş. Bu nedenle de Osmanlı’yı ve tabii ki Türkleri çok seviyorlar. Tanıdıkça İrlandalıların bizim gibi olduklarını da keşfettik. Yörelere göre farklılaşmış Anadolu tipi insanları var.’’

Gaziosmanpaşa hastaya ’al kalbini seyret’ diyor

YAKLAŞIK
2 yıl önce 30 bin metrekarelik iki binalı 50 milyon dolarlık yeni hastane yatırımı başlatan Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi’nin sahibi Mustafa Hayta, yatırımının ilk aşamasını tamamladı. Hayta, 11 katlı 17 bin 750 metrekarelik yeni Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi’ni 1 ay içinde açacak. Teçhizat yatırımında en son teknolojileri seçtiklerini belirten Hayta, "Bu binamız eski binamıza göre üç misli daha büyük ve 750 kişilik istihdam sağlayacak" dedi. Projenin ikinci etabına da önümüzdeki yıl başlamayı planladıklarını söyleyen Hayta, kardiyoloji-kalp damar cerrahisi, tüp bebek merkezi, radyoloji, inme merkezi, nükleer tıp, 7 ameliyathane, 31 yataklı yetişkin ve yenidoğan yoğun bakım ünitesi, üroloji ve taş kırma, diyabet, fizik tedavi merkezi, ortopedi, diyaliz gibi alanlarda çok iddialı teknoloji yatırımları yaptıklarını söyledi. Hayta şöyle konuştu: "Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi İstanbul’da varoşların ilk özel hastanesidir. Hastanemizi dünya çapında bir sağlık merkezi yapacağız, nihai hedefimiz ise üniversite kurmak. Yeni tesiste bulunan teknoloji, Türkiye genelinde sadece 5-6 tesiste bulunuyor. Mesela, ’64 Cline CT’ aldık ki tek başına 800 bin euroluk bir yatırımdır; katetersiz kalp anjiyosu yapıyor, bir dakikada tüm vücut tomografisi çekiyoruz. Hastamızın kalbinin istenen bölümünü canlı seyredip, CD’ye kaydedip kendisine veriyoruz. Al kalbini seyret ya da doktoruna götür. Bu canlı veri son derece önemli."

Ali Bey, Başbakan’a Suudi Arabistan raporu hazırlıyor

DIŞ
Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Ali Bayramoğlu, iki ülke arasında ticari ve ekonomik işbirliğinin durumunu ve potansiyelini ortaya çıkaracak bir rapor hazırlıyor. 21 Kasım’da İstanbul’da yapılacak Konsey toplantısından da eklemelerin yapılacağı raporu, aralık ayı içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunacak. Ağustos ayında Ankara ve İstanbul’da üst düzeyde temaslarda bulunan Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz El Suud’a iadeyi ziyaret ise ocak ayında gerçekleşecek. Ali Bayramoğlu, "Şu anda İMKB, TÜRSAB, UND, Müteahhitler Birliği, özelleştirmeyle ilgili kuruluşlar ve benzerleriyle tek tek görüşüyorum. Sayın Başbakan ile Suudi Arabistan’a gidersek ki bu ocak ayı içinde olabilir somut bilgiler, sorunlar, talepler ortaya çıkmış olmalı" diyor. Bayramoğlu, 3 milyar dolar olan ticaretin birkaç yılda 7 milyar dolara çıkmasının bir hedef olduğunu ama bunun pratikte hangi alanlardaki gelişmelerle sağlanacağını ortaya koymanın şart olduğunu söylüyor. Bayramoğlu, hükümetin, İTO’nun ve bazı iş adamlarının Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri nezdinde yürüttükleri çabaların nasıl gittiği konusunda ise "umulduğu kadar iyi gitmiyor" diyor. Bayramoğlu bunun en belirgin nedeninin de ne yazık ki Türk işadamlarının profesyonel olmayan tutumları olduğunu ileri sürüyor. "Aslında Arapların pek profesyonel olmadıklarını düşünürüz" diyorum "Hayır tam tersini söylemek lazım. Türk insanı genellikle şeffaf davranmıyor, işinin boyutları hakkında farklı bilgiler veriyor" diyor. Peki Ali Bayramoğlu Araplarla ne yapıyor? Bayramoğlu, daha çok Dubai’ye odaklanmış durumda. Oradaki partneriyle Türkiye’de kuracakları şirket üzerinde çalışıyorlar. Bayramoğlu, "Gayrimenkul, sanayi ve hizmet sektöründe işlerimiz olabilir. Hava yolu şirketleri için yemek servisi şirketi, bunun dışında yüksek teknoloji alanında bir yatırım. Seracılık, jeotermal, akarsu ve rüzgar enenjisi alanlarında yatırım ve tekne imalatı, ticareti yapabiliriz, görüşmelerimiz sürüyor" diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!