GeriEkonomi Ekmeğe bir yılda %32 zam
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ekmeğe bir yılda %32 zam

Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun ''ekmeğe bir yıldır zam yapmıyoruz'' açıklamasına karşın, Türkiye genelinde ortalama ekmek fiyatı, Eylül ayı itibariyle son bir yıldır ortalama yüzde 32 arttı.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl Eylül ayında Türkiye genelinde 684 bin 716 lira olan bir kg ekmeğin satış fiyatı, bu yıl Ağustos ayında ortalama 910 bin 574 liraya yükseldi. Aynı dönemde, 50 kg'lık bir çuval unun fiyatı da, ortalama 18 milyon 729 bin liradan 24 milyon 764bin liraya çıktı. Bu dönemde un fiyatlarındaki artış da yüzde 32 oldu. Geçen yıl Eylül ayında, Türkiye genelinde, ekmek en pahalı Ankara,İstanbul, Antalya ve Bolu'da, kilosu 1 milyon liraya satılırken, en ucuz ekmeği kilosu 400 bin liraya Tokatlılar yedi.  Bu yıl Ağustos itibariyle, ekmek en ucuz Amasya'da, en pahalı Şanlıurfa'da satıldı. Ağustos'da, bir kg ekmek, Amasya'da 666 bin 667 liraya, Şanlıurfa'da 1 milyon 250 liraya satıldı.  Türkiye genelinde ortalama ekmek fiyatı, yılbaşından bu yana, yüzde 5, un fiyatı ise yüzde 14 arttı. Geçen yıl Aralık ayında 864 bin307 lira olan 1 kg ekmeğin ortalama fiatı, Ağustos'ta 910 bin 574 liraya, bir çuval unun fiyatı da 21 milyon 571 bin liradan 24 milyon 764 bin liraya yükseldi.  Ağustos itibariyle, Türkiye'deki illerin 39'unda, ortalama 910 bin574 bin liranın altında, 42 ilde ise ortalama fiyatın üzerinde fiyatlaekmek satıldı. Ankara, Antalya, Bolu ve İstanbul'da Geçen yıl Eylül ayından beri ekmeğin kg satış fiyatının değişmeyerek 1 milyon lirada kaldığı belirlendi. Manisa'da da ekmeğin kg fiyatı, bir yıldır 800 binlira. Ancak, özellikle büyük şehirlerin merkez ilçelerinde bile, rekabet nedeniyle farklı fiyatlar uygulanabiliyor.  Verilere göre, Türkiye genelinde son bir yılda ortalama fiyat artışı yüzde 32 olurken, bazı illerdeki fiyat artışı yüzde 80'in de üzerine çıktı. Ekmeğin kg satış fiyatı, bir yılda  Sivas'ta, yüzde 88,Şanlıurfa'da yüzde 71, Kırklareli'de yüzde 66, birçok ilde de ortalamayüzde 50 düzeyinde arttı.                 FİYATIN BELİRLENMESİNDE REKABET ŞARTLARI DAHA ETKİLİ     Ekmeğin fiyatının, maliyet dışında, ildeki rekabet ve üretim şartlarına, talebe göre değiştiğine işaret eden yetkililer, belediyelerin ekmek ürettiği ya da fırın sayısı fazla olduğu için rekabetin yüksek folduğu illerde, ekmek fiyatlarındaki artışın daha sınırlı olduğuna işaret ettiler.  Ayrıca illerdeki genel gelir seviyesi, ekmek tüketim alışkanlığı, evde ekmek yapılıp yapılmaması da ekmeğin fiyatını ve rekabet şartlarını etkiliyor. Fiyatın belirlenmesinde esnaf odalarının karar almasına karşın, fırınların bu karara uymaması nedeniyle rekabet yaşanıyor ve ilan edilen fiyatın altında fiyatlarla satış yapılıyor. Belediyelerin ekmekürettiği yerlerde ise ''belediye ekmeğinin fiyatı'' fiyat ve rekabet şartlarının belirlenmesinde önemli bir unsur oluyor. Diğer taraftan, ekmek üretiminde kullanılan unun kalitesi de fiyatların değerlendirilmesinde yanıltıcı oluyor. Bazı illerde, yüzde 65, bazı illerde yüzde 75 randımanlı undan bazı illerde ise daha düşükkaliteli undan ekmek yapılıyor. Bu nedenle aynı gramajda ekmek aynı fiyata satılsa bile, düşük kalitede undan yapılan ekmeği alan tüketici, daha pahalıya ekmek yemiş oluyor.  Ekmekte fiyat sorunu yanında, üretim ve satış şartlarından kaynaklanan sorunlar da yaşanıyor. Ekmek üretim ve satış şartlarının asgari teknik ve hijyenik şartlarını belirleyen yönetmeliklerin, kodekslerin çıkarılmış olmasına karşın, hala apartman altlarında, hijyen kurallarına ve standartlara uygun olmayan şartlarda üretim yapılıyor.  Ekmeğin üretiminde, taşınmasında, etiketlenmesinde ve satışında, ekmek kodeksine uygun davranılmıyor. Teknik ve hijyenik şartlar, gramaj konusunda yapılan denetimler yetersiz kalıyor. Ancak fırınlarda altyapının iyileşmesini sağlamak üzere, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, yeni kurulacak fırınlara, uygun teknik ve hijyenik şartları sağlamaması halinde üretim izni vermiyor. Ekmek üretim yerlerinde asgari teknik ve hijyenik şartları düzenleyen yönetmelik uyarınca, fırınların en az 400 metrekare büyüklükte olması gerekiyor. Türkiye'de, Fırıncılar Federasyonu'na göre 40 bin, bakanlığa göre ise 20 bin fırın bulunuyor.  Günde 110-120 milyon ekmek üretildiği hesaplanan Türkiye'de köy ve kasabalardaki fırınlarda genellikle fırından satış yapıldığı için 15 bin fırın ve üretilen 60 milyon ekmeğin ambalaj uygulamasından etkilenmediği kabul ediliyor.  Bu sorunlar gözardı edilirken, ekmeğin fiyatı, sürekli spekülasyonkonusu yapılıyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun ekmek fiyatlarının Türkiye genelinde yüzde 25'ten çok olmamak üzere artırılacağı açıklamasına karşın, rekabet ve diğer şartlar nedeniyle, birçok ilde fiyat artışı olmayabileceği belirtiliyor. 

Canlı Borsa - Altın Fiyatları - Döviz Kurları için Bigpara

False