Eğilmez: Daha zor günler geliyor

Güncelleme Tarihi:

Eğilmez: Daha zor günler geliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hükümetin enflasyonla mücadeleyi ikinci plana ittiğini savunan Hazine eski Müsteşarı Mahfi Eğilmez, sonbaharda erken seçim yapılabileceğini, bu kararın alınmasının ise enflasyon üzerinde daha bozucu etki yaratacağını savundu. Eğilmez, ‘‘Daha zor günler geliyor’’ dedi.

Hükümetin, enflasyonla mücadele takviminden uzaklaştığını belirten Hazine eski Müsteşarı Mahfi Eğilmez, ‘‘Bundan sonra daha zor günler önümüzdedir’’ dedi. Bütçenin bu düzeyde tutulamayacağını ve ek bütçe alınacağını belirten Eğilmez, enflasyonun da birkaç aylık geçici inişler dışında düşmeyeceğini vurguladı. Eğilmez, sonbaharda erken seçim yapılabileceğini, bu kararın alınmasının ise enflasyon üzerinde daha bozucu etki yaratacağını da savundu.

Finans Dünyası Araştırma Grubu (FİDYAK) tarafından düzenlenen ‘‘Merkez Bankası Para Programı ile Hazine İç Borçlanma Programının Piyasalara Etkileri’’ konulu seminere katılan Eğilmez, ‘‘Ocak ayı verilerine göre enflasyon TEFE yüzde 91.8 ve TÜFE yüzde 101.6'ya ulaştı’’ dedi.

BU REFORM DEĞİL

Enflasyonla mücadelenin ikinci plana itildiğini belirten Eğilmez, enflasyon beklentisinin yükselmeye başlamasıyla Hazine kağıtlarının faizlerinin de yükselmeye başladığını vurguladı.

Eğilmez, hükümetin esaslı reformlara girişemeyeceğini, daha çok reform benzeri bir takım düzenlemelere yöneleceğini belirterek kötümser bir hava sergiledi. Eğilmez, IMF ile anlaşma olmayacağını, Dünya Bankası'nın da Türkiye'ye yapısal uyum kredisi vermeyeceğini savundu. Vergi Reformu'nun bu şekliyle çıktığı takdirde, faizlerin daha da yükseleceğine değinen Eğilmez, ‘‘Yeni vergi yasası tasarrufu cezalandırıyor, tüketimi özediriyor. Bu durum talep genişletici bir etki yaratıyor. Bu reform değil’’ dedi.

Eğilmez, dünya ekonomisindeki son gelişmelerin Türkiye ekonomisinde yaratacağı olumlu ve olumsuz etkileri şöyle sıraladı:

Uzakdoğu krizinin etkileri konusunda iki farklı görüş var. İlk görüşe göre başta tekstil ürünleri olmak üzere bu ülkelerin ihraç ettikleri tüm ürünlerin fiyatlarının düşmesi ile Türkiye'nin ihracatı gerileme gösterecek, iç piyasasında da bozulmalar ortaya çıkacak. İkinci görüş ise tam tersine bu ülkelerdeki belirsizlik, talebin diğer ülkelere ve o arada doğal olarak Türkiye'ye döneceğidir. Bu aşamada daha ileri bir tahmin yapmak için henüz zaman erken. Ancak Türkiye bunu aleyhine çevirecek dengeleri oturtamadı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!