Ege'ye rüzgár desteği

Güncelleme Tarihi:

Egeye rüzgár desteği
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Enerji darboğazının kapıda olduğu Türkiye'de alternatif kaynaklar içinde önemli ancak atıl bir konumda bulunan rüzgár enerjisi Ege'yi hareketlendirecek.. Demirer Holding'in Türkiye'nin ilk rüzgár santralını geçen yıl Çeşme'nin Germiyan Köyü'nde işletmeye almasının ardından bir dizi yatırım yapıldı, projeler tamamlandı.

Çeşme Germiyen'deki 1.74 megavat gücündeki santralın ardından harekete geçen Güçbirliği Holding'in, Çeşme Alaçatı'da Türkiye'nin ikinci santralı olan 7.2 megavatlık tribünleri iki ay önce dönmeye başladı. Rüzgár santralının Çeşme, Alaçatı ve yarımadaki yerleşim alanlarının ihtiyacının üçte birini karşıladığı açıklandı. As Makinsan AŞ'nin Çeşme Kocadağ'da kuracağı 50.4 megawatlık santralı için sözleşme görüşmeleri sürüyor.

Teknik rüzgár potansiyeli çok güçlü olan Ege Bölgesi'nde çok sayıda proje sözleşme görüşmesi aşamasında bulunurken, birçok projenin de fizibilite raporunu beklediği belirtildi. Yetkililer, ‘‘Başımızın üzerinde esen milyarlarca dolarlık rüzgárdan yararlanmaya başlıyoruz’’ dedi.

UZMANLARDAN ÖVGÜ

Türkiye'nin 100 milyar kwh olan enerji kullanımının 2023'te 600 milyar kwh'e çıkacağını hatırlatan uzmanlar, ‘‘Petrol fiyatlarına göre 25 yıl sonra dışarı 50 milyar dolar ödememek için gidişi artık kendi lehimize çevirmek, enerji ihtiyacının yüzde 30'unu rüzgárla karşılamak zorundayız’’ diyorlar.

Türkiye genelinde rüzgár enerjisi projelerinden yüzde 90'ını kapsayan Ege Bölgesi'nde, halen ikisi işletmede olmak üzere 26 santral projesinin izin beklediği açıklandı. Çoğunluğu Çeşme ve Çanakkale'yi kapsayan projeler gerçekleştiği taktirde bölge 610 megavatlık kurulu güce kavuşacak.

Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, Çeşme'de faaliyete geçen rüzgár enerjisi santralının son derece verimli çalıştığını belirtti, ‘‘Güçbirliği olarak 10 ayrı bölgede araştırma çalışmalarına başladık’’ dedi. Alaçatı rüzgár Enerjisi Santrali ARES'in 12 tribün ile saatte 60 bin kilovat enerji ürettiğini kaydeden Zorlu, Bodrum Yalıkavak Yalıkavak santral ihalelerine katıldıklarını hatırlattı, ‘‘Rüzgár enerjisi yatırımları için ihalesi açılan Datça, Karaburun ve Lapseki için de teklif verdik. Ayrıca Balıkesir Biga'da çalışmalarımız sürüyor. Bu yıl ihalesi sonuçlanacak dört bölgeden en az ikisini alacağımızı sanıyoruz. Rüzgár enerjisi yatırımlarında hedefimiz 100 megavatı aşmak’’ dedi.

Temiz ve hesaplı enerji

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Macit Mutaf, rüzgár enerjisinin avantajlarını şöyle sıraladı;

Radyoaktif ışın tahribatı yok

Atık üretmiyor

Dünya enerji pazarlarından bağımsız olduğu için rekabet yok

Teknolojik işletimi mümkün, sistem karmaşık değil

Rüzgár tribünlerinin modüler olması üretimi kolaylaştırıyor

Rüzgár tribünü üç ayda kurulurken, bir termik santral dört yılda yapılır. Bu da zaman ve maliyet açısından büyük kazanç.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!