Efes'e sürpriz başkan

Güncelleme Tarihi:

Efese sürpriz başkan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Anadolu Grubu, İlker Keremoğlu'nun STFA'ya geçmesiyle boşalan Efes İçecek Grubu Başkanlığı'na Muhtar Kent'i transfer etti. Kent, 20 yıl çalıştığı Coca Cola'dan 1997'de ayrılmıştı. Efes Grubu bünyesinde Coca Cola tesisleri de bulunuyor. Kent, ‘‘Önümüzde büyük fırsatlar var’’ dedi.

Anadolu Grubu'nun, İlker Keremoğlu'ndan boşalan Efes İçecek Grubu Başkanlığı'na Ahmet Muhtar Kent getirildi. Coca-Cola'da 20 yıl süreyle çeşitli görevlerde bulunan Muhtar Kent, 1997 yılında bu gruptan ayrılmıştı. Kent, Coca Cola'dan ayrıldıktan sonra çeşitli özel sektör kuruluşlarına danışmanlık hizmeti verdi. Kent, Efes İçecek Grubu Başkanlığı görevine 1 Haziran 1999'da başlayacak.

ANADOLU ÖNERDİ

Anadolu Grubu'ndan yapılan açıklamada, Muhtar Kent'in Coca Cola'daki en son görevi olan Coca Cola Amatil Holding Avrupa Başkanlığı'nı yürüttüğü 1995-1997 döneminde 1 milyar dolarlık Orta ve Doğu Avrupa yatırımlarını gerçekleştirdiği hatırlatıldı. Açıklamada, o dönemde Kent'in 23 ülkede 26 yeni fabrikanın kurulmasını sağladığı da ifade edildi. Kent'in özel sektöre danışmanlık yaptığı dönemde Anadolu Grubu'na da hizmet verdiği vurgulandı.

Yeni görevi ile ilgili olarak Hürriyet'in sorularını cevaplayan Muhtar Kent, Efes İçecek Grubu'nun başına Anadolu Grubu'nun önerisi üzerine geldiğini belirtti. Kent, şunları söyledi:

‘‘20 yıla yakın bir süre, uluslararası platformda içecek sektörünün lider markası olan Coca-Cola sistemi içinde profesyonel yönetici olarak, üst düzey görevlerde bulundum. Yurda döndükten sonra da bu deneyim ve birikimimle bir yılı aşkın bir süre, başta Anadolu Grubu olmak üzere, alanlarında lider olan yurtiçindeki ve Batı Avrupa'daki uluslararası düzeyde çeşitli kuruluşlara danışmanlık yaptım. Anadolu Grubu, boşalan Efes İçecek Grubu başkanlığı için getirdiği öneriyi, uyumlu ve başarılı bir birliktelik oluşturabileceğimiz inancıyla, kabul ettim. Anadolu Grubu'nun önünde çok büyük fırsatlar var. Grubun gerek bira, gerekse diğer içecekler konusunda esasen varolan misyonunu başarıyla tamamlaması, fırsat ve imkanları değerlendirmesi gerekiyor. Efes Pilsen ve Coca-Cola'nın gücüne güç katmamız gerektiğine inanıyorum. Bu doğrultuda başarılı olmak için de takım olarak çok çalışmak zorundayız.’’

Çalışma yaşamına 1978'de Atlanta'da Coca Cola International'da pazarlama uzmanı olarak başlayan Kent, ABD, İtalya ve Hollanda'da çeşitli görevlerde bulunduktan sonra Coca Cola Internaitonal'ın Türkiye Bölgesi Genel Müdürü olarak 1985 yılında Türkiye'ye atandı.

1989'da şirketin Türkiye ve Orta Asya Bölgesi Genel Müdürlüğü'ne getirilen Kent, 1991 yılında Coca Cola Interntional'ın Orta ve Doğu Avrupa Bölümü Başkanı ve Coca Cola Internaional'ın Birinci Başkan Yardımcısı olarak Viyana'ya atandı. Muhtar Kent, 1995-1997 yılları arasında Coca Cola'nın şişeleme grubu olan Coca Cola Amatil Holding Avrupa Başkanlığı görevini yürüttü.

Kent, en son Amatil'deki görevi sırasında, bu tür uluslararası şirketlerin yöneticilerine belirli hedeflerin tutturulması karşılığında verilen, Coca-Cola hisselerini borsada satması ile birara başı derde girmiş ve ardından Coca-Cola'dan istifa ederek ayrılmıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!