Efes Pilsen'e tadını Horst Müller veriyor

Güncelleme Tarihi:

Efes Pilsene tadını Horst Müller veriyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Efes Pilsen, dünyaya ‘Türk birası’ olarak damgasını vurdu. Ancak, Efes Pilsen'in beğenilen tadı, aslında bir Alman bira uzmanına emanet. Bira mühendisi Horst Müller, beş yıldır Efes Pilsen'de görev yapıyor. Müller, halen Efes İçecekler Grubu Teknik Müdürlüğü görevini yürütüyor.

Türk bira pazarının lideri durumunda bulunan, farklı tadıyla hem yerli hem de yabancı biraseverlerin beğenesini kazanan Efes Pilsen'in tadını bir Alman veriyor. Efes'in kendine özgü farklı bir tadı olduğunu belirten Alman Horst Müller'e göre, Efes Pilsen'in farklı tadını özel olarak geliştirilen ve üretilen arpa, şerbetçi otu ve maya veriyor. Yaklaşık 5 yıldır Türkiye'de bulunan ve Efes Pilsen İçecekler Grubu Teknik Müdürlüğü görevini sürdüren Horst Müller, arpanın işlenmesi, şerbetçi otunun yetiştirilip işlenmesindeki kaliteden başlayarak, biranın son haline gelinceye kadar her aşamasında kaliteyi kontrol etmekle görevli. 40 yıldır bira sektörünün içinde yer alan ve Almanya'da bira mühendisliği okulundan mezun olan Müller, birada kaliteyi etkileyen en önemli faktörün, teknolojiyi günlük olarak takip etmek olduğunu belirtiyor.

KALİTELİ SU ÖNEMLİ

Malt, şerbetçi otu, su ve maya biraraya gelerek birayı oluşturuyor. Müller'a göre, biranın ana lezzetini oluşturan en önemli malzeme maya. Sadece Efes Pilsen grubuna özgü bir maya kullanıldığına işaret eden Müller, bu mayanın Efes dışında başka hiçbir yerde bulunamayacağını söyledi ve biraya lezzeti veren ikinci faktörün de su olduğunu vurguladı. Müller, ‘‘Fabrikalarımızın değişik bölgelerde olması nedeniyle suyun tadları farklı. Ancak biz su tesviye sistemlerini öyle hale getirdik ki nerede olursa olsun, hangi kaynaktan çıkarsa çıksın yine Efes'e özgü bir su elde ediyoruz’’ dedi.

EFES MARKALI OT

Diğer üçüncü katkı maddesi olan şerbetçi otu ve arpayı kendi imkanlarını kullanarak özel olarak yetiştirdiklerine işaret eden Müller, Efes Pilsen Grubu olarak Türkiye'de üretilen ‘‘tokak’’ tipi arpayı geliştirip biralık arpa haline getirdiklerini söyledi.

20 yıldır Berlin'de bu konuda çalışan Prof. Schildbach'ın da desteği ile arpa ve şerbetçi otu konusunda büyük bir iyileşme ve cins düzeltmeler sağladıklarını vurgulayan Müller, ‘‘Efes markalı şerbetçi otu ve arpa üretiyoruz. Maltı bu özel arpadan elde ediyoruz. Bunlar Efes markalı ve Tarım Bakanlığı'ndan üretim izni alınmış arpa ve ot cinsleri’’ dedi.

TADI HEP AYNI

Efes Pilsen Grubu olarak, yıllık yaklaşık 650 milyon litre üretilen biranın hiçbirinin tadının farklı olmadığını ve hiçbir hataya meydan vermediklerini belirten Müller, 4 bira fabrikasının yanı sıra, 2 malt fabrikası, bir şerbetçi otu fabrikası bir de Efes'in yeni aldığı Marmara Bira fabrikaları olduğunu vurguladı. Arpadan üretilen malt olarak yılda 100 bin ton üretim kapasitesileri olduğuna işaret eden Müller, Efes markalı şerbetçi otu olarak da yaklaşık olarak 170 ton kurutulmuş kullanıma hazır şerbetçi otu üretimi yaptıklarına işaret etti.

Yıllık bira üretimi ihracat dahil 650 milyon litreyken, eski Marmara Biracılık da devreye girdiğinde Efes Pilsen'in üretimi yılda 700 milyon litreye çıkacak.

Biracının iyisi bira mühendisinden olur

Efes Pilsen'e gelmeden önce Almanya'da Becks firmasında çalışan Horst Müller, ‘‘Ben bira mühendisiyim. Bu meslek henüz Türkiye'de yok. Bira sanayi ile ilgili tüm teknolojiyi öğreniyoruz. Almanya'daki bira mühendisliği eğitiminden önce biracılık meslek okulunu bitirip, bir süre bira sanayiinde görev almanız gerekiyor. Daha sonra bira mühendisliği öğrenimine kabul edilebiliyorsunuz’’ dedi. Biranın tadının anlamanın, içmenin dahi farklı bir tekniği olduğunu belirten Müller, bir yudumda lezzetteki en ufak farklılığı anında tespit edebildiğini söyledi. Türkiye'yi ve Türk insanını çok sevdiğini belirten Müller, Türkiye'yi tercih etmesinin bir nedeni olarak da Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olmasını ve özellikle bira sanayiinde önemli yatırımların yapılıyor olmasını gösterdi.

Bira sıvı ekmektir asla göbek yapmaz

Horst Müller, insanlarda yaygın bir kanı olarak yerleşen ve sıkça sorulan ‘‘Bira göbek yapar mı?’’ sorusunu şöyle yanıtladı: ‘‘Ben günde 2 şişe bira içiyorum. Bira kilo aldırır mı? Göbek yapar mı? Hayır. Bira göbek yapmaz, kilo da aldırmaz. Bira sıvı ekmektir. Çok ekmek yerseniz şişmanlarsınız, ancak bira insanı şişmanlatmaz. Aşırı olmadığı sürece vitamin yönünden de zengin olduğunu ve sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Biranın belli bir ölçütte içilmesi halinde bir zararı yok. Almanya'da sıvı ekmek deniyor biraya. Bütün dünyada bu yönde araştırmalar var. Bira içerek bir enfeksiyon kapma riski de yok. İnsan sağlığına zararlı birşey ihtiva etmez. Saf temiz bir içecek. Ancak Türkiye'de alkol kullanmayan büyük bir kitle var. Rakı rekabeti de eklenince tüketim rakamları Avrupa'nın çok altında kalıyor.’’

Efes Dark’a en iyi bira ödülü

Efes'in yeni ürünü Efes Dark uluslararası bir yarışmada en iyi bira seçildi. Brüksel'de gerçekleştirilen, Monde Selection, Kaliteli Yiyecekler Yarışması bira kategorisinde en iyi bira seçilen Efes Dark altın madalya kazandı.

Rusya’da votkayla yarışacak

Efes Pilsen Moskova'da kuracağı fabrikada üretime gelecek yıl başlayacak. Rusya'da votka ile rekabet edecek Efes Pilsen, bu yarışdan galip çıkma arzusunda. Horst Müller bu konudaki görüşlerini ise şöyle dile getirdi: ‘‘Gelecek yıl ilkbahar'da Moskova fabrikasının üretime geçmesini planlıyoruz. Moskova'daki ilk Türk birası Efes olacak. Başka uluslararası markalar yok. Orada çok fazla votka tüketimi var. Hükümet votka tüketimini bira ile azaltmak istiyor. Çünkü hacimsel olarak bira yüzde 5, votka ise yüzde 45 alkol içeriyor. Bu yüzden Rusya hükümeti bira üretimini teşvik ediyor. İlk etapda üretim kapasitesi yıllık 125 milyon litreye, iki yıl içinde ise kapasiteyi 250 milyon litreye çıkartmayı amaçlıyoruz. Moskova'da nisan-eylül aylarında üretimin yüzde 70'ini satmak amacındayız. Geri kalan kış aylarında da üretimin yüzde 30'unu satmayı hedefliyoruz. Rusları bira ile votkadan uzaklaştırabilersek tüketim artar. Rusya'da da ayrıca İskandinav ve Hintli bir firmanın da yatırımı var. Mevcut fabrikanın iyileştirilmesi şeklinde bir yatırım. Rusya hükümeti kaliteli bira ve insanları votkadan uzaklaştırmak için yatırımları teşvik ediyorlar.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!