Eczacıbaşı 60'ına ‘krize inat’ yatırımla giriyor

Güncelleme Tarihi:

Eczacıbaşı 60ına ‘krize inat’ yatırımla giriyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2002 01:56

Ekonomik ortam zorlasa da yatırımın her zaman öncelik taşıdığını belirten Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Holding'in 60'ıncı yaşına da yine yatırım ile girdiğini söyledi. Eczacıbaşı, Türkiye'nin ilk mozaik karo tesisini 20 Eylül'de açıyor.

KURULUŞUNUN 60'ıncı yılını kutlayan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, ‘‘Ekonomik ortam bizi yatırım yapmakta zorlasa da, yatırımlar her zaman öncelik taşır. Yatırımlarımız devam edecek’’ dedi. Eczacıbaşı Holding, Eczacıbaşı Karo Seramik'in yeni mozaik üretim tesisini de 60'ıncı yıldönümü kutlamaları haftasında, 20 Eylül'de hizmete açacak. Tesis, Türkiye'nin ilk mozaik karo fabrikası olacak ve üretiminin yüzde 80'i ihraç edilecek.

Yeni yatırımlar yaparken, yeni ürün ve hizmet getirmeyi amaçladıklarını belirten Eczacıbaşı, ‘‘Faaliyet gösterdiğimiz alanlarda, modern teknolojiye, uluslararası rekabet gücüne sahip, ihracat yapan kuruluşlar olarak gücümüzü genişletmek birinci önceliğimiz’’ diye konuştu.

Türkiye'de geçirilen krizler ve kaynak maliyetinin yükseklerde seyretmesinin, kuruluşların yatırım gücünü çok daralttığına işaret eden Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Topluluğu'nun bundan sonraki hedefini şöyle anlattı: ‘‘Mali bünyemizin sağlamlığını koruyarak, yenilikçiliğimizi geliştirerek, yeni girişimlerimizi sürdürmeyi amaçlıyoruz. Bu çerçevede, giderek daha fazla halka açılmayı ve uluslararı piyasalardaki varlığımızı geliştirmeyi hedefliyoruz. Ancak, bunların gerçekleşebilmesi için, Türk ekonomisinin bize kaçmaktan kovalamaya geçme olanağı verecek, istikrarlı bir yapıya sahip olması gerekiyor. Umarım, yakında bu olanaklara da kavuşuruz.’’

EKONOMİ HASSAS DENGEDE

Küçülmenin durduğunu, diğer yandan enflasyonun da gerilediğini belirten Eczacıbaşı, şöyle devam etti: ‘‘Bunlar, krizden çıkılmakta olduğunun çok belirgin göstergeleri. Bu gelişme sevindirici olmakla birlikte, iş dünyasının, daha önce de sık sık krizlerden çıkıp, sonra yine krizlere düşmekten ileri gelen ihtiyatlı yaklaşımı sürüyor. Ancak bu sefer, yürürlükteki programın istikrarın yanı sıra yapısal reformları da içeren bir yaklaşıma sahip olması, geçmiş uygulamalara göre bir farklılık yarattı. Bu çerçevede, özellikle kamu harcamalarının ve bütçe açığının sınırsızca artmasını önleyecek reformlar gerçekleştirildi. Umuyoruz böylece, son yılların tüm krizlerinin ortaya çıkmasında önemli rol oynayan ölçüsüz kamu borçlanmasının da önüne geçilmiş olacak.’’

Bu olumlu gelişmelere rağmen, son dönemdeki politik belirsizliklerin de etkisiyle bazı olumsuzlukların sürdüğünü ifade eden Eczacıbaşı, uluslararası piyasalarda kredi notumuzun düşük bir düzeyde bulunduğuna dikkat çekti. Eczacıbaşı, ‘‘Enflasyon yüzde 40'lara kadar gerilemişken, faizler yüzde 70 düzeyinde geziniyor. Buna seçim ekonomisi beklentisi de eklenince, ekonomi hassas bir dengede yoluna devam ediyor. Yeni hükümet kurulana kadar bu dengeyi bozacak bir şey yapılmayacağını umuyoruz’’ dedi.

Kısa sürede rahatlık yok kemer sıkmaya devam

TÜRKİYE'nin ekonomik yapısının son reformlarla büyük ölçüde yenilendiğini söyleyen Bülent Eczacıbaşı, başta mali yönetimin ve bütçe dışı fonların denetimi ile özelleştirmelerin sonuçlandırılması gibi eksiklerin giderilmesi gerektiğini hatırlattı. Eczacıbaşı, ‘‘Bunlar sadece ekonomimize uzun vadede yarar sağlasın diye yapılması gereken şeyler değil. Aynı zamanda, kısa vadede ayakta kalabilmesi için gerekli olan IMF desteğinin sürmesinin de koşulları. O halde, seçimden sonra hangi hükümet gelirse gelsin, bugünkü yapıyı yeni reformlarla da destekleyerek sürdürmek zorunda’’ dedi. Eczacıbaşı, şöyle konuştu:

‘‘Ekonomide son iki yıldır çok önemli şeyler yapılıyor. Bunların, Türkiye mutlaka faydasını görecek. Seçimin sonuçları bu açıdan önemli. Seçimle iş başına gelecek olan hükümetin mutlaka güveni sağlaması gerekiyor. Çünkü ekonomide yapılması gereken pekçok şeyin bugün yapılmış olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, faizlerin düzeyi bugün için dengeleri zorluyor. Geçmişteki savurganlığımızın bedelini, kemer sıkarak ödemeye devam edeceğiz. Çok kısa bir sürede rahatlamak ne yazık ki mümkün olmuyor.’’

Galata'daki laboratuvardan 1.2 milyar dolar ciroya

ECZACIBAŞI Topluluğu, kuruluşunun 60'ıncı yıldönümünde, 37 şirket, 7 bin çalışan ve 1.2 milyar dolar ciroya ulaştı. Dr. Nejat Eczacıbaşı'nın 1942 yılında ilaç üretimi çalışmalarına başladığı Galata'daki küçük bir laboratuvarla temelini attığı Eczacıbaşı Topluluğu, bugün ilaç, yapı gereçleri ve tüketim ürünlerinin yanı sıra finans, bilgi ve kaynak teknolojileri alanlarında ulusal ve uluslararası pazarlarda faaliyet gösteren 9 yabancı ortağa sahip dev bir topluluk.

1980'li yılların sonundan itibaren stratejisini küreselleşme üzerine kuran ve dışsatıma ağırlık vermeye başlayan Eczacıbaşı Topluluğu'nun 1980'de 10 milyon dolar olan ihracatı, 2001'de 200 milyon doları buldu.

Vitra ve Artema markasıyla iç ve dış pazarda önemli yer edinen Eczacıbaşı Yapı Grubu, Türkiye'nin seramik sağlık gereçleri üretiminin yüzde 40'ını ve bu alandaki toplam ihracatının yüzde 70'ini gerçekleştiriyor. Dünya ölçeğinde son teknolojiyle donatılan Eczacıbaşı İlaç'ta Lüleburgaz tesislerinde de 300'ü aşkın ürün üretiliyor.

Eczacıbaşı bünyesindeki İpek Kağıt, Avrupa'nın ilk üç temizlik kağıdı üretim tesisi arasında yer alıyor.

Eczacıbaşı'nın 60 yılı öyküsü ‘Afiyet’te

ECZACIBAŞI Holding, kuruluşunun 60'ıncı yılını dün akşam Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Saraşı'nda iş ve sanat dünyasının buluştuğu bir davetle kutladı. Davette, dünyaca tanınmış soprano Sarah Brightman, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde konser verdi. Gecede, Topluluğun kurucusu Nejat F. Eczacıbaşı anısına bir arşiv sergisi de sunuldu.

Eczacıbaşı Topluluğu'nun 60 yıllık öyküsünün kaydettiği önemli aşamalar ise yine yıldönümü dolayısıyla gazete formatında hazırlanan ‘‘Afiyet’’ adlı özel bir yayında anlatıldı. ‘‘Afiyet’’, Eczacıbaşı Topluluğu'nun 60 yılı, 10 yıllık dönemler halinde Türkiye ve dünya tarihinden basından derlenen haberleri içeren 6 ayrı gazetede biraraya getiriyor.

AB bizim hakkımız söke söke alırız

TÜRKİYE
'nin, AB üyelik yolunda önemli adımlar attığını da vurgulayan Bülent Eczacıbaşı, şöyle konuştu: ‘‘Hepimiz, Kopenhag Zirvesi'nden Türkiye'nin AB üyeliği müzakerelerinin başlatılması yönünde bir karar çıkmasını ümit ediyoruz. Ama, çıkmasa da Türkiye, AB'ye tam üyelik yönünde yoluna yılmadan devam edecek. AB üyesi olmak, Türkiye'nin hakkı. Bizim, bu hakkı mutlaka elde etmeliyiz. Bir hakkı alamamak, o hakkı vermeyenleri suçlamakla izah edilemez. Siyasetçilerimiz, bizim bu hakkımızın verilmediğini ileri sürmek durumunda olamaz. Bu hakkı almak için mücadelesini vermeleri gerekiyor.’’

Eczacıbaşı'nın kilometre taşları

1942: Dr. Nejat Eczacıbaşı, ilaç ve seramik alanlarındaki öncü girişimlerini başlattı. İlk olarak vitamin müstahzarı üretildi.

1952: Eczacıbaşı İlaç'ın İstanbul Levent'teki fabrikası açıldı.

1958: Ezcacıbaşı Seramik Sağlık Gereçleri tesisi Kartal'da kuruldu.

1959: Ezcacıbaşı Bilimsel Araştırma ve Ödül Fonu kuruldu.

1970: İpek Kağıt'ta temizlik kağıdı üretimi başladı.

1973: Türkiye'nin halka açık ilk yatırım ortaklığı Eczacıbaşı Yatırım Holding kuruldu.

1974: Eczacıbaşı Kaynak Tekniği kuruluşu açıldı.

1977: Vitra'yı üreten Bozüyük'teki Eczacıbaşı Yapı Gereçleri açıldı.

1978: İntema kuruldu. Dr.Nejat Eczacıbaşı Vakfı oluşturuldu.

1981: Eczacıbaşı Ekom kuruldu.

1982: Eczacıbaşı Serum ve İlaç Hammadde Tesisleri Ayazağa'da üretime başladı.

1983: Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Bozüyük tesisleri açıldı. Eczacıbaşı Cumhuriyet Dönemi Tıp Ödülleri verilmeye başlandı.

1990: Eczacıbaşı İlaç Sanayi halka açıldı.

1992: Eczacıbaşı İlaç'ın Lüleburgaz'daki, İpek Kağıt'ın Karamürsel'deki yeni tesisleri açıldı. Sanipak Gebze'de çocuk bezi ve kadın bağı üretimine başladı. Eczacıbaşı Mutfak ve Banyo Gereçleri Tuzal'da hizmete girdi.

1993: Eczacıbaşı Topluluğu'nun kurucusu Dr. Nejat F. Eczacıbaşı vefat etti.

1995: Eczacıbaşı Yapı Gereçleri halka açıldı.

1996: Eczacıbaşı Yapı Gereçleri ve Eczacıbaşı Karo Seramik'in ikinci üretim tesisleri Bozüyük'te açıldı.

1997: Eczacıbaşı-Warner Lambert ortaklığı kuruldu.

1998: Eczacıbaşı-Koramic Yapı Kimyasalları ortaklığı kuruldu. Kaynak Tekniği ve Ticaret'in yüzde 50'si Lincoln Electric Company'e devredildi. İrlanda'da Vitra Tiles ortaklığı kuruldu.

1999: E-Kart Elektronik Kart Sistemleri kuruldu.

2000: The Corridor Group'un ortaklığıyla Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri kuruldu.

2001: Vitra Tiles Ireland yüzde 100 Eczacıbaşı kuruluşu oldu. E-Kart, Eczacıbaşı ve Giesecke&Devrient ortaklığı haline geldi.

2002: Türkiye'nin ilk yabancı ortaklı portföy yönetimi şirketi olan Eczacıbaşı-UBP Portföy Yönetimi kuruldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!