Ecevit'ten kamuya ‘gereksiz tek kuruş harcamayın’ genelgesi

Güncelleme Tarihi:

Ecevitten kamuya ‘gereksiz tek kuruş harcamayın’ genelgesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, yeni bir genelge yayınlayarak, kamu kuruluşlarının mal ve hizmet alımlarına ciddi kısıtlama getirdi. Bilgisayarlardaki 2000 yılı sorunu için yapılan harcamalar ve deprem bölgesi genelge kapsamı dışında tutuldu.

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, yeni bir genelge yayınlanarak kamu kuruluşlarında pek çok alandaki mal ve hizmet alımına kısıtlama getirdi. Genelgeye göre, kamu kuruluşları ihtiyaç dışı tek kuruş harcama yapmayacak.

Genel bütçeli daireler, katma bütçeli idareler, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları, özel bütçeli kuruluşlar, döner sermayeler, fonlar, kefalet sandıkları, bütçenin yatırım ve transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, özelleştirme programına alınmış kamu payı ağırlıklı kuruluşlar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının kendi bütçeleri veya tasarruflarındaki diğer kaynaklardan yapacağı harcamalar genelge ile sınırlandırılırken, olağanüstü hal uygulanan iller ve mücavir iller ile deprem ve bilgisayarların 2000 yılı sorunu nedeniyle yapılacak harcamalar kapsam dışında tutuldu.

NELER VAR?

Genelgede alınan önlemler şöyle belirlendi:

Elektrik, su, havagazı, telefon, akaryakıt ve yakacak faturaları zamanında ödenecek, gelecek yıla borç bırakılmayacaktır. Bu giderler için ihtiyaç duyulan ek ödemeler kurum bütçesi içerisinde sağlanacak tasarufla yapılacaktır.

Sağlık kuruluşları dışında yeni kiralama yapılmayacaktır.

Servis ve temizlik işi ihalesi yapılmayacak, devam eden temizlik işleri kapsamında çalıştırılan işçi sayısı artırılmayacaktır.

Geçici işçilerin vize edilmiş olan adam-ay sayıları ve çalışma süreleri hiç bir şekilde uzatılmayacaktır.

Türkiye'nin devlet olarak temsil edilmesi gerekli uluslararası toplantılar ile yurtdışı temsilciliklerin katılmasının mümkün olmadığı toplantılar dışında yurt dışı geçici görevlendirme yapılmayacaktır.

Kırtasiye alımı, baskı ve yayın giderleri ile demirbaş alımı yapılmayacaktır. Bu kapsamda verilmiş avans ve krediler iptal edilerekiade edilmek suretiyle kapatılacaktır.

Bina küçük onarımları yapılmayacaktır.

Isıtma sistemleri, oda içi sıcaklığı normalin üzerine çıkmayacak şekilde yakılacaktır.

Hangi statüde olursa olsun, personel giderlerinde artışa sebep olabilecek özel zam, tazminat ve fazla mesai talebinde bulunulmayacaktır.

TAKVİM BASTIRMAYIN

Yeni yıla ilişkin takvim, ajanda bastırılmayacak, hediyelik eşya alınmayacak ve gönderilmeyecektir.

Etüd-proje, yapı-tesis, büyük onarım, danışmanlık, kontrollük ve her türlü makine-teçhizat alımı ile ilgili olarak hiçbir şekilde yeni ihale yapılmayacak, bu işler protokol ile diğer kamu kurumlarına veya emanet suretiyle taşeronlara yaptırılmayacaktır. İdareler zorunlu alt yapı-bakım ve onarımlarını kendi iş gücü ve makina parklarını kullanarak gerçekleştireceklerdir.

Devam etmekte olan yatırımlar için, serbest ödeneğin üzerinde iş yaptırılmayacaktır.

Yıllara sari yatırımlar kapsamında ihzarat yaptırılmayacaktır.

Kurumlar, hizmetlerini mevcut ödenekleriyle sürdürecekler, yedek ödenek talebinde bulunmayacaklar, gelecek yıllara borç bırakmayacaklardır.

Kurumlar, emekli sandığı, ve SSK prim ödemelerini hiçbir şekilde ertelemeyecekler ve bütçelerinin diğer kalemlerinden yapacakları tasarruflarla en kısa sürede söz konusu primleri ödeyecekler ve hiçbir şekilde borca bırakmayacaklardır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!