Ecevit: Yıldırım'ın MGK çağrısı büyük sorumsuzluk

Güncelleme Tarihi:

Ecevit: Yıldırımın MGK çağrısı büyük sorumsuzluk
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım'ın ‘‘Ekonomi kötü gidiyor. Milli Güvenlik Kurulu (MGK) duruma el koysun. 15-20 bakanlı bir hükümet kursun’’ çağrısına tepki gösterdi. Ecevit, ‘‘Bu büyük sorumsuzluk ifadesidir’’ dedi.

Başbakan Bülent Ecevit, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım'ın ara rejim isteğine, ‘‘Büyük bir sorumsuzluk ifadesidir’’ sözleriyle karşılık verdi. Ecevit, dün öğle saatlerinde Başbakanlıktan ayrılırken bir gazetecinin Yıldırım'ın, ‘‘Ara rejim kurulsun ve Milli Güvenlik Kurulu bakan atasın’’ açıklamalarını değerlendirmesini isteyince, ‘‘Bu büyük bir sorumsuzluk ifadesidir. Hele hele iş çevrelerinin buna gereken tepkiyi göstereceklerine inanıyorum’’ dedi.

GÜNDEMİNDEKİLERİ YAPSIN

Ecevit'ten kısa da olsa bu sert eleştiriyi alan Mehmet Yıldırım, hemen yanıtını verdi. Yıldırım, şöyle konuştu:

‘‘Sayın Başbakan önce yapılabilecek olanları, kendi gündeminde olanları yapmadığı için bu olaylar oluyor. Eğer bu hükümet gündeminde olanları gerekli şekilde yapsaydı, bizlerin de bu şekilde ekonominin dışına çıkarak bazı isteklerimiz olmazdı. Biz ekonomik bir kurumuz ve ekonominin içinde olan insanız. Kesinlikle politikacı ile siyasetçi ile işimiz yok. Bu hükümet düşecek de biz yerine hükümet olacak da değiliz. Mesele Türkiye gündeminde olan meseleleri halletmektir.’’

KASTINI AŞMIŞTIR

DYP Grup Başkanvekili Ali Rıza Gönül, İTO Başkanı Mehmet Yıldırım'ın ara rejim talebine katılmadıklarını belirtti. Gönül, ‘‘İnanıyorum ki, Sayın Yıldırım kastını aşan cümleler kullanmıştır. 21'in yüzyıla girdiğimiz bir dönemde demokrasinin ve kurallarının işlemesini istiyoruz. Ülkenin iyi idare edilmediğine ilişkin beyanlara katılıyoruz. Zaten bunu biz aylardır söylüyoruz. Ama ara rejim ve müdahale gibi sözlere katılmıyoruz’’ dedi.

Gönül, TÜSİAD'ın da hükümetten desteğini çektiğini belirtirken, TÜSİAD'ın eleştirilerine ‘‘yürekten katıldıklarını’’ belirtti.

DEMOKRASİ DÜŞMANI MI?

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, de Mehmet Yıldırım'ı, yaptığı konuşmadan dolayı protesto ettiğini belirterek, ‘‘İTO Başkanı ve yönetimi demokrasiye düşman mıdır, bu açıklığa kavuşturulmalıdır’’ dedi.

Çelebi, ülke yönetimine ilişkin herkesin eleştirisi olabileceğini belirterek, ‘‘Ancak doğal olmayan, her canı sıkılanın, çözümü darbe arayışlarında görmesidir’’ ifadesini kullandı. Çelebi, şunları söyledi: ‘‘Ülkemiz böylesi zihniyetler nedeniyle yeterince zaman kaybetmiştir, acı çekmiştir. Mehmet Yıldırım'ı şiddetle protesto ediyor, İTO yönetici ve üyelerinin, bu sakat anlayışa prim vermeyecekleri umuduyla, kendilerini bu açıklamayı protesto etmeye davet ediyoruz.’’

Yıldırım: Söylediğim doğru, istifa etmem

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, önceki gün odanın meclis toplantısında yaptığı ‘‘Ekonomideki kötü gidişe MGK dur desin. 15-20 bakan atasın, parlamento kenara çekilsin. Eften püften konularla ilgilenen MGK ekonomiye burnunu soksun’’ çağrısında ısrarlı olduğunu söyledi.

Yıldırım, ‘‘Söylemek istediğimiz gayet açık, daha önce MGK, ülkenin meseleleri dolayısıyla sürekli hükümeti bazı konularda uyardı, bugün de bundan az bir ihtiyaç yok’’ dedi.

Yıldırım, MGK ile ilgili kullandığı, ‘‘eften püften konular’’, ‘‘burnunu sokmak’’ gibi ifadelerin de, biraz amacını aştığını ifade etti.

ANAYASA'NIN 119. MADDESİ

Yıldırım, yaptığı konuşmanın ara rejim talebi anlamına geldiği yolundaki yorumlara katılmadığını da kaydederek, şunları söyledi:

‘‘Hayır efendim niye böyle algılanıyor. (Anayasa'nın 119. maddesini okuyun) diyorum. Şu anda bu ülkede birilerinin müdahale etmesi lazım. Bu da demokratik yollarla olursa tabii ki ülkenin yararına olur. Olması için de bu madde var. Onun dışında hükümet kendiiçinde şu andan itibaren görülüyor ki kolay kolay ekonomik kararlarda ahenkli bir çalışma yapamayacak. Bunun için de oturulur, belki de ülkenin menfaati diye milli koalisyona da gidilebilir, mesele bu.’’

NİYE İSTİFA EDEYİM?

Yıldırım, sözlerinden ötürü istifa etmesi yönündeki çağrıları da ‘‘Ben niye istifa edeyim, sebep ne? Benim yaklaşımım hem ülkenin anayasası içinde var. Türkiye bazı şeyleri tartışacaksa anayasadan bu çıkarılsın’’ diye yanıtladı.

MÜSİAD: MGK müdahalesine gerek yok

İTO Meclis Üyesi ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ali Bayramoğlu, Yıldırım'ın Türkiye'nin kötü yönetildiği görüşüne katıldığını belirterek, şöyle dedi: ‘‘Ekonomideki kötü gidişten, TOBB ve TÜSİAD da gerçekleri yansıtmadığı için en az hükümet kadar sorumludur. Ancak bütün bunlar Türkiye'de Milli Güvenlik Kurulu'nun bu işe müdahale etmesini gerektirmez.’’

TOBB: Biraz daha dikkatli konuşsunlar

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras, İTO Başkanı Mehmet Yıldırım'ın Milli Güvenlik Kurulu'na (MGK) yönelttiği müdahale çağrısına TOBB olarak sıcak bakmadıklarını söyledi. Yıldırım'ın Türkiye'nin önemli kuruluşlarından biri olan MGK ile ilgili olarak ‘‘Eften püften konulara burnunu sokmak’’ gibi ifadeler kullanmasını da hoş karşılamadıklarını belirten Fuat Miras, ‘‘Odalar ve Borsalar Bünyesinde yer alan arkadaşlarımız devletin kurumları ile ilgili olarak konuşurken dikkatli olurlar’’ dedi.

Miras, bu konuşma ile ilgili olarak Mehmet Yıldırım'a bir uyarıda bulunmalarının sözkonusu olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

‘‘Odalar özerk olarak yönetilir. Konuşma oda meclisinde yapıldığından camiamızı bağlamaz. Anayasada görevlerle ilgili prosedür belli. Kimin ne yapacağı açık bir biçimde tarif ediliyor. Biz askerin yönetime müdahalesini isteyen bir konuşmaya fikren katılmıyoruz. Sivil insiyatif olarak daha önce askerin müdahalesini önleyici görüşmelerde bulunduk.’’

Miras, Mehmet Yıldırım'ın Başbakan Bülent Ecevit ile ilgili sözlerini ise şöyle yorumladı: ‘‘Bülent Ecevit, senelerdir siyasetin içinde ve seçimle iş başına gelmiş biri. Böyle konuşmaları hak etmiyor. Hükümetin hatası varsa uygun bir dille söylenir, uyarı yapılabilir. Ama bu biçimde bir konuşma olmamalıydı.’’

Şahinoğlu: MGK'ya çağrıyı yadırgamayın

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı Atalay Şahinoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım'ın bir anayasal kuruluş olan Milli Güvenlik Kurulu'ndan (MGK) görev talep etmesinin yadırganmaması gerektiğini söyledi. Şahinoğlu, şöyle konuştu:

‘‘MGK, ülkemizin anayasal kuruluşudur. Ekonomik konularda da daha değişik boyutta, istişare mahiyetinde fikir üreten en tepe organizasyondur. Yıldırım'ın oradan da bir görev talep etmesinin yadırganmaması lazım. Ekonomik programın uygulanması iş aleminde ciddi boyutta fedakarlık yapılmasını gerektiriyor. Fedakarlıklar boşa gitmeye başlayınca, ekonomik kurumların başında olanlara baskılar geliyor.’’

Akarcalı: Savcılar Yıldırım hakkında harekete geçmeli

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Akarcalı, İTO Başkanı Mehmet Yıldırım'ın sözleriyle başlayan tartışmaya, yeni bir iddia ile karıştı. Akarcalı, İstanbul'da bazı sahte demokratların, ‘Komutanlara yağ çektiğini’ söyledi. Akarcalı, bazı dönemlerde Türkiye'ye yaşananların bir benzerinin yeniden sahneye konulmak istendiğini belirterek şöyle dedi: ‘‘Yıldırım'ın, sözlerini çok yadırgadım. Anayasal olmayan bir düzeni savunan kişi hakkında savcıların harekete geçmesi gerekir. İstanbul'daki bazı sahte demokratların, siyasetle gelemedikleri yerlere gelmek için her türlü yolu denediklerin biliyoruz. İstanbul'daki komutanlara nasıl yağ çekildiğini, kimlerin gidip gelip neler söylediğini biliyoruz.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!