Ecevit sendikalardan gönüllü denetim istedi

Güncelleme Tarihi:

Ecevit sendikalardan gönüllü denetim istedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, sigortasız kaçak işçilik ve kayıtdışı ekonominin önlenmesi için işçi konfederasyonlarından gönüllü denetim yapmalarını istedi. DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak da bu öneriye ‘‘Memnuniyetle görev alırız'' karşılığını verdi.

Ecevit, dün Budak başkanlığındaki DİSK heyetini kabulünde yaptığı konuşmada, bazı temel sorunları çözebilmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanetten sorumlu Devlet Bakanlığı'nı DSP olarak özellikle aldıklarını anımsattı.

Ecevit, işçi haklarındaki gerileme, işten atılmalar yanında kayıtdışı işçiler ile işsizlerin durumunun daha zor olduğunu anlattı. Ecevit, ‘‘Bunlar sosyal güvenlikten de yararlanamıyorlar. O zaman sosyal güvenliğin kapsamı daralıyor. Bu olumsuzlukları çözebilmenin yolu toplumsal uzlaşmadan geçiyor. Bu nedenle Ekonomik ve Sosyal Konsey'e çok önem veriyoruz'' dedi.

İŞSİZLERE ÜZÜLÜYOR

‘‘İşsizlik çaresizlik demektir. İşsizler beni çok üzüyor'' diyen Ecevit, bir anda İşsizlik Sigortası'na yaygın olarak geçmenin mümkün olmadığını, tüm bu sorunların çözümü için önümüzdeki günlerde Ekonomik ve Sosyal Konsey'i (ESK) toplayacaklarını duyurdu. Ecevit, bir soru üzerine memurların ESK'da temsil edilmeyişini, ‘‘Fiilen örgütlüler ama yasaları yok. Yasaya göre örgütlenme prosedürlerini tamamladıkları anda, doğal olarak memurlar da ESK'da temsil edilecekler'' dedi.

Budak ise 12 Eylül darbesinin sendikal haklara vurduğu darbe nedeniyle, Türkiye'de sendikaların eridiğini savundu. Sendikaların örgütlenmesinin işverenin isteğine bağlı olduğunu anlatan Budak, ‘‘İşveren istemezse sendikalaşılamaz. Bir sendikamız geçen yıl 53 yerde örgütlendi, 50 yerde işçiler atıldı. Biz sendika olarak bir işyerini örgütlemekten korkuyoruz. Çünkü sendikaya üye olan işçi işten atılırsa ne yaparız diye düşünüyoruz. Böyle giderse 5 yılda sendikaların kapısına kilit vurulur'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!