Ecevit, GB'yi tartışmaya açtı

Güncelleme Tarihi:

Ecevit, GByi tartışmaya açtı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kıbrıs'ta bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Gümrük Birliği'nin Türkiye'ye büyük zarar getirdiğini belirterek, ‘‘Bunu Bakanlar Kurulu'nda ele alıp, kararımızı ona göre vereceğiz. İş çevreleri de bu anlaşmadan rahatsız'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, muhalafet döneminde ‘İyi müzakere edilmediğini' söylediği Gümrük Birliği Anlaşması'nı tartışmaya açtı. Ecevit KKTC'ye yaptığı ziyaret sırasında, GB'nin Türkiye'ye büyük zarar getirdiğini belirterek, ‘‘Bunu Bakanlar Kurulu'nda ele alıp, kararımızı ona göre vereceğiz. İş çevreleri de bu anlaşmadan son derece büyük rahatsızlakırını ifade eder duruma geldiler'' diye konuştu.

Ecevit, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, ‘Türkiye'nin, AB'nin son raporunun ardından topluluk ile ilişkisini kesip kesmeyeceği' yolundaki soruya şöyle karşılık verdi:

‘‘Türkiye'nin AB ile ilişkisi henüz kesilebilecek bir düzeye erişmedi. Gümrük Birliği'nde Türkiye'nin pazarlık gücü gereği gibi değerlendirilmedi. Muhalefet döneminde dile getirdiğimiz kaygılarımızın uygulamada gerçek olduğu ortaya çıktı.''

Dışileri Bakanı İsmail Cem ise Gümrük Birliği'nin ticari bir anlaşma olduğunu, bunun her iki tarafın da menfaatine olması gerektiğini vurguladı. Cem, ‘‘Gümrük Birliği öncesinde, 1995'te Türkiye-AB dışticareti bizim aleyhimize beş milyar dolar açık veriyordu. Gümrük Birliği'nden sonra 1996'da bu açık 11 milyar dolara çıktı'' dedi.

Cem, hiç bir AB ülkesinin tam üyelik öncesinde Gümrük Birliği'ne girmediğini, Türkiye'nin ise ‘‘Gümrük Birliği'ni tam üyelik perspektifi içinde bir adım olarak gördüğünü'' vurguladı ve şöyle konuştu:

‘‘Bir tek Türkiye tam üye olmadan bunu imzalamıştır. Yani biz bir bedel ödeyeceğiz. Buna karşılık AB'ye tam üye olacağız. Ancak AB, Türkiye'nin önünde tam üyelik perspektifini açmamamıştır. Bu durumda ne yapacağız? AB'den bazı haklı şikayetlerimizin düzeltilmesini isteyeceğiz. Ortaklığımızın bize göre yanlış unsurlarının yeniden düzeltilmesini isteyeceğiz.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!