e-Devlet söyle bana...

Güncelleme Tarihi:

e-Devlet söyle bana...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2013 00:00

E-Devlet’in, kullanımı her geçen gün artıyor. Yaklaşık 15 milyon kişinin kayıtlı olduğu sistemde, saatlerce sürecek bürokratik işlemler saniyeler içerisinde tamamlanabiliyor.

Haberin Devamı

700’den fazla hizmetle kullanıcılara kapısını açan e-Devlet’in dikkat çeken özelliklerini bir araya getirdik.

E-DEVLET’in kapısını çalabilmek için öncelikle e-devlet şifresi sahibi olunması gerekiyor. PTT şubelerinden 1 TL ile sahip olunabilecek şifreyi almak yoğunluğuna bağlı olarak dakikalar içerisinde tamamlanabiliyor. Şifre, kapalı zarf içinde kullanıcılara teslim ediliyor. Bu şifre ile Turkiye.gov.tr adresine giren kullanıcılardan yeni şifre oluşturması isteniyor. Bunun yanı sıra mobil imza ve elektronik imza ile sisteme girmek mümkün. Sisteme girdikten sonra işlemler kullanıcıların güvenlik konusuna dikkat etmesi gerekiyor. Şifrenin harf ve rakam içermesi ve ‘sanal klavye’ kullanılması tavsiye ediliyor.

700’DEN FAZLA HİZMET

Sisteme giriş yapıldıktan sonra ‘sorgulamalar’ ve ‘başvurular’ kısmından devletin internetten verdiği hizmetlere ulaşılabiliyor. Adalet Bakanlığı’nın hizmetlerinde bulunan sicil kaydı ve mahkeme dosyası sorgulama seçenekleri kullanıcıların günlük hayatta ihtiyaç duyduğu hizmetler arasında yer alıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de önemli hizmetleri e-Devlet’te mevcut. Araç sorgulama, sürücü belgesi ceza puanı sorgulama ve e-Pasaport gönderi takibi gibi birçok hizmet kullanıcılara sunuluyor.

ORGAN NAKLİ SORGULANIYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-Devlet üzerinden sunduğu hizmetler arasındaysa 4A, 4B ve 4C hizmet dökümlerinin alınabilmesi var. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) e-devlet hizmetleri arasında geçen hafta uygulamaya konulan ‘IMEI kaydı’ bulunuyor. Bu uygulamayla birlikte yurtdışından getirilen cep telefonlarının internet üzerinden kaydı yapılabiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, e-Devlet üzerinden üniversite
öğrencileri için önemli hizmetler sunuyor. Burs, yurt, öğrenim ve katkı kredisi için başvurular e-Devlet üzerinden yapılabiliyor.

Haberin Devamı

E-devlet nedir?

2008’de kapılarını açan e-Devlet, kamu kuruluşları üzerinden yapılabilecek işlemleri internet ve akıllı telefonlardan ulaşılabilmesini sağlıyor. 15 milyon kişi tarafından kullanılan e-Devlet, 100 farklı kurumun 744 farklı hizmeti bulunuyor. 2013 sonunda 25 milyon e-Devlet kullanıcısı olacak. En sık kullanılan uygulamalar arasında IMEI kaydı ve Adli Sicil Sorgulama bulunuyor.

Neler yapılabiliyor?

Haberin Devamı

· Sicil kaydı sorgulama
· Mobil hat sorgulaması
· Tüketici şikayeti
· İşsizlik ödeneği başvurusu
· İş başvurusu, SGK dökümü
· Tapu beyanı
· Araç muayene randevu kaydı
· Burs, yurt, öğrenim ve katkı kredisi başvurusu
· Yurtdışından getirilen
cep telefonlarının kaydı
· Ehliyet ceza puanı sorgulaması
· Vergi borcu sorgulaması
· Garanti belgesi sorgulaması
· Sınav yeri ve sonucu sorgulaması
· PTT gönderi takibi
· Organ nakli bilgisi

Call of Duty: Ghosts’a ‘bonus’ geldi

OYUNSEVERLERİN vazgeçemediği oyunların başında olan Call of Duty’nin yeni bölümü Ghosts için özel bir bölüm geldi. 5 Kasım satışa sunulacak oyunun ön siparişini veren kullanıcılar ‘multiplayer’ yani çokluoyuncu modu için dinamik harita mekaniğini içeren ‘Free Fall’ özelliğini indirebilecek. Free Fall ile oyuncular, yıkılmanın eşiğindeki bir gökdelene bırakacak. Yakın mesafeli çatışma ortamı sağlayan özelliğiyle oyun sırasında heyecan artacak.

Haberin Devamı

HAFTANIN TRENDİ

Poppy: iPhone’u 3. boyuta taşıyor

KICKSTARTER’da yer alan Poppy adındaki cihaz, iPhone’ları 3 boyutlu çekim yapan bir kameraya çeviriyor. Cihazda iPhone’ların monte olabilmesi için bir yuva bulunuyor. Yuvaya monte edilen iPhone’lar, 3 boyutlu kameraya sahip oluyor. Cihaz satışta değil, ama Kickstarter’da toplanan fon ile cihaz kısa süre sonra kullanıcılarla buluşacak.

OYUN DÜNYASI

Grand Turismo 6 ‘hız’lı geliyor

OTOMOBİL yarışı severlerin vazgeçemediği oyunların başında gelen Grand Turismo serisinin yeni oyunu için geri sayım başladı. Geçen hafta Playstation 3 için yayınlanan Grand Turismo 6, Hız Festivali’nde GT6 simülatörleriyle ilk kez görücüye çıkacak. 2013’ün son çeyreğinde Türkçe sürümüyle kullanıcılara çıkması beklenen yeni oyunda özellikle Nissan markalı otomobiller öne çıkıyor. Eğlenceli ve zor olarak yorumlanan Grand Turismo 6 Demo, özellikle gerçeklik konusunda başarılı bulunuyor. Demoda 2 kupa ve 5 yarış ile toplamda 9 farklı oyun bulunuyor. Grand Turismo 6 Demo 28 Temmuz’a kadar oynanabilecek.


e-Devlet söyle bana...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!