Düşük faiz için enflasyon inmeli

Güncelleme Tarihi:

Düşük faiz için enflasyon inmeli
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2016 01:13

Yerli Davos olarak adlandırılan Uludağ Ekonomi Zirvesi dün başladı. 1100’ün üzerinde üst düzey iş insanını buluşturan etkinlik, 2 gün sürecek. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Zulüm yapmamak gelecek nesillere zulümdür” dedi ve  faizin düşmesi için önce enflasyonun düşmesi gerektiğine işaret etti. Bu sözler zirvenin açılışına damga vurdu.

Haberin Devamı

CAPITAL ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi dün 1100’ün üzerinde iş insanın katılımı ile başladı. 2 gün sürecek zirvede, 100’e yakın yerli ve uluslararası şirket temsilcisi 14 oturumda konuşma yapacak. Dijital çağın etkisinde yeni ekonomik trendler, yarının rekabetçi sektörleri, işte daha fazla kadın, sanayi 4.0 devrimi, yeni dünya düzeni ve Türkiye’nin 2023 hedefleri için bundan sonraki büyümesini nereden sağlayacağı gibi önemli konu başlıklarının ele alındığı zirvenin açılışında geçtiğimiz Ocak ayında hayatını kaybeden Koç Holding’in eski yönetim kurulu başkanı Mustafa Koç’un anılması duygulu anlar yaşattı.

REFORM YAPMAMAK ZULÜM

Düşük faiz için enflasyon inmeli


Garenta ana sponsorluğunda gerçekleşen zirvenin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yapısal reformların önemini ‘Reform yapmamak, zulümdür, gelecekten hırsızlıktır” şeklinde vurgularken, son günlerin sıcak tartışması faiz-enflasyon konusuna da değindi. Türkiye’nin enflasyonu düşürmeyi başardığını ancak yüksek tek hanede takılıp kaldığını hatırlatan Şimşek, “Türkiye enflasyonu tek haneye düşürdü, bu bir başarı ama yetmez. Enflasyon yüksek tek hanede takılıp kaldı. Enflasyonu düşük tek haneye düşüreceğiz ki faiz de düşsün” dedi.

Haberin Devamı


Küresel piyasaların son 80 yılın en büyük krizi ve kriz sonrası şokları ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Şimşek, en son G-20 toplantısında bu durumdan çıkış için maliye politikasında alanı olan ülkelerin bunu kullanmasının, fiyat istikrarını tehlikeye atmadan para politikasının sınırlarının zorlanmasının ve zayıf talep ve düşük büyümeyi canlandırmak için yapısal reformlara odaklanılmasının tartışıldığını hatırlattı. Türkiye’nin orta gelir tuzağından çıkması, verimliliği artırması, değer zincirinden yukarı çıkması ve rekabet gücünü yükseltmesi için reformlara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Şimşek, şunları söyledi: “Reform yapmamak, gelecek nesillere zulüm demektir. Gelecek nesillerden hırsızlık demektir. Reform yapmamak bu kadar ağır bir suçtur. Terörün de hedefi aslında Türkiye’de reform irademizi zayıflatmaktır. İşte biz, her şeye rağmen 90’lı yılların tuzağına düşmeyeceğiz. O eski zihniyetle eski tarzla olaylara yaklaşmayacağız. En güçlü şekilde mücadele yaparken hukuk devleti içerisinde biz reform yapmaya, Türkiye’nin demokratik standartlarını, hak ve özgürlüklerini iyileştirmeye devam edeceğiz. Başka da sihirli bir çözüm yoktur. Tek çıkış budur.”

Haberin Devamı

Bu kapsamda Türkiye’nin de reformlara odaklandığını söyleyen Şimşek, “Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulması, rekabet gücünü artırması için reforma ihtiyacı var, bir saniye kaçacak vaktimiz yok” dedi. Cari açığın daraldığını ancak halen yüksek olduğunu bunun nedeninin de temelde tasarruf açığından kaynaklandığını kaydeden Şimşek, “Cari açığın yüksek olması rekabette, verimlilikte ve tasarrufta istediğimiz yerde olmadığımızı gösteriyor” diye konuştu. Şimşek, kamuda tasarrufların arttığını belirterek, “Reform gündemiyle Türkiye’nin risk primi ve faiz oranları daha düşük olabilirdi, sorun düşük tasarruf” dedi ve hane halkını tasarruflarını artırmaya çağırdı.

AB’nin parasına ihtiyacımız yok

Türkiye’nin AB’ye AB’nin de Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Mehmet Şimşek, “AB’nin özellikle demografik nedenlerle Türkiye’ye ihtiyacı var. Türkiye’nin ise,  AB’nin parasına değil yapısal dönüşüm için çipa olmasına ihtiyacı var” dedi.

Haberin Devamı

657 kökten değişmeli

KAMU yönetiminde reform gerektiğini vurgulayan Mehmet Şimşek, “Kamunun, memurların, kamu işçilerinin varlık sebebi millete hizmettir. Bizim anlayışımız budur ama iş garantisi varsa. Hem ücret yüksek, hem iş garantisi yüksek. Performansı ölçme, iş garantisi ver, özel sektöre göre daha yüksek ücret ver. Buradan verim alabilir misiniz? İş alemine hizmetkar olur mu bunlar? İş aleminin önünü açmamız, vatandaşa daha kaliteli hizmet vermemiz lazım. Kamu Personel Reformu’na ihtiyaç var. Kritik olan bu alanda çok konuştuk ama ilerleme sağlayamadık. Bu dönemde 657’yi kökten değiştirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.  Türkiye’de 47 saat yerine 38 saat çalışılması halinde işsizlik oranının düşeceğini belirten Şimşek  kısmi zamanlı çalışma konusunun da önünün açılacağını söyledi. 

BAKMADAN GEÇME!