Dünyanın en sağlıksız ülkeleri

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en sağlıksız ülkeleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2018 09:15

Kötü beslenme alışkanlıkları birçok ülkenin önemli sorunları arasında başı çekiyor. İşte dünyanın en sağlıksız ülkeleri...

Haberin Devamı

Her yıl milyonlarca insan kötü beslenme alışkanlıkları, yaşam koşulları gibi sebeplerle hastalanıyor. Peki en sağlıksız nüfusa sahip ülkeler hangileri?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), CIA World Factbook ve World Lung Association’dan alınan bilgilere dayanarak Clinic Compare tarafından hazırlanan rapor geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Rapor alkol, tütün tüketimi ve obezite oranlarına göre ülkelerin sağlık karnelerini verdi. Karnesi zayıf olan en sağlıksız 10 ülke ise şöyle:

1) Çek Cumhuriyeti

Nüfusunun yaklaşık %29'u obez olan Çek Cumhuriyeti, sağlıksız ülkeler sıralamasında başı çekiyor. Ülkede alkol ve sigara kullanımının aşırı yüksek olması da bu sıralamada birinci gelmesindeki en önemli etkenlerden. Ülke alkol tüketimi sıralamasında dünya beşincisiyken, tütün ürünleri kullanımında da dünya on birincisi.

2) Rusya

Haberin Devamı

Rusya'da kişi başı alkol ve tütün ürünleri tüketiminin zirvede olduğu ülkelerden. Yılda kişi başı ortalama 13.7 litre alkol tüketilen Rusya'da kişi başı ortalama sigara tüketimi yıllık 2 bin 690 adet.

3) Slovenya

Slovenya'nın bu denli üst sıralarda yer almasının en büyük sebebi ise tartışmasız tütün ürünleri. Dünya çapında tütün ürünleri tüketimi sıralamasında altıncı sırada olan ülkede kişi başı ortalama yıllık sigara tüketimi 2 bin 637 adet.

4) Belarus

Dünya alkol ve tütün ürünleri kullanım sıralamasında her iki alanda da ikinci sırada gelen Belarus en sağlıksız ülkeler sıralamasında 4. sırada.

5) Slovakya

Alkol tüketimi sıralamasında dokuzuncu olan Slovakya'nın nüfusunun %27,4’ü obez.

6) Macaristan

Bir Macaristan vatandaşı yıllık ortalama bin 774 adet sigara tüketiyor.

7) Hırvatistan

Hırvatistan'ın en büyük sorunu ise alkol. Yılda kişi başı ortalama 13,6 litre alkol tüketilen ülke de en sağlıksız ülkeler sıralamasında kendine yer buluyor.

8) Polonya

Alkol ve sigara tüketimi Polonya'yı da en sağlıksız ülkelerden biri yapıyor. Kişi başı her yıl  1,369 adet sigara tüketilen ülkede yıllık alkol tüketimi ise kişi başı 12,3 litre.

9) Lüksemburg

Refah düzeyinin en yüksek olduğu ülkelerden biri olan Lüksemburg'da ise en büyük tehlike obezite. Zira ülkenin %25'i obez.

10) ABD

Haberin Devamı

Liste içerisinde farklı bir kıtadan olan tek ülke ise ABD. Ülkede obez ve tehlikeli derecede kilolu olan nüfus yoğunluğu %35 düzeyine erişmiş durumda.

BAKMADAN GEÇME!