Dünyada TL kullanımı 3’e katlandı, ‘çıpa’lı simge ‘güvenli liman’ mesajı oldu

Güncelleme Tarihi:

Dünyada TL kullanımı 3’e katlandı, ‘çıpa’lı simge ‘güvenli liman’ mesajı oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2012 00:00

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yeni simgeyi tanıtırken TL’nin son yıllarda uluslararası piyasalarda kullanımının arttığını belirterek, “Uluslararası Ödemeler Bankasının yaptığı ankete göre, 2010’da TL’nin kullanımı 2007’ye göre 3 kattan fazla arttı. TL, dünyada 24 saat işlem görüyor. Biz de TL’yi güven ve istikrar içinde yükselen değer olarak simgeledik” dedi.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, açtıkları yarışmanın sonucunda ilk kez belirlenen simgenin TL’nin ve Türk ekonomisinin 2 belirgin özelliğinin ön plana çıkardığını belirterek, “Bunlar güven ve istikrar içinde yükselen değerdir. Simgenin çıpaya benzemesi TL’nin kıymet saklama aracı olarak güvenli bir liman haline geldiğini vurgularken, paralel çizgilerin yukarı eğimli olması ise TL’nin ve Türkiye ekonomisinin istikrar içinde yükselen değerini gösteriyor” dedi.

TL tercihi 3 kat arttı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda TL’nin simgesini kamuoyuna tanıtan Başçı, şöyle konuştu: “TL’ye kazandırılan itibarın sonucunda son yıllarda uluslararası piyasalarda TL kullanımı giderek arttı. Küresel piyasalarda değişik para birimlerinin kullanılmasına ilişkin olarak Uluslararası Ödemeler Bankasının yaptığı anket sonucuna göre 2010 yılında TL’nin kullanımı 2007 yılına göre 3 kattan fazla artmıştır. Bunun yanında Türk Lirası yabancı yatırımcılar nezdinde bir yatırım aracı olarak da işlem görüyor.  Türkiye piyasası kapalı olduğu zamanlarda dahi Türk Lirası pozisyonu olan yabancı kurumlar, yurtdışı kurumlarda kendi aralarında Türk Lirası cinsinden işlemler gerçekleştirebiliyorlar.”

Haberin Devamı

24 saat işlem görüyor

Artık TL’nin sadece Türkiye’de değil, Avrupa’dan Amerika’ya, Amerika’dan Asya’ya uzanan geniş bir coğrafyada 24 saat boyunca işlem gördüğünü vurgulayan Başçı, şöyle devam etti: “1 Kasım 2011’de Pakistan’la para takas anlaşması imzaladık. 21 Şubat 2012’de Çin Halk Cumhuriyeti ile aynı nitelikte bir anlaşma imzalamış bulunmaktayız. Bu anlaşmalar neticesinde Türkiye ile söz konusu ülkeler arasındaki ikili ticaretin geliştirilmesinin yanı sıra Türk Lirası’nın uluslararası düzeyde kullanımının da artması beklenmektedir.”

TL'NİN YENİ SİMGESİNİ BİLGİSAYARLARDA NASIL KULLANACAĞIZ / FOTO ANALİZ

FİNALE KALAN TASARIMLAR

8 bin 362 başvuru oldu

TL Simge Yarışması fikrinin bankanın 2011-2015 Stratejik Planında yer aldığını belirten Erdem Başçı, süreci şöyle anlattı: “Şartlar belirlendikten sonra 8 Eylül 2011’de yarışma açılacağı kamuoyuna duyuruldu. Yarışmaya çok yoğun ilgi gösterildi. Bankaya toplam 8 bin 362 başvuru yapıldı. Finale kalan 7 tasarım banka yönetimine sunuldu. Yönetimin değerlendirmesi sonucunda, bu 7 tasarım içinden birincilik ödülüne layık görülen eser ile teşvik ödülüne layık görülen 3 çalışma belirlendi. Birincilik ödülüne layık görülen tasarım Tülay Lale’ye, teşvik ödülüne layık görülen tasarımlar ise Hamdi Akgözlü, Özlem Özkal ve Hüseyin Artuk’a ait.” Yarışmaya cezaevinden bile katılanlar oldu.

Haberin Devamı

Yükselişi anlatmak için çizgiler yukarı döndü

ERDEM Başçı, yarışma ilan edilirken şartnamede birincilik ödülüne layık görülen tasarım üzerinde değişiklik yapma hakkının saklı tutulduğunu kaydederek, “Bu çerçevede, banka yönetiminin önerileri doğrultusunda birinci seçilen tasarımın banka grafikerlerinin çalışmaları ile geometrik açıdan estetik bir temele oturtuldu” dedi.

Ermeni para birimi ‘Dram’ın tersi

TL’nin simgesinin Ermeni para birimi ‘Dram’ın simgesine benzerliği dikkat çekti. TL’nin ‘T’ ve ‘L’ harflerinin temel alınmasıyla tasarlanan simgesi, Ermeni Alfabesi’nde ‘D’ harfinin temel alınmasıyla geliştirilen Dram’ın simgesinin ters çevrilmiş haliyle oldukça yakın bir görünümü var.

Haberin Devamı

TL’nin simgesi ayrıca 1913 yılında özel sektörün kurduğu ilk banka olarak bilinen Türk Ticaret Bankası’nın simgesine de benzetildi. 1997 yılında Tasarru Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devrolan banka tasfiye edildi.

‘Şirin’ rumuzuyla tasarladı aile adını paraya kazıdı

Erdinç ÇELİKKAN / ANKARA

TÜRK Lirası’nın simge yarışmasını kazanan Jeoloji mühendisi Tülay Lale, beş kardeş olduklarını ve beşinin de isimlerinin “T” ile soy isimlerinin de “L” ile başladığını belirterek, “Bu anlamda aslında ailemizin isminin paramıza kazındığını düşünüyoruz” dedi. Çalışmayı ‘Şirin’ rumuzuyla tasarladığını belirten Lale şunları kaydetti: “Öncelikle kullanımı çok kolay olması gerekiyordu. Hem elle çizilirken hem de bilgisayarda kullanılırken kolay olmalıydı. Onun haricinde marka olabilmesi için bazı kriterlerde gerekirdi. Dolar veEuro’nun simgeleri bilinen simgeler. En az onlar kadar bilinir olmalıydı. Tasarımı 3 kişi yaptık ve 1,5-2 ay kadar sürdü. Yarışmanın ödülü olan 25 bin lirayı kendim haricinde tasarımı yapan iki kişiye vereceğim. O iki kişi Türesin Lale ve Tahsin Lale. İkisi de ağabeyim. İlk iki çocuğun ismi konulurken bir tesadüf olmuş ama annemle babam son üçünü düşünerek koymuşlar. TL’nin simgesini bizim yapmamız belki de yıllar önce
yazılan bir kaderdi.”

Haberin Devamı

CHP: Başbakan adına sikke basmış oldular

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Türk Lirası’nın simgesini eleştirerek şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası bağımsızlığının ulaştığı son nokta Tayyip Erdoğan’ın adının baş harflerini paramızın simgesi yapmak oldu. Böylece padişah olma özlemini her fırsatta sergileyen Başbakana, adına sikke basarak en güzel hediyeyi verdi. Artık paramızın değerinden sonra Başbakan’ın simgesi de sıcak paracılara emanet edilmiş oldu.”

Bahçeli: Ucube

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türk Lirası’nın yeni sembolüne “ucube” diyerek tepki gösterirken, “Kolay yazma açısından sınıfta kalan ve estetik olmaktan uzağa düşen bu sembolün, kime ve neye hizmet ettiği açıklanmalı” değerlendirmesini yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!