Dünyada kadın olmak için en iyi 20 ülke

Güncelleme Tarihi:

Dünyada kadın olmak için en iyi 20 ülke
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2012 10:55

Uluslararası 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü yaklaştıkça kadın hakları dünya gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. İngiliz The Independent gazetesinin, dünyada kadın olmak için en iyi ülkeleri belirlediği haberinde, siyasetçi olmak için Ruanda, çocuk doğurmak için Yunanistan, eşinden ayrılmak için Guam ve para kazanmak için Lüksemburg’un en iyi ülke olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

The Independent gazetesi, yaptığı araştırmaya dayanarak kadın olmak için en iyi 20 ülke arasında şunları gösterdi:

 

-Kadın-Erkek eşitliği için: İzlanda

İzlanda’da sağlık, siyaset, eğitim ve istidamla bağlantılı göstergelerin incelenmesinin ardından, Independent gazetesi kadın ve erkekler arasındaki eşitlik konusunda birinci sırada İzlanda’nın geldiğini belirtti.

 

-Siyasetçi olmak için: Ruvanda

Ruvanda, dünyada kadınlar parlamentoda çoğunluğu oluşturduğu tek ülke. Ülke meclisindeki 80 koltuğun 45’inin kadınlara ait olduğu biliniyor. İngiltere bu konuda Birleşik Arap Emirlikleri ve Pakistan’ın bile gerisinde, 45’inci sırada yer alıyor.

 

Haberin Devamı

-Anne olmak için: Norveç

Norveç, doğum sırasında doğumda yaşanan bebek ölümleri oranı konusunda en düşük orana sahip ülke. Ülkede 7 bin 600 doğumda bir bebek ölümü gerçekleşiyor. Bu konuda en kötü ülke Afganistan olarak gösteriliyor.

 

-Okumak ve yazmak için: Lesoto

Lesoto’da kadınlar arasındaki okuryazarlık oranı erkeklerden çok daha fazla. Ülkedeki kadınların yüzde 95’i okuryazar. Erkekler arasındaki okur yazarlık oranı ise yüzde 85.

 

-Devlet Başkanı olmak için: Sri Lanka

Sri Lanka tam 23 yıldır kadınlar tarafından yönetiliyor.

 

-Sanat yapmak için: İsveç

İsveç kadın ve erkekler arasındaki eşitliği desteklemek için özellikle sanat alanında kadınlara yönelik teşviklerde bulunuyor. İsveç Sanat Konseyi’nin kadınlara yönelik eğitim programları sunuyor.

 

-Üst düzey yönetici olmak için: Tayland

Tayland’da kadınların yüzde 45’i kurumsal şirketlerde üst düzey yönetici olarak çalışıyor.

 

-Çocuk doğurmak için: Yunanistan

Yunanistan, doğum sırasında anne ölümü konusunda riskin en az olduğu ülkelerden biri. Ülkede 31 bin 800 doğumda bir, doğum yapan anne hayatını kaybediyor.

 

Haberin Devamı

-Ekonomik katılım için: Bahama Adaları

Bahama’da ekonomide kadın çalışanların fazla olması açısından öne çıkan ülkelerden biri.

 

-Seçme hakkı için: İsveç

İsveç, kadınlara hamileliğinin ilk 18 haftasına kadar resmi olarak kürtaj hakkı sunuyor ve kürtaj için herhangi bir zorunlu neden istemiyor.

 

-Gazeteci olmak için: Karayip adaları

Karayip Adaları, televizyon, radyo ve gazetede yayımlanan haberlerin yüzde 45’inin kadınlar tarafından hazırlandığı bir ülke.

 

-İş gücüne katılım için: Burundi

Burundi, Afrika’da kadın istihdam gücü oranının yüzde 92 olan bir ülke olarak dikkat çekiyor.

 

-Para kazanmak için: Lüksemburg

Lüksemburg, tahmini hane içi gelir açısından Norveç ile birlikte birinci sırada. Ülkede kadınların yıllık geliri ortalama 40 bin dolar. Kadınlar ve erkekler aynı oranda kazanıyor.

 

Haberin Devamı

-Üniversiteye gitmek için: Katar

Katar’da okula giden kadınların erkeklere oranı altıya bir gibi bir orana denk geliyor.

 

-Uzun yaşamak için: Japonya

Yapılan incelemeler sonunda, Japonya’da kadınların ortalama ömrünün 87 yıl olduğu ve Japon erkeklerinden 7 yıl daha uzun yaşıyor.

 

-Boş zaman için: Danimarka

Danimarka’da kadınlar eğlence için erkeklerden çok daha fazla zaman harcıyor. Ülkede kadınlar her gün parası almadıkları işler için erkeklerden 57 dakika daha fazla çalışıyor.

 

-Atlet olmak için: ABD

2011’de yapılan bir araştırma, spor dünyasının en fazla para kazanan on kadın atletinin 5’inin ABD’li olduğunu ortaya çıkardı.

 

-Eşinden ayrılmak için: Guam

Haberin Devamı

Ekvatorun kuzeyinde, Filipinlerin doğusunda yer alan ada ülkesi Guam’da, dünyada boşanma oranının en yüksek olduğu ülke.

 

-Taksi şoförü olmak için: Hindistan

Hindistan, erkek egemen taksi şöforlüğü dünyasında en fazla kadının yer aldığı ülke. Bu konuda en kötüsü ise kadınlara araba kullanmayı yasaklayan Suudi Arabistan.

 

-Üst düzey işler için: Jamaika

Jamaika, düzenleyici, üst düzey yönetici ve müdür gibi mesleklerde kadınların varlığının erkeklere göre daha fazla olduğu bir ülke. Kadınların yüzde 60’ı bu gibi işlerde çalışıyor.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!