Dünya Ticaret Örgütü toplantıları başladı

Güncelleme Tarihi:

Dünya Ticaret Örgütü toplantıları başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 1999 00:00

Dünya Ticaret Örgütü toplantıları, ABD'nin Seattle kentinde, WTO karşıtı protesto gösterileri nedeniyle 5 saati aşkın bir gecikmeyle başladı. Kent merkezinde olağanüstü hal uygulamasına geçilerek, sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

WTO Genel Sekreteri Mike Moore, yaptığı açılış konuşmasında, "Birçok eleştiriyi kabul ediyorum. Ancak kabul etmediğim şey, bu toplantıların demokratik olmadığı şeklindeki açıklamalardır" dedi.

Toplantıların başarıyla sonuçlanacağını kaydeden Moore, şunları kaydetti:

"Dünyadaki tüm çalışanların ve ailelerinin yararına bir sonuç aradığımız sırada herkesi ölçülü ve sakin olmaya çağırıyorum. WTO son yıllarda toplumun tüm sektörlerinde çalışanlarla ilişkilerini geliştirmeye çalışmıştır. Şeffaflık çabalarımız mükemmel değildi. Bizi eleştirenler her zaman haksız değildiler, ancak ilerlemeler sadece yapıcı diyalog çerçevesinde sağlanabilir."

Toplantılarda, 135 ülkenin ticaretle ilgili bakanı 4 gün boyunca, WTO çerçevesinde çok taraflı yeni ticari görüşmeler dönemini başlatmaya yönelik çalışmalarda bulunacak.

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Madelaine Albright, protesto gösterilerinde bulunanların mesajlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Albright, "Küreselleşme hepimizin cevaplaması gereken yasal sorunlara neden olmuştur. Barışçı gösteri hakkına saygı duyulmalıdır ve protesto gösterilerinde bulunanların mesajları göz önünde bulundurulmalıdır" dedi.

Albright, günümüzde ticaret alanında lider olmadan ekonomide lider olunamayacağını vurguladı.

Öte yandan, gün boyunca protesto gösterilerine sahne olan Seattle'de Washington Eyaleti Valisi Gary Locke ve Kentin Belediye Başkanı Paul Schell tarafından alınan bir kararla WTO toplantılarının yapıldığı kentin merkezinde olağanüstü hal uygulamasına geçildi ve TSİ 05.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Polisin açıklamasında, sokağa çıkma yasağından sonra kentte protesto gösterilerinin yoğunluğunun azaldığı kaydedildi.
Haberin Devamı



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!