Dünya buğday üretimi 700 milyon tona koşuyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya buğday üretimi 700 milyon tona koşuyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2011 13:12

Geçen dönem olumsuz hava şartları nedeniyle ciddi oranda azalan dünya buğday üretiminin, bu sezon 26 milyon ton artışla 677 milyon tona ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Uluslararası Hububat Konseyinin (IGC) raporundan alınan bilgiye göre, geçen sezon yaşanan olumsuz hava şartları nedeniyle, 29 milyon ton azalışla 651 milyon tona gerileyen dünya buğday üretiminin, Temmuz 2011/Haziran 2012 döneminde, 26 milyon ton artarak 677 milyon tona ulaşacağı öngörülüyor.

Bir önceki raporuna oranla üretim öngörüsünü 3 milyon ton daha artıran IGC, kuzey yarı küresinde sonuna yaklaşılan kışlık buğday hasatları ile AB, BDT ve Çin'de beklenenden daha iyi sonuçların dünya buğday üretimi tahminini yükselttiğini açıklıyor.

Aynı dönem içinde dünya buğday üretiminin ise 21 milyon ton artışla 678 milyon tona çıkması bekleniyor. Konsey, geçen ayla kıyaslandığına, arzdaki yükselmenin büyük bir kısmının, öngörülen yemlik buğday talebindeki ilave artıştan kaynaklandığını belirtiyor.

YÜKSEK PROTEİNLİ ÖĞÜTMELİK BUĞDAY STOKLARI...

Dünya buğday ticaretinin 128 milyon ton civarında tahmin edildiği Temmuz 2011/Haziran 2012 dönem sonu stoklarının, geçen yıla göre 1 milyon ton azalmayla 191 milyon tona ineceği öngörülüyor.

Haberin Devamı

Konsey, küresel devir stoklarının genel olarak değişmediğini ancak yüksek proteinli öğütmelik buğday stoklarının, özellikle ABD ve Kanada'da olmak üzere, kısıtlı olmasının beklendiğini belirtiyor.

Başlıca ihracatçıların (AB, ABD, Arjantin, Avustralya, Kanada, Kazakistan, Rusya ve Ukrayna) 2010/11 sezonunda 69 milyon ton olarak gerçekleştiği belirtilen dönem sonu stoklarının ise 64,6 milyon tona gerileyeceği tahmin ediliyor.

Geçen yıl yaşanan rekolte düşüklüğü nedeniyle üretim tüketimi karşılayamamış, dönem sonu buğday stokları önceki sezona göre 6 milyon ton azalmayla 192 milyon tona inmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!